• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

100 kişiden 4'ü internete bağımlı

100 kişiden 4'ü internete bağımlı
"7 temel belirtinin 3'ü sizdeyse internet bağımlısısınız demektir" diyen AMATEM kurucusu Prof. Dilbaz: Her 100 kişiden 4'ünde bağımlılık var.

Türkiye'de internet bağımlılığı tedavisini yürüten iki merkez, AMATEM ve Üsküdar üniversitelerindeki birimlerin kurucusu Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, toplam internet kullanıcıları arasında her 100 kişiden 3 veya 4'ünde bu bağımlılığın görüldüğünü söyledi. SABAH'a özel açıklamalar yapan Prof. Dilbaz, kimlere internet bağımlısı denildiğinden, artan sosyal medya bağımlılığına ve bağımlılığın tedavi yöntemlerine kadar hastalık konusunda şu bilgileri paylaştı:

BU YEDİ BELİRTİYE DİKKAT
İnternet bağımlılığı, insanların haz alma sorunuyla ilgili davranışsal bir bağımlılıktır. Sürekli internette kalma ihtiyacıyla ortaya çıkan, dürtü kontrol bozukluğudur. İnternet bağımlılığı için belirlediğimiz 7 temel belirti var. Bunların 3'ü bir kişide görülüyorsa, biz ona "internet bağımlısı" diyoruz.
1- Kişinin istediği keyfi alabilmesi için internet kullanımı belirgin olarak artıyorsa.
2- İnternet bağlantısı zorla kesildiğinde psikolojik yoksunluk duymak. Bunalma, internette neler olduğu konusunda takıntılı düşünceler, klavye tuşlarına basmak gibi.
3- İnternet kullanımı genellikle planlandığından daha uzun sürüyorsa.
4- İnternet kullanımını bırakmak veya denetim altına almak için sürekli bir istek duyuyor ama başarısız oluyorsa.
5- Yeni program indirmek gibi internet ile ilgili eylemlere çok uzun süreler ayrılıyorsa.
6- Aile ve sosyal çevre sürekli internet için aksatılıyorsa.
7- Uykusuzluk, evlilikte problem, işini aksatma gibi internetin yol açtığı sorunlar olmasına karşın, internet kullanımını sınırlayamıyorsa. Bağımlılığın kötüye kullanım ve patolojik internet kullanımı safhaları var. İkinci olan hastalıklı internet kullanımıdır, tedavi gerektirir. Örneğin, internet için odasında yaşayan, yemeğini bile odasına getirten obez hastalarımız var. Önceden, sanal arkadaşlık, oyun oynama, ihtiyaç dışı bilgi arama, saplantılı tarzda internete bağlanma ve seks bağımlılığı olarak tanımladığımız türlerde artık "sanal medya bağımlılığını" da ekledik. Twitter örneğin. Kişi için o kadar önemli ki, her arada ona bakmak istiyor. Erteleyemiyor bu isteğini.

ERKEKLER 3 KAT FAZLA
Kendiliğinden tedaviye gelen hastalar ancak yüzde 5 eder. Onlar da ailesinin zoruyla gelenler. Haftada ortalama bir1-2 kişi bu şikayetle Üsküdar Üniversitesi'nde kurduğumuz merkeze geliyor. Çoğu insan, interneti anormal kullandığının farkında değil. Toplam internet kullanıcılarının yüzde 3 ile 4'ünde bağımlılık var. Risk altında olanlar ise yüzde 9 ile 20 arasında. Erkeklerde kızlardan 3 misli daha fazla. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1851 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim