• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

1 milyon kişi akciğer kanseri riski altında

1 milyon kişi akciğer kanseri riski altında
Evlerde kullanılan asbest nedeniyle bir milyon kişinin kanser riskiyle karşı karşıya olduğu tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de 30 il ve 473 köyde, akciğer kanserine yol açan "asbest" mineralinin kullanıldığının tespit edilmesi üzerine harekete geçti. Bakanlık, Asbest Kontrolü Eylem Planı'nda mineralle teması engellemek için çeşitli önlemlere yer verdi. Planda gerekli görüldüğü takdirde evlerin boşaltılabileceği uyarısı da yer aldı

Bakanlık yetkilileri Türkiye Mezotelyoma (Asbest) Çalışma Grubu'nu oluşturdu. Projeye Sağlık Bakanlığı Kanser, Çevre ve Meslek Daire Başkanlıkları ile katılırken, 24 üniversiteden 39 öğretim üyesi, 4 yabancı danışmanın da projede görev yapacağı bildirildi. Özellikle kırsal kesimde evlerde ve yollarda kullanılan asbest minerali konusunda uzman olan üniversite öğretim üyeleri ile çalışma grubu oluşturan bakanlık, 8 aylık çalışma kapsamında "Asbest Kontrolü Eylem Planı" hazırladı. Eylem Planındaki önlemler şöyle sıralandı:

"Evlerin asbest karışımlı toprak ile yapılan sıva ve badanaları "plastik boya" ile kaplanması. Asbest karışımlı toprak örtülü ev çatıları (damları) plastik çatı örtü malzemesi ile kapatılması. Köy içi ya da etkili yakın çevresinde bulunan asbest karışımlı toprak örtüleri, uygun toprak tabakası ile kapatılması ve yeşillendirilmesi. Köy içinde terk edilmiş ve kullanılmayan evler usulüne uygun şekilde, köylüden de onay alınarak ortadan kaldırılacak. Köy yaşam ortamındaki sokak yolları asbest karışımlı toprak ile kaplıysa buraların "stabilize" olarak düzeltilmesi istenilecektir."

KIRSAL ALANDA DAHA FAZLA

Madde ile temasın öncelikle akciğer zarı kanseri olan asbest hastalığına neden olduğunun belirtildiği planda riskler şöyle anlatıldı: "Asbest teması akciğer kanseri riskini de arttırıyor. Asbest temasının gerçekleştiği yerlerde yaşayan temaslı kişilerde bu hastalıklar yönünden beklenenden daha fazla risk alıyorlar.

Türkiye'de de asbest teması önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ancak, gelişmiş ülkelerden çok farklı şekilde, Türkiye'de asbest teması çoğunlukla kırsal alanda gerçekleşmekte olup, ilgili hastalıklar da kırsal alan kökenli kişilerde sık görülmektedir.

Kırsal alanda asbest temaslı nüfus için akciğer zarı kanseri, akciğer kanseri görülme sıklığı, endüstride doğrudan asbest temaslı kişiler kadar sık ve daha da yüksektir."

1 MİLYON KİŞİ TEMAS ETTİ

Planda Türkiye'de 2012 yılı itibariyle asbest ile kırsal alanda temas eden insan sayısının 1 milyon civarında olduğunun aktarıldı. Bu nüfusun 332 bin 600'ünün asbest nedenli hastalıkların gelişecek sürede temas ettiği belirlenirken, "Yaklaşık 88 bin vatandaşın halen asbest ile temasa devam ettiği tahmin edilmektedir. Asbest teması kesilince olası 2 bin 500 kanser olgusunun gelişmesi engellenmiş olunacak" ifadeleri yer aldı.

TÜBİTAK TOPRAK İNCELEYECEK

Projede, 24 üniversite, 4 eğitim hastanesi, 2 meslek hastanesi olmak üzere 30 hastanede çalışan hekimin görev yapacağı belirtilirken "Türkiye Mezotelyoma Çalışma Grubu Üyesi 14'ü profesör, 21'i doçent, 4'ü yardımcı doçent toplam 39 öğretim üyesi, 4 uzman hekim, 2 mineralog profesör, 4 yurt dışı danışman bilim insanı görev alacak. Projeye Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu 4 daire başkanlığı ile 30 ilin halk sağlığı müdürleri ve yaklaşık 70 il görevlisi projede yer alacak" denildi.

90 BİN KİŞİYE ULAŞILACAK

Projede toplam asbest teması olduğu ön değerlendirmeye alınan 473 köyde yaşayan, asbest teması olduğu kabul edilen 90 bin kişiye ulaşılacağı ifade edildi. İlk aşamada tespit edilen asbest temas alanlarının nasıl rehabilite edileceği uzmanlarca ayrıntılı olarak belirleneceği belirtildi.

ASBEST TEMASI NEDENLİ HASTALIKLAR

Asbest teması aşağıda belirtilen hastalıklara neden olur:
Mezotelyoma (akciğer zarı kanseri). Akciğer kanseri. Akciğer zarında kalınlaşma ve kireçlenme. İyi huylu akciğer zarı su toplaması. Akciğerde yaygın fibrozis: Asbestozis

2010'DA YASAKLANMIŞTI

2010 yılı öncesi son 30 yılda asbest ithalat miktarı yaklaşık 500 bin ton'u bulurken, Türkiye'de asbest kullanımı ve ticareti 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle yasaklanmıştı.

Eski sanayi ürünleri ile çalışan ortamlarda, örneğin gemi tamir, araba tamir-fren balata, inşaat yıkım, kaynakçılık, izolasyon, yangın önleme, jeneratör çalışanlarında ve belki de kayıt dışı olarak küçük sanayi alanlarında asbest temasının hala olması muhtemel görüldüğü belirtildi.

SELVİ ÇELİK / BUGÜN GAZETESİ 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2450 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim