• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

106 liralık taksimetre teste gitmeyene açıldı!

106 liralık taksimetre teste gitmeyene açıldı!
GSS için şubat ayı sonuna kadar gelir testi yaptırma imkânı tanındı. Ama 1 Ocak 2012'de kapsama alınan 1.7 milyon kişiye 106'şar lira prim borcu şimdiden yazıldı bile. Testi hemen yaptırıp primi düşürmek önemli. Yoksa geriye dönük fark ödenmiyor.

Ali bey, evde dört kişiyiz karı-koca ve iki kız. Ben 1500 lira maaş alıyorum, eşim 750 ve iki de kızımız var. Biri 16 yaşında okuyor biri de geçen yıl 18 yaşını bitirdi o da okumuyor. Biz gelir testine 31 Ocak'a kadar gitmeli miyiz? Murat-Sivas

1 Ocak 2012 günü zorunlu Genel Sağlık Sigortası uygulaması başladı. Kendisi, ana-babası veya eşi üzerinden SGK üzerinden sağlık yardımı alamayanlar, ayda 30 günden az SSK'lı olanlar, bir yıldan fazla süredir Türkiye'de ikamet eden yabancılar, SGK tarafından resen (zorla-otomatik olarak) GSS'li yapıldılar. Her GSS'li yapılana da otomatik 106 lira GSS prim borcu TC kimlik numaralarına yazıldı. Murat bey, siz ve eşiniz zaten çalışıyorsunuz ve GSS'lisiniz, 16 yaşındaki okuyan kızınız için prim ödemenize gerek yok ama 1 Ekim 2008 gününden sonra 18 yaşını tamamlamış okumayan diğer kızınız için şubat ayı sonuna kadar gelir testine gitmeniz menfaatinizedir. SGK şu anda büyük kızınız için 106 lira borcu hanenize yazdı. Gelir testine gidene kadar da bu rakam değişmeyecek. Sizin ailenizin toplam geliri 2.250 lira. Bunu evdeki kişi sayısına böldüğümüzde 562 lira kişi başı geliriniz var. O halde gelir testine giderseniz aylık GSS prim borcu 36 liraya düşecek. Bu sebeple bir an önce gelir testine gidin ki aylık GSS prim borcunuz 106 liradan 36 liraya düşsün.

Sizin kızınızı zorla GSS'li yapan SGK yakında sizin bildiği (Nüfusa kayıtlı adres sistemindeki) adresinize kızınızı gelir testine davet eden bir mektup gönderecek, bu mektubu alma tarihinden itibaren 1 ay içinde gelir testine gitmezseniz de bu kere aylık GSS priminizi 106 liradan, 213 liraya çıkaracak. SGK, size mektup göndermeyebilir, geç gönderebilir veya adresiniz doğru değildir, elinize hiç ulaşmayabilir işte bu durumda siz gelir testine gidene kadar her ay 106 liradan GSS prim borçlarınız birikmeye ve gecikme zammı ilave edilmeye devam edilecek.

***

Gitmiyorsanız da dilekçe gönderin, dava edersiniz

Kimlik fotokopisi ve muhtarlıktan aldığım FORM-5 ile yazmış olduğum dilekçemi bugünün tarihi ile Fatih Kaymakamlığı Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı Fatih Şubesi'ne iadeli taahhütlü olarak postaladım. Bu işlemi yapmak ile herhangi bir mağdur duruma düşer miyim? Gülhan Mutaf

Sayın okurum, iyi yapmışsınız. SGK size aslında 106 lira borç çıkardı ama gelir testine girince belki hiç prim ödemeyeceksiniz belki de 36 lira ödeyeceksiniz. Sizin gibi bir çok insan izdiham sebebiyle gelir testine giremedi. Dilekçe gönderin ki sizin gelir testiniz bu ay içinde bitmiş olsun. Şayet dilekçenize rağmen gelir testi yapmazlar ve size 106 lira borçları işletmeye devam ederlerse de ilerde SGK'yı dava edip bu rakamı düşürme hakkı elde etmişsiniz.

***

İşlemi biten 97 bin haneden 76 bini prim ödemeyecek

Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Aziz Yıldırım, gelir testi için şu ana kadar 545 bin hanenin müracaatını aldıklarını belirtti. Bunlardan 97 bininin işlemi tamamlanarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirildiğini kaydeden Yıldırım "Bunların 76 bini 'G0' çıktı, yani bu kişilerin primleri devlet tarafından ödenecek. 18 hanenin 'G1', 1350 hanenin de testi ise 'G2, olarak tespit edildi. Sadece 310 hane 'G3' olarak tescil edilmek durumunda kaldı" diye konuştu.

'CEZA ENDİŞESİ GEREKSİZ'
Gelir testi için 31 Ocak'ın son gün olmadığını vurgulayan Yıldırım şöyle konuştu: "Gelir testi yapılmayan ve Sosyal Güvenlik sistemine dahil olmayan kişilere öncelikle bir tebligat yapılıyor. Bu tebligat alındıktan bir ay içinde bizim vakıflarımıza başvurabilecekler. Bu süreden itibaren inceleme süresi bir ay daha uzuyor. Onun için vatandaşlarımızın 'Bunu yetiştiremezsek hakkımızda ciddi cezalar uygulanır' gibi bir düşünceye sahip olmalarına gerek yok."

Ali Tezel / Bloomberg HT

Bu haber toplam 2317 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim