• BIST 9794.91
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

BİTKİ ANSİKLOPEDİSİ

Eğir Kökü nedir? Faydaları nelerdir?

egirkoku.20110330205256.jpg

 

Diğer İsimleri : Azakeyeri, Acarus ealamus, Sweet sedge

Botanik Bilgi : Yılanyastığıgiller familyasındandır. Göllerde, bataklıklarda, su kenarlarında yetişir. Yetiştiği yerin sürekli olarak ıslak olması gereklidir. Durgun akarsu ve göl kıyılarında 1100 m yüksekliklere kadar yetiştiği görülmüştür. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Kökü yere yatık bir vaziyette paralel olarak uzar, eklemli, bas parmak kalınlığında 50 cm kadar uzunlukta ve yeşilimsi bir kahve rengindedir. Boğum yerlerinden ince uzun kökçükler çıkar. Köklerin mandalinaya benzer bir kokusu vardır. Taze iken biberi andıran bir acı ve yakıcılığı vardır. Kurutulduğunda ise acılık hafifler.

 

 

Faydaları :

Tüm sindirim sistemi bozukluklarında, mide ve bağırsak gazlarında faydalıdır.

 

Mide ekşimelerini giderir.

İştah açıcı olup solgunluğun giderilmesinde yardımcı olur.

Sindirim uyarıcı ve safra salgılarını arttırıcıdır.

Beslenmeyle ilgili metabolizma bozukluklarına yardımcı olduğundan, beslendiği halde kilo alamayan kişilerde faydalıdır.

İshalin tedavisinde çok iyi sonuçlar verir.

Bağırsak kanserlerinde tıbbi tedaviye destek olarak kullanılmaktadır.

Şişkinlikten kaynaklanan koliklere karşı kullanılmaktadır.

Kereviz kökü ile birlikte prostat büyümesine karşı kullanılır.

Çocuklarda tahıl alerjileri için faydalıdır.

Kullanım Şekli :

 

Çay: 1 çay kasığı (yaklaşık 4 gr ) kadar kıyılmış kök üzerine 250 ml kaynar su dökülerek haşlanır. 15 dakika bekletilip süzülür.


Çay: 1 çay kaşığı kıyılmış kök 1 bardak soğuk suda kaynama noktasına kadar 30 dak. İçinde ısıtılır.


Çay: 2 çay kaşığı kıyılmış kök 1 bardak soğuk suda 12 - 18 saat demlenip süzülür. Tercih edilen soğuk demleme olup içmeden önce hafifçe ısıtılır.

Çay olarak günde 3 fincan içilmelidir.
 

Bitki suyu: Taze soyulmuş kök iri parçalara bölünerek preslenerek suyu çıkarılır. Aşırı sıkılmamalıdır.

 

Banyo: 200 - 500 gram iri kiyim kök 5 litre soğuk suda bir gece (12 - 18 saat) bırakılıp kaynayıncaya kadar ısıtılır. Ateş söndürülüp 7 - 8 dakika demlenir ve banyo suyuna karıştırılır.  Akşam veya gece banyo yapılmamalıdır.

 

UYARI :  Ön görülen dozlarda alındığında her hangi bir yan etkisi yoktur. Aşırı alımlarda ise mide bulantısı ve kusma yapabilir. Uçucu yağı kullanılmamalıdır, içerigindeki asorone yüzünden duodenal kanseri yapabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim