• BIST 9071.02
  • Altın 2324.965
  • Dolar 32.3657
  • Euro 34.9347
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

100 milyar Euro’luk turizm fırsatı kaçıyor!

100 milyar Euro’luk turizm fırsatı kaçıyor!
Engellilerin tatil yapabileceği alan ve düzenlemelerin yetersizliğinden dolayı yaklaşık olarak 100 milyar Euro’luk turizm fırsatını kaçırıyoruz.

Fabrikanın bacasızı olarak nitelendirilen ve ülkemizin en önemli geçim kaynaklarının başında yer alan turizm sektöründe büyük bir eksikliğin olduğu, kaçırmakta olduğumuz fırsatın rakamsal büyüklüğü ile bir kez daha gün yüzüne çıktı. Engellilerin tatil yapabilmelerine uygun düzenlemelerin yetersizliğinden dolayı yaklaşık olarak 100 milyar Euro’luk bir ek turizm geliri fırsatını kaçırıyoruz. Bu fırsatın nasıl değerlendirilebileceğini, engellilere yönelik mobilite çözümleri üreten Lamira Easy Life Genel Müdürü Sertel Şen ele aldı.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatil turizmi hareketlendi. Birçok kişi ve aile, tatil yapıyor veya yapmak üzere plan yapıyor, ancak erişilebilirliğe uygun olarak planlanmış olan konaklama alanlarının yetersizliği, engelli bireylerin tatil yapmalarını engelliyor. Bu yetersizlik, engelli vatandaşlarımızın seyahat ve tatil haklarını yok ederken, bir engel durumu olan yabancı turistlerin de, isteseler dahi tatil için ülkemize gelmeleri önünde bir engel oluşturuyor.

Sadece Avrupa’da 80 Milyar Euro…!
Dünyada 850 milyona, ülkemizde ise 9 milyona yakın engelli yaşıyor. İngiliz Üniversitesi Surrey tarafından yapılan araştırmaya göre Avrupa’daki 46 milyon engellinin turizm harcaması 80 milyar Euro'nun üzerinde. Engellilere yönelik konaklama alanları ve tatil imkanları Türkiye’ye göre çok daha fazla gelişmiş olsa da, bunlar Avrupa’da da yeterli değil, ancak bu ihtiyacı karşılayabilmek için Türkiye’de belli yatırımların yapılması gerekiyor.

Sertel Şen konuyla ilgili olarak turizm sektörünün tüm aktörlerine bu fırsatın iyi değerlendirilmesi adına çağrıda bulunuyor: “100 milyar Euro’luk turizm geliri fırsatını kaçırıyoruz!”

Şen, erişilebilirlik adına yapılması gereken işlerin hacminin çok büyük olduğunu, bir an önce işe başlanması gerektiğini belirtirken, kendilerinin de erişilebilirlik ve mobilite konularındaki mevcut bilgi, tecrübe ve know-how birikimlerini birçok kişi ve kurumla paylaşmakta olduklarını ve paylaşmaya da devam edeceklerini belirtiyor. Örnek olarak, engelliler için ürettikleri plaj ve havuz çözümleri ile ilgili bilgi aktaran Şen, “Engelli kişiler için hayatın tüm noktalarında erişilebilirliği sağlamanın bir vatandaşlık görevi olduğunu düşünüyoruz. Tatil yapabilme hakkı da bunun içerisindedir. Turizm sektörü içerisinde yer alan tüm bireylerin; bunlar içerisinde de üreticiler olarak bizim, işletmeciler olarak da turizm yatırımcılarının bu hakkı göz önünde bulundurması gerekiyor. İşin kendi payımıza düşen üretim kısmında, Lamira olarak son senelerde mobilite ürünlerimiz arasına, engelli ve hareket kısıtlaması olan kişilerin plajlarda ve konaklama alanlarındaki havuzlarda kullanımı için geliştirdiğimiz çözümleri de ekledik” diyerek faaliyetleri arasında artık engellilerin turizm aktivitelerinin arttırılmasını sağlayacak çalışmaların da önemli bir yer tuttuğunu belirtiyor.

Bu ürünlerin üretiminde, kullanım şekli, kullanıcı özellikleri, ülkeye has kullanım şartları vb. etkenleri göz önünde bulundurduklarını belirten Şen, Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’in düzenlenmesini, var olan konaklama alanlarının yönetmeliğe uygun hale getirilmesinin önem taşıdığını belirtiyor.

Turizm Sektörünün Bu Fırsatı Değerlendirmesi için Ortak Çalışma Gereklidir!

“Havaalanlarından tesislerin girişine, odalardan tuvaletlere, yeme-içme alanlarından, havuz ve plajlara, mola noktalarından eğlence alanlarına kadar tüm alanların engellilerin kullanımına uygun ve erişilebilirlik göz önünde bulundurularak düzenlenmesi şarttır. Sektördeki ve sektöre girecek firmaların bilgi kaynakları her zaman yeterli olmayabiliyor. Bu durumlarda biz Lamira olarak bilgi ve tecrübemizi paylaşarak yardımcı olmaya hazırız” diyerek turizm sektörü için çok büyük bir ek gelir kaynağının oluşturulması için hep birlikte, ortak çalışmanın gerekli olduğunu söylüyor.  

Bu haber toplam 2829 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim