• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

10 hastadan biri hastane infeksiyonu kapıyor

10 hastadan biri hastane infeksiyonu kapıyor
Hastane infeksiyonları nedeniyle her yıl yaklaşık 3 bin çocuk yaşamını yitiriyor.

Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği tarafından Antalya'da düzenlenen ‘Hastane İnfeksiyonları Kongresi', çarpıcı sonuçları ortaya koydu. Dernek Başkanı Prof. Dr. Sercan Ulusoy, hastane infeksiyonlarının ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada olduğunu söyledi.

Her 10 hastadan birinin hastane infeksiyonuna yakalandığını belirten Ulusoy, dünyada ise her yıl 99 bin kişinin hastane infeksiyonları nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydetti.

ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA DÖRDÜNCÜ

Bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen kongreye yurtiçinden ve yurtdışından 700 uzman katıldı. Kongre sonunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Dernek Başkanı Prof. Dr. Sercan Ulusoy, infeksiyonların hastanede yatış süresini uzattığı, ölüm oranlarını arttırdığı ve maliyetin yükselmesine sebep olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, her 10 hastadan birinde hastane infeksiyonu görüldüğü kaydeden Prof. Ulusoy, bu sorunun gelişmekte olan ülkelerde yüzde 25'lere çıktığı açıkladı. Ulusoy, hastane infeksiyonlarının, ölüm nedenleri arasında da kalp hastalıkları, kanser ve beyin kanamalarından sonra 4'üncü sırada geldiğini ifade etti.

BİR HASTANEYE MALİYETİ 594 BİN 683 DOLAR

Ulusoy, "Yılda 1 milyon 700 bin hasta infeksiyonlar nedeniyle tedavi ediliyor. Ayrıca
infeksiyonlar nedeniyle her yıl 3 bin çocuk yaşamını yitiriyor. İnfeksiyonun bir hastaneye yıllık maliyeti ise 594 bin 683 dolar" dedi.

HASTAYA ÇİÇEK YERİNE KOLONYA GÖTÜRÜN

Türkiye'de artık küçük ilçelerde bulunan devlet hastanelerinde bile infeksiyon ile mücadele edildiğini belirten Uzm. Dr. Başak Dokuzoğuz da, hasta infeksiyonu kontrolünde hasta ziyaretlerinin de çok önemli olduğunu söyledi.

Türk toplumunun geleneklerinde hasta ziyaretlerinin önemli bir yer tuttuğuna değinen Dokuzoğuz, "Türk toplumu için çok önemli olan hasta ziyareti, hastanın infeksiyon riskini arttırıyor. Hasta ziyaretine giderken onlara verdiğimiz çiçekler, hasta için çok büyük bir risk oluşturuyor. Bu nedenle en sağlıklı olanı hastaya çiçek yerine kolonya hediye etmek. Ayrıca mümkün olduğunca az ve kısa ziyaretler yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

SAĞLIKÇILAR ELLERİNİ SÜREKLİ YIKAMALI

Hastane infeksiyonlarının önlemenin en kısa yolunun el yıkamak olduğunu belirten Genel Sekreter Serhat Ünal, ise "Eller her türlü mikroorganizmalara aracılık edebiliyor. Hastane infeksiyonlarının yayılmasında birinci faktör sağlık personelinin elidir. Sağlık personelleri bir hastayı kontrol ettikten sonra mutlaka ellerini yıkamalıdır. Böylece infeksiyon riskini en aza indirebiliriz. Ayrıca gereksiz antibiyotik kullanımına son verilmelidir. Çünkü fazla antibiyotik tüketimi hastane infeksiyonuna direnci azaltır. Ameliyat olacak olan hastanın ameliyattan önce mutlaka sabun ve su ile duş alması gerekir. Doktorların da mutlaka hastaları muayene ederken ellerini dezenfekte etmesi gerekir" şeklinde konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1898 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim