• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

10 anne kızlarına rahim vermek için başvurdu

10 anne kızlarına rahim vermek için başvurdu
Dünyanın gözü bir yıl önce rahim nakli yapılan Derya Sert'e çevrildi. Eylül ayındaki denemede gebelik gerçekleşirse ABD'li, İsveçli ve Japon doktorlar da rahim nakli yapacak.

Dünyanın gözü bir yıl önce rahim nakli yapılan Derya Sert'e çevrildi. Eylül ayındaki denemede gebelik gerçekleşirse ABD'li, İsveçli ve Japon doktorlar da rahim nakli yapacak. Rahim naklinin ardından Türkiye'deki 10 anne, kızlarına rahim bağışlamak için başvurdu.

Geçtiğimiz yıl 8 Ağustos tarihinde dünyada ilk kez kadavradan rahim nakli yapılan 22 yaşındaki Derya Sert'e, Eylül ayında daha önceden dondurulan embriyolar tüp bebek yöntemiyle nakledilecek. Gebelik gerçekleşirse genç kadın, başkasının rahmiyle annelik sevinci yaşayıp tıp tarihine geçecek. Tüp bebek işlemi yaklaştıkça dünyanın gözü de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne çevrildi. Gebelik başarılı olursa, rahim nakli üzerine çalışan ABD'li, İsveçli ve Japon doktorlar da rahim nakli yapacak.

8 ADET DONDURULMUŞ EMBRİYO VAR
Embriyo transfer işlemine en erken eylül ayında başlanacağını bildiren Akdeniz Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münire Erman Akar, "Bir süredir hastanın ilaç dozları azaltılıyor. İlaç dozları minimum seviyeye indiğinde embriyo transfer işlemine başlanacak. Elimizde 3'erli ve 2'li gruplar halinde dondurulmuş 8 tane iyi kalitede embriyo var. Çoğul gebelik olmaması için aynı anda birden fazla embriyo nakli yapmayacağız. İlk denemede başarısız olunursa 2'şer ay arayla diğer embriyolar kullanılacak. Çözünme işleminden sonra embriyo kalitesinin iyi olmadığı gözlemlenirse taze embriyo nakli tercih edilecek" dedi.

DOĞUMDAN SONRA RAHİM GERİ ALINACAK
Gebelik gerçekleşirse 8 ay sonra bebeğin dünyaya gelebileceğini kaydeden Akar, "Bu tür hastalarda gebelik döneminde tansiyon, erken doğum riski ve anne karnında büyüme geriliği gibi sorunlar çıkabiliyor. Bu nedenle gebeliği erken sonlandırmayı düşünüyoruz. Gebelik gerçekleşirse, bebek 33 veya 34'üncü haftalarda sezaryenle alınacak. Hasta gebelik sürecini hastanede kontrol altında geçirecek. Doğumdan sonra ise rahim geri alınacak. Rahim orada kaldığı sürece hasta ilaç kullanmak zorunda... Bu ilaçlar ilerleyen yıllarda kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Gereksiz bir risk oluşturacağı için gebelikten sonra nakledilen rahim alınacak" diye konuştu.

TIP DÜNYASININ GÖZÜ TÜRKİYE'DE
Dünyanın gözünün Türkiye'de yapılan rahim naklinde olduğunu anlatan Prof. Dr. Akar, şunları söyledi: "Rahim nakli üzerine çalışma yapan ABD'li, İsveçli ve Japon ekipler, gebeliğin gerçekleşmesini bekliyor. İsveç ekibi, daha önce fare ve koyundan rahim nakliyle gebelik ve doğum işlemini gerçekleştirmişti. Son olarak Japon doktorlar da maymundan maymuna rahim nakli yapıp gebeliği sağladı. Maymunlar insanlara daha çok benzediği için bu çalışma bizi daha çok umutlandırdı. Şimdi bütün ekipler rahim nakli olan ilk kişinin gebe kalmasını bekliyor. Gebelik gerçekleşirse ABD'li, İsveçli ve Japon ekipler de rahim nakli yapacak. Türkiye'den bir ekip de rahim nakli yapmak için bizi bekliyor."

10 ANNE KIZLARINA RAHİM VERMEK İSTEDİ
Rahim naklinin doğuştan rahmi olmayan binlerce kadına umut olduğunu belirten Münire Erman Akar, çok sayıda hastanın rahim nakli olmak için kendilerine başvurduğunu söyledi. Türkiye'den 10 annenin de kızlarına rahimlerini bağışlamak için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurduğunu ifade eden Akar, "Bundan sonra rahim nakli yapılıp yapılmayacağı; ilk naklin başarısına bağlı. Bu dünyada yeni olan bir konu... Daha bu nakillerin ve tüp bebek işleminin giderlerinin karşılanıp karşılanmayacağına dair mevzuat bile yok" dedi.

DONÖRÜN GENETİK ÖZELLİKLERİNİ TAŞIMAZ
Prof. Dr. Akar, doğacak olan bebeğin genetik olarak rahmi veren donöre benzeyip benzemeyeceğine dair soruya ise şu cevabı verdi: "Bebek hiçbir şekilde donörün genetik özelliklerini taşımaz. Genetik özellikleri belirleyen yumurtalıktır. Derya Sert'in kendi yumurtalarını kullandığımız için doğacak olan bebek genetik açıdan sadece anne ve babasının özelliklerini alır."

Akar, kullanılan ilaçların yan etkisi olup olmayacağına dair soruya ise, "Bu konuda içimiz rahat. Rahim nakli hastalarının riski böbrek nakli olan hastalar kadar. Böbrek nakli olan hastaların bebekleri araştırılmış ve anomalili bebek oranının artmadığı görülmüş" şeklinde cevap verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2551 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim