• BIST 9136.05
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

10 milyon Euro'ya nefes açıp, Avrupa'ya satacak

10 milyon Euro'ya nefes açıp, Avrupa'ya satacak
SANOVEL, 10 milyon Euro’luk yatırımla astım ve kronik akciğer hastaları (KOAH) için nefes açıcı cihaz üretimine başladı.

Toksöz Holding bünyesinde faaliyet gösteren ilaç üreticisi Sanovel, astım ve kronik akçiğer hastaları (KOAH) için inhalasyon (nefes açıcı) cihazı üretimine başladı. Türkiye’de 8 milyon kişinin astım ve KOAH hastası olduğunu söyleyen Toksöz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Toksöz, “Bu alanda hem Türkiye’de hem de dünyada potansiyel hastalar söz konusu. Bu ürünün üretimi için 6 yıl süren bir Ar-Ge çalışması yaptık. Toplamda 10 milyon Euro’luk yatırım yapıldı” dedi. Türkiye’de bu alanda üretim gerçekleştiren ilk yerli şirket olma ünvanını kazandıklarını kaydeden Toksöz, 3 yıl içinde pazar liderliğini hedeflediklerini söyledi.

Avrupa’ya ihracat

Toksöz, bu ürün için yapılan tesisin yıllık 2 milyon adet kapasiteli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ürettiğimizi iç pazarın yanı sıra dışarıda da pazarlayacağız. Normal şartlarda Türkiye’den yurtdışına ilaç ihrac etmek çok zor. Biz de bunun için Hollanda’da bir şirket kurarak 10’a yakın ürünün ruhsatını aldık. Hollanda merkezli şirketin Fransa ve Almanya’da da ofisleri var. Bu bölgeler üzerinden tüm Avrupa’ya ihracat yapacağız. Ayrıca bu ürünü ülkelerinde pazarlamak isteyen bir çok ilaç şirketi de bulunuyor. Bunun dışında şu anda Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Ukrayna, Özbekistan, Kosova ve Makedonya’ya da ihracatı başlayacak.”

Yabancı fiyat düşürdü

İnhalasyon cihazının piyasa fiyatı olarak benzer ürünlere göre yüzde 20 daha ucuz olduğunu söyleyen Toksöz, “Bizim yüzümüzden Türkiye’de satılan bu cihazların pazarında da bir küçülme olacak. Şu ana kadar satışlarının iyi gitmesindeki bir etken de diğerlerine göre daha ucuz olması. Son 1 ay içinde onlar da fiyatlarını ortalama yüzde 14 düşürmek zorunda kaldılar” diye konuştu. Toksöz, biyoteknoloji alanıda üretim yetkisi olan tek yerli şirket olduklarını belirterek, şöyle devam etti: “Son 2 yıl içinde bu alanla ilgili tesislerin genişlemesine yönelik 25 milyon Euro’luk yatırım yapıldı. Bunun dışında da tam bir yatırım atağı içindeyiz. Diğer üretim tesislerimizin kapasite artırımı, Ar-Ge çalışmaları ile birlikte 40 milyon Euro’luk daha yatırım yapıldı. 2011 yılında ciromuz 750 milyon dolara ulaştı. Bu yıl TL bazında yüzde 15’lik büyüme bekliyoruz.”

Stratejik ortak alabiliriz

Toksöz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Toksöz, yabancı şirketlerin Türk ilaç şirketlerine olan ilgisine değinerek, “Sanovel, 30 yıllık geçmişi olan bir şirket. Yani bir ilaç şirketine göre henüz bebek. Yabancıların teklifleri başımızı ağrıtıyor. Büyüyen bir şirket gördüklerinde bırakmıyorlar. Türkiye’nin genel olarak da harika gidiyor olması herkesin dikkatini buraya çekiyor. Şirketi satmak gibi bir niyetimiz asla yok ama yurtdışında büyüyüp, dünya ilaç ligine girmek için yabancı bir ortak alabiliriz. Bizi yeni pazarlara götürecek, farklı bir boyuta taşıyacak şirketler ile görüşebiliriz” diye konuştu.

İlaçta önümüzü göremiyoruz

Türkiye’de ilaç sektöründe faaliyet göstermenin çok zor olduğunu söyleyen Ahmet Toksöz, şöyle konuştu: “Türkiye’de en sorunlu konu ruhsat süreleri ile ilgili. İlaç sektörü temsilcileri için devamlı ‘ağlıyor’ diyorlar artık buna da alışıyoruz. Ben çocukluğumdan beri ilaçların içindeyim. O zaman da ağlanıyordu şimdi de ağlanıyor. Yapacak bir şey yok. Şartlara ayak uydurmak zorundayız. İlaç sektöründe en fazla 6 aylık ya da 1 yıllık planlar yapabiliyorsunuz. Çünkü Türkiye’de sağlık alanında kanun ya da yönetmeliklerde keskin değişiklikler hep gündemde.”

Türkiye’de 8 milyon astım ve KOAH’lı var

Türkiye’de 8 milyon astım ve KOAH hastası bulunuyor.
2 milyon kişi bu rahatsızlıkları için hastane ve doktora başvuruyor.
Türkiye’de solunum pazarının büyüklüğü 1.8 milyar TL’ye ulaşıyor.
Dünyada 2025 yılında 450 milyon astım hastası olması bekleniyor.
KOAH’nın 2025 yılında küresel 4’üncü ölüm nedeni olacağı öngörülüyor.
Türkiye’de astım ve KOAH için 900 milyon TL’lik ilaç alınıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2612 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim