• BIST 9079.97
  • Altın 2310.66
  • Dolar 32.3382
  • Euro 35.0737
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

100 bin taşeron işçiye kadro yolu

100 bin taşeron işçiye kadro yolu
Hastanelerde taşeron üzerinden çalışıp asıl işi yapanlar, laboratuar çalışanları kadroya alınacak.

Uzun süredir tartışılan ancak bir türlü çözüm bulunamayan taşeron işçi konusunda formül bulundu. Hükümet, toplam 1.4 milyon taşeron işçiye yönelik çalışmayı seçimden hemen sonra tamamlayacak. Öncelikli olarak 100 bin taşeron işçinin durumu kâğıda dökülerek, kadro çalışması başlatıldı. Buna göre, asıl işi yapanlar belirlenerek, yardımcı işler ayırımı yapıldı. Hastanelerde taşeron üzerinden çalışıp asıl işi yapanlar, karayollarında yol işçileri, laboratuar çalışanları kadroya alınacak. 

BELİRSİZLİK BİTECEK 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, taşeron işçi konusunu seçimden sonra nihai bir şekilde sonuca kavuşturacaklarını belirterek, "Taşeron işçiler mağdur edilmeyecek" dedi. Gözler, binlerce taşeron işçiyi ilgilendiren yapılacak düzenlemelere çevrildi. Bazı işçilerin kamu görevlisi ve geçici personel statüsüne geçirilmesi başlıkları ile çalışma başlatıldı. Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlik de ortadan kaldırılıyor. Adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı ihtiyaca göre kadroya alınacak. Kamu kurumlarındaki taşeron işçilerden belli özellikleri taşıyanlar bu kapsamda değerlendirilecek. 

TESPİT ÇALIŞMASI 

AK Parti, 1 Kasım seçim beyannamesinde de kamu ve özel sektörde alt işverenlerin ve alt işveren işçi sayılarının tespit edileceği belirtilerek, güncel olarak sağlıklı şekilde takip edileceği vurgulandı. Hükümet, geçen yıl kamuda çalışan taşeron işçilere toplu iş sözleşmesinden yararlanma, kıdem tazminatını doğrudan ilgili kurumdan alma imkânı sağladı. Tüm alt işveren işçilerinin ücretlerinin ödenmesini ve yıllık ücretli izinleri kullanmalarını garanti altına aldı. Karayollarında çalışan yaklaşık 6 bin işçi kadroya alındı. 

ÇİZGİLER NETLEŞTİRİLECEK

Yardımcı işler ile asıl işler konusunda net bir tanımlama olmadığı için bu konudaki sorunlar yargıya taşındı. Yargı birçok işçinin esas işte çalıştığı yönünde kararlar verdi. Bu işçilerin kadroya alınması ve tazminatlarının ödenmesi konusunda yargı kararları var. Seçim sonrası Bakanlar Kurulu kararıyla bu çizgi netleştirilecek. Yapılan çalışma kapsamında öncelikle çalışma şartları iyileştirilecek, yıllık izinlerinde de düzenlemeye gidilecek. Esas işlerde taşeron çalıştırılamayacak. Yardımcı işler hizmet alımı yoluyla yapılacak. Karayolları işçilerinin önemli bölümü kadroya alınacak. Önümüzdeki dönemde ihtiyaç doğrultusunda kadroya alımlar devam edecek.

STATÜ DEĞİŞECEK

Statü değişikliği nedeniyle düzenlemenin yasa ile yapılması zorunluluğu bulunuyor. Üniversite mezunu işçilerin memur olmaları durumunda bu personelin nakil, geçici görev, görevde yükselme gibi haklara kavuşması amaçlanıyor. Düzenlemeyle 657 sayılı devlet memurları yasasında tam zamanlı çalışan geçici personelin de sözleşme personel pozisyonlarına geçirilmesi ele alınacak.

ÇOĞU KAMUDA ÇALIŞIYOR

Bugün Türkiye'de yaklaşık 1.4 milyon taşeron işçinin 755 bini kamuda geriye kalanı da özel sektörde alt işverene bağlı çalışıyor. Yeni hükümet kurulduktan sonra Bakanlar Kurulu kararıyla taşeron işçilerine yönelik detaylar adlandırılacak. Taşeron işçiler artık "işsiz kalacak mıyım" diye endişe etmeyecek, iş güvencesine sahip olacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6083 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim