• BIST 9096.77
  • Altın 2324.531
  • Dolar 32.3647
  • Euro 34.9602
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

1.500 Türk'e beyin göçü daveti

1.500 Türk'e beyin göçü daveti
7 yılda 545 araştırmacı yurda dönerken, yeni başvuruların da olduğu öğrenildi. Halen 66 başvuru değerlendirme sürecinde. TÜBİTAK uyguladığı destek programı kapsamında bugüne kadar 1.500 Türk bilim adamına 'yurda dönüş' çağrısı yaptı.

Ercan Baysal

Dünyanın farklı ülkelerinde çalışan alanında uzman Türk bilim adamları yurda dönüyor. 2007-2014 yılları arasında toplam 545 araştırmacı yurda dönerken, yeni başvuruların olduğu öğrenildi. TÜBİTAK tarafından başlatılan program kapsamında çok sayıda kişi ile de temasa geçildi. ABD ve Avrupa'da toplam 12 noktada 'Hedef Türkiye' çalıştayı düzenlendi. İki kıtada yaklaşık 1.500 nitelikli Türk bilim insanına ulaşıldı. Dünyanın farklı ülkelerinde görev yapan deneyimli bilim insanlarına ulaşılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. TÜBİTAK'tan edinilen bilgilere göre bilim insanları Türkiye'nin davetini kabul etmek için dünyanın önde gelen bilişim şirketleri ve üniversitelerini bıraktı. Almanya, Kanada, Avusturya, İngiltere, İtalya, Avustralya, Japonya, Çin, Güney Kore, Danimarka, Hollanda, İspanya, İsrail ve Bosna Hersek'ten dönüş başvurusunda bulunan araştırmacılar, genellikle ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi'ni tercih ediyor.

25 bin TL araştırma desteği

Sabancı ve Abdullah Gül Üniversitesi de tercih edilen okullar arasında yer alıyor. Alınan bilgiye göre TÜBİTAK tersine beyin göçü için birtakım çalışmalar yürütüyor. 2010 yılında uygulamaya konulan program kapsamında araştırmacıların istihdam edilmesi durumunda burslarının kesilmesi kuralı değiştirilerek kısmi bursiyerlik uygulaması kaldırıldı. Araştırmacıların istihdam edilmeleri durumunda burslarının tam olarak ödenmesine devam ettirilmesine karar verildi. Ayrıca doktoralı araştırmacıların yanı sıra lisans ve yüksek lisans mezunlarının da programdan yararlanması sağlanarak araştırmalarına 25 bin TL'ye kadar araştırma desteği verildi. 2014 yılında program kapsamında hak kazandırma sistemi getirildi.

Intel'i bırakıp gelen de var

Türkiye'ye bugüne kadar gelen isimler arasında Deniz Aksoy, Doğuş Şimşek, Emine Başak Alper Ramaswamy, Enver Özdemir, Erdinç Öztürk, Evrim Görmüş, Haki Çebi, Halil İbrahim Baştürk, Melikhan Tanyeri, Serhan Türkyılmaz, Tuba Bircan İldiri, Çağrı Başkurt, Özgür Demircan, Şaron Çatak ve Şölen Kınayyiğit gibi isimler de bulunuyor. Bu isimlerin bazıları Intel gibi firmaların yanı sıra City University London, University of Washington, University of California, University of Notre Dame, Kyoto Institute of Technology gibi eğitim kurumlarını bırakarak Türkiye'ye geldi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2272 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim