• BIST 9667.71
  • Altın 2497.402
  • Dolar 32.5841
  • Euro 34.8312
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

100 bin hemşire açığını kapatmak için meslek cazip hale getirilmeli

100 bin hemşire açığını kapatmak için meslek cazip hale getirilmeli
Türkiye'de sağlık personeli açığı nüfus arttıkça yükseliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, doktor açığının 100 binden fazla olduğunu belirtirken, en az bu sayı kadar hemşire açığının olduğu ortaya çıktı.

Türkiye'de sağlık personeli açığı nüfus arttıkça yükseliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, doktor açığının 100 binden fazla olduğunu belirtirken, en az bu sayı kadar hemşire açığının olduğu ortaya çıktı. Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, acilen 100 bin hemşireye ihtiyaç duyulduğunu, bunu kapatmak için mesleğin daha cazip hale getirilmesi gerektiğini söylüyor.


Ülkemizde bugüne kadar hep doktor açığı gündeme getirildi. Türkiye'de 100 bin kişiye 153 doktor düşerken, ABD'de bu sayı 322, Avrupa'da ise 340 civarında. Türkiye'deki doktor açığının 100 binden fazla olduğu belirtilirken, en az hekim kadar önemli olan hemşire açığı göz ardı ediliyor. Uzmanlar, mevcut 90 bin hemşire sayısına acil olarak 100 bin kişinin daha eklenmesi gerektiğini vurguluyor.

Nüfusun yaşlanması ve Türkiye'de sağlığa ulaşımdaki kolaylık hemşireye olan ihtiyacı giderek artırıyor. Sağlık Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı ve Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, hastanın tedavi sürecinde büyük önem taşıyan hemşire açığının kapatılması için mesleğin cazip hale getirilmesi gerektiğini söylüyor. Sosyal sorumluluk olarak üniversitelerinde önümüzdeki yıldan itibaren hemşire eğitiminin tamamını burslu hale getireceklerini duyuran Aydın, "50 yıl boyunca bu ihtiyaç kapanmayacak. Hemşirelik mesleği hep aranan meslek olacak." diyor.

Doktor 10, hemşire 4 yılda göreve hazır

Rektör Aydın, doktor açığının kısa süre içinde çözülemeyeceğine dikkat çekiyor: "Bir doktorun yetişmesi için 10-12 yıl gerekiyor. Şu anki üniversitelerdeki tıp eğitimi kadrosunun artırılması neticesini en erken 10 yıl sonra göreceğiz. Hesaplarımıza göre 110 bin olan doktor sayısı o zaman sadece 115 bin olacak. Yani kısa ve orta vadede sorunun çözümü zor görünüyor." Buna karşın bir hemşirenin 4 yıl sonra mesleğe hazır olduğunu aktaran Aydın, "Fakat doktorluk kadar çok tercih edilmiyor. Biz de mesleği daha cazip hale getirmek için burslu sisteme geçtik." ifadelerini kullanıyor.

Türkiye'de tıptaki büyük gelişme ve yaşam süresinin uzatılmasının hekim dışındaki sağlık personeline olan ihtiyacı artırdığını dile getiren Sabahattin Aydın, şöyle devam ediyor: "Sağlık kuruluşlarında hekim hastayı çok kısa görürken, hastayla daha fazla zaman harcayan hemşiredir. Fakat 110 bin doktorun olduğu yerde sadece 90 bin hemşire olması dikkat çekici. Biz bunun yerine refakatçi sistemini kullanıyoruz. Bu da sağlıklı olmuyor. Acilen hemşire açığının kapatılması gerekiyor." Aydın ayrıca fizyoterapist, geriatri uzmanı ve psikoloji gibi alanlara da büyük ihtiyaç olacağını aktarıyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı 2006 yılı raporuna göre çoğunluğu Afrika'da bulunan 57 ülkede 4 milyon sağlık çalışanı açığı var. Bu durum, başta çocuklar olmak üzere milyonlarca kişinin hayatını tehdit ediyor. Doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının eksikliği kronik hastalıklar, hamilelik ve doğumda yaşanan sorunlarla mücadeleyi zorlaştırıyor.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6895 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim