• BIST 8766.62
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

1 milyon hastayı tedavi ettirdik

1 milyon hastayı tedavi ettirdik
Muhtaç ve fakir durumdaki kanser hastalarının tüm muayene, tedavi ve psikolojik destek hizmetlerini ücretsiz olarak karşılayan Türk Kanser Derneği’nin başkanı Duruman, her yıl 50 bin kişiye yardım eli uzattıklarını söyledi...

Mert İnan

Her yıl 1-7 Nisan tarihleri Kanser Haftası olarak kabul ediliyor. Gün geçtikçe yaygınlaşmasına karşı, gelişen tıp teknolojileri, yeni tedavi yöntemleri ve erken tanı sayesinde birçok kanser türü artık tedavi edilerek, kontrol altına alınabiliyor. 

Ancak Türkiye’deki insanların çoğu kanser konusunda bilinçli değil. Üstelik hangi kanser türünden, kaç kişinin yaşamını yitirdiği de istatistiksel olarak bilinmiyor. Hal böyle olunca hem doktorlara, hem de gönüllülere büyük görevler düşüyor. Maddi imkanı olmayan kanser hastalarına ücretsiz sağlık hizmeti veren kuruluşların başında ise Türk Kanser Derneği geliyor. Kar amacı gütmeyen ve bağışlarla ayakta duran Türk Kanser Derneği, muhtaç ve fakirdurumdaki kanser hastalarının tüm muayene, tedavi ve psikolojik destek hizmetlerini ücretsiz olarak karşılıyor. 1964’te kurulan derneğin başkanlığını 3 yılı aşkın süredir Burak Duruman yapıyor. Dernek başkanlığı görevini babası Bilger Duruman’dan teslim alan Burak Duruman, gecesini gündüzüne katarak tüm gücüyle kanser hastalarının tedavisi için emek harcıyor. Duruman, Kanser Haftası dolayısıyla Milliyet’in sorularını yanıtladı...

Ücretsiz tarama

“Bugüne kadar 1 milyon kanser hastasına ücretsiz hizmet verdik. Bazı hastaların ilacını, bazılarının tedavisini dernek olarak üstleniyoruz. Binamızı daha fazla hastaya ücretsiz muayene hizmeti vermek ve klinik olarak kullanılması için Bilim Üniversitesi’nin hizmetine sunduk. Kansere yakalanmış maddi imkanı olmayan, SGK’dan ilaç alamayan, ameliyat olamayan insanların tedavilerini üstleniyoruz.”

“Her vatandaşımızın uzman hekimlerce tedavi olmasını bir hak olarak görüyoruz. Anadolu’daki insanların teşhis edilmiş hastalığa karşı ikinci bir görüş almasına imkan sağlıyoruz. Birçok özel hastanedeki uzman ongolog derneğimizin üyesi. Doktorlarımız Anadolu’dan gelen kanser hastaları için ikinci görüş ve tedavilerini gerçekleştiriyor. Bu tedaviler için hiçbir ücret alınmıyor. Randevular dahil her şeyi üstleniyoruz. Halkımızın derneğimize başvurarak ücretsiz taramalardan yararlanmasını istiyoruz.” 

"Risk analizi yaptırın"

“Türkiye’de en çok meme, akciğer, prostat ve kolon kanseri görülüyor. Yılda binlerce kişiye ücretsiz muayene veya tedavi hizmeti veriyoruz. Tüm vatandaşlarımıza sizin aracılığınız ile seslenmek istiyoruz. İnternet sayfamıza girip risk analiz formunu doldurup bize göndersinler. Formlar uzmanlar tarafından incelendikten sonra ortaya riskli grupta olup olmadığınız çıkacak. Riskli gördüğümüz insanları arayıp muayane olmalarını tavsiye ederek, yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kanser hastaları  derneğimize başvurarak, ücretsiz muıayene ve tedavi imkanlarından yararlanabilir.”

‘Bakım merkezi artmalı’

“Türkiye’deki en büyük eksiklerden biri ‘hospis’lerin (bakım merkezi) olmayışı. Sağlık merkezkezleri tıbben umut kesilen hastaları kendilerince haklı olarak barındırmak istemiyorlar. Hospis denilen bakım merkezlerinin kurularak, insan gibi ölme hakkının sağlanmasını istiyoruz. Bağışlarımız artarsa bu merkezi kuracağız.”

‘Ücretsiz mamografi’

“2016’daki projelerimizden biri son teknolojik sistemleri barındıran mamografi cihazı satın almak. Yeni cihaz sayesinde günde 100 hastaya daha bakabileceğiz. Cihazın değeri 350 bin dolar. Aynı anda MR da çekebiliyor, biyopsi de alabiliyor. Gezici bir TIR’a yükleyip Anadolu’da meme kanserine karşı ücretsiz tarama yapmak istiyoruz.”

Destekçiler

“Açıkça söylemem gerekirse iş dünyası ve zengin insanlardan yok denecek kadar az bağış alıyoruz. Kozmetikçi Avon firması derneğimizin en büyük destekçisi. BKM Express Kart, www.yuvarla.com, Hitay Grup ve ‘Master Kart İninal Ön Ödemeli’ bağışlarımızdan. 

Master Kart, dernek logolu bir kredi kartı bastırdı. Bu kartı ücretsiz olarak isteyenlere vereceğiz.

Duyarlı vatandaşlarımız imkanları oranında karta para yükleyip, harcama yapabilecek. Kart sahiplerine birçok firma tarafından indirimler yapılacak. Karta ne kadar yüklerseniz o kadar harcayacaksınız. 

Örneğin 50-100 lira yükleyen biri kartı çocuğuna verip harçlık yapmasını söyleyebilir. Master Kart ise firmalardan aldığı komisyonların bir kısmını derneğimize hibe edecek.  Bu destekler sayesinde halkımıza ücretsiz kanser tedavisi verebiliyoruz.”

Kahramanlar serum kutularında

“İzmir’de bir yıl önce 9 yaşındaki hasta çocuğumuz kemoterapi olmak istemiyordu. Annesi çaresizce beni aradı. Ertesi gün İzmir’e gittim. Çocuğumuz 9 yaşındaydı. Fenerbahçeli olduğunu öğrendim. Ömer Temelli aracılığı ile imzalı Fenerbahçe forması götürmüştüm. Serum şişesini, Süpermen figürlü bir kutuyla kaplayıp ‘Süperman kanı alacaksın, acı hissedersen Süperman kanı alacağından’ dedim. Böylelikle serum ve tedavi sempatik geldi, tedaviye olumlu cevap verdi. Sonrasında tedavi gören çocukların moral motivasyonları için çizgi film kahramanları vespor takımlarının kutularından yaptırıp serum şişelerinin kaplanması fikri geldi. Hazırladığımız kutular 81 ile dağılıyor. ”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3102 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim