• BIST 9693.46
  • Altın 2501.23
  • Dolar 32.5679
  • Euro 34.7715
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

10 bin TL'nin üzerinde sağlık hizmeti alanlar inceleniyor

10 bin TL'nin üzerinde sağlık hizmeti alanlar inceleniyor
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yeni hedefi sağlık harcaması yılda 10 bin TL'yi aşan hastalar. Söz konusu kişilere bir mektup yazıp harcamaların kendileri tarafından yapılıp yapılmadığının sorgulanmasını isteyen Kurum, söz konusu harcamaların usulsüz yapılması

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yeni hedefi sağlık harcaması yılda 10 bin TL'yi aşan hastalar. Söz konusu kişilere bir mektup yazıp harcamaların kendileri tarafından yapılıp yapılmadığının sorgulanmasını isteyen Kurum, söz konusu harcamaların usulsüz yapılması ihtimaline karşı da sigortalılar için bir şikayet formu oluşturdu. Önümüzdeki dönemde ise yüksek tutarlı sağlık harcaması alan bireylere hastane çıkışında söz konusu harcamalarla ilgili bilgi notu verilmesi planlanıyor.

2008 yılında 10 bin TL üzerinde sağlık hizmeti alan sigortalı sayısı 178 bindi. SGK da, bu kişilere bir mektup yazarak; harcamalar eğer kendileri tarafından yapılmadıysa bu durumun kendisine bildirilmesini istedi. Kurum, internet sitesine konuyla ilgili bir şikayet formu da koydu. Buna göre, eğer harcamalar söz konusu kişiler tarafından yapılmadıysa sigortalı söz konusu formu doldurarak SGK'ya elektronik ortamında şikayet dilekçesini iletebilecek. Formda hangi muayene, işlem veya ameliyatların kendisine ait olmadığı, hangi eczanelerden alınan ilaçların kendisiyle ilgili olmadığı bilgileri de yer alacak.
Bundan sonraki süreçte ise hastanelerde yüksek tutarlı sağlık harcaması yapılan kişilerin anında bilgilendirilmesine dönük bir sistem üzerinde çalışılıyor. Buna göre belirlenecek olan bir tutarın üstündeki harcamalar otomatik olarak anında kayda düşecek ve hastane çıkışında ilgili hastaya harcamalarıyla ilgili bilgi notu verilecek. Bu yolla hem harcamalarla ilgili suistimallerin engellenmesi, hem de sigorta sistemi hakkında bilinç düzeyinin artırılması hedefleniyor.

Suistimale örnek çok
Sağlık harcamalarında suistimalin birçok örneği bulunuyor. Yakın zamanda da 36 kutu ilacın 54 bin kutu olarak faturalandırılması, ölmüş 222 hastaya reçete düzenlenmesi, 3 adet grafinin 36 bin grafi olarak faturalandırılması gibi örnekler basına yansımıştı. SGK Başkanı Fatih Acar da, sadece 14 hastanede 4.1 milyon TL'lik haksız ödeme tespit ettiklerini belirterek; "Türkiye genelini artık siz düşünün" diye konuşmuştu.

Referans

Bu haber toplam 1558 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim