• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

11 sağlık personeli TBMM gündeminde

11 sağlık personeli TBMM gündeminde
11 sağlık personelinin Artvin merkez ve Arhavi ilçesine geçici görevlendirmeyle gönderilmesi ile ilgili tepkiye CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da sessiz kalmadı.

Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir’in önceki gün gündeme getirdiği Ardanuç Devlet Hastanesindeki 11 sağlık personelinin Artvin merkez ve Arhavi ilçesine geçici görevlendirmeyle gönderilmesi ile ilgili tepkiye CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da sessiz kalmadı.

TBMM’de söz alan CHP Milletvekili Bayraktutan, Ardanuç halkının haklı tepkilerini Meclis kürsüsünden haykırdı. Sağlık Bakanına Başbakan Erdoğan tarafından 2005 yılında açılan 50 yataklı Ardanuç Devlet Hastanesinin neden 10 yataklı entegre hastanesine dönüştürüldüğünü sordu.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın 480 sıra sayılı Kanun üzerinde verilen önergede söz alarak dün bir konuşma gerçekleştirdi.

Milletvekili Bayarktutan’ın Meclis tutanaklarına geçen konuşması şöyle:

“Sözlerime başlamadan önce, öncelikle biraz önce Sevgili Mahmut Tanal da anlattı, kendisine teşekkür ediyorum, 93´üncü maddede Anayasa´da düzenlenen kanun hükmünde kararname tekniğinin ne olduğuna ilişkin bir düzenleme var değerli arkadaşlarım. Burada "Türkiye Büyük Millet Meclisi Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilir." diye diyor.

Yine, Anayasa´nın amir hükmünde, alt taraflarda ise "Kararnameler Resmî Gazete´de yayınlandıkları gün Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur." ibaresi var. Bugün burada görüşmüş olduğumuz kanun hükmünde kararname, ne yazık ki Anayasa´nın tarif etmiş olduğu kanun hükmünde kararname dizaynına uymuyor. Kanun yapma tekniği açısından eksiklik içermesine rağmen, tam anlamda yasanın tarif etmiş olduğu bir kanun olmamasına rağmen, aslında bir idari işlem olmasına rağmen, bir idari işlemi kanunla düzeltmek gibi bir hukuk garabeti içerisinde düzenleme yapıyoruz.

Özellikle Meclis kayıtlarına geçirilmesi açısından bunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Ama burada paylaşmak istediğim asıl şey farklı. Sayın Bakanım, özellikle dikkatle dinlerseniz çok ilginç bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum.

2005 YILINDA BAŞBAKAN TARAFINDAN TOPLU AÇLIŞI YAPILAN 50 YATAKLI ARDANUÇ DEVLET HASTANESİ ŞİMDİ 10 YATAKLI İLÇE ENGTEGRE HASTANESİ HALİNE GELDİ

Bakın, Artvin´in Ardanuç ilçesinde bir hastanemiz var. 2005 yılında Sayın Başbakan tarafından Artvin´deki toplu törenlerle beraber açıldı. Bu hastane ilk açıldığı zaman elli yataklı bir devlet hastanesiydi. Ama gelinen noktada, yıllar içerisinde, ne yazık ki bu hastane erime kaydetti, bugün Ardanuç Devlet Hastanesi bu adla anılmıyor, entegre on yataklı bir hastane olarak anılıyor. Yani devlet hastanesi olma özelliğini yitirdi, o tarihten bugüne kadar da, ne yazık ki, orada, o hastanede ameliyathane olmuş olmasına rağmen ilk açıldığı anda ameliyathanenin bütün araç ve gereçleri başka yerlere kaydırıldı. Ardanuç, ne yazık ki, bugün, ameliyatların yapılmadığı, diyaliz merkezinin olmadığı, hastaların tedavi edilemediği bir tedavi merkeziyle karşı karşıya. Onları bir kenara koyuyoruz. Bugün size anlatmak istediğim gerçek daha farklı. Şu son kırk sekiz saat içerisinde, son üç gün içerisinde Ardanuç ilginç olaylar yaşadı. Bu da nedir? Onu anlatmak istiyorum.

Bakın, Sayın Bakanım, değerli milletvekilleri; Ardanuç´ta, bu hastanede bir şikâyet meselesinden kaynaklanan sorundan dolayı -ayrıntılarına girmek istemiyorum, olayın siyasi uzantıları da var- bir basit şikâyet meselesinden dolayı Ardanuç Devlet Hastanesinde görev yapan 11 sağlık personeli "geçici görev" adı altında başka ilçelere gönderildiler. Bunlardan 10 tanesi Artvin merkeze 1 tanesi ise Arhavi´ye gönderildi değerli arkadaşlarım

BUNUN SİYASİ BOYUTLARI VAR!

Sayın Bakanım, bunun siyasi boyutları var, bunu, sizinle baş başa paylaşmak isterim, Türkiye Büyük Millet Meclisinde ayrıntılarına girmek istemiyorum. Ama gelinen noktada bu 10 kişinin çoğunluğu -Artvin merkeze gelenlerin birçoğu- yüzde 90´ı bayan, iki aylık çocuğu olan insanlar var. Artvin´le Ardanuç arasındaki kilometre 42 kilometre. Yani, üç, dört gündür… Dün akşam itibarıyla da Artvin´e yoğun bir kar yağışı oldu. "Varyant yolu" demiş olduğumuz, Türkiye gerçeklerine yakışmayan, kara yolu standartları dışında olan bir yoldan bu insanlar sabah erkenden kalkıyorlar Artvin´e geliyorlar, akşamüzeri Ardanuç´a dönüyorlar.

Şu anda Ardanuç´ta büyük bir toplumsal infial var, toplumsal barışı bozabilecek derecede büyük bir yara var. Buna lütfen el koymanızı istiyorum. Neden? Bakın, Artvin´e görevlendirme yaptıkları zaman şöyle söylediler, dediler ki: "Burada personel fazlası var, ihtiyaç fazlası var, bunları bu nedenle Artvin´e gönderiyoruz." Artvin Devlet Hastanesi diyor ki: "Hayır, bunların gelmelerine gerek yok, bizde gerekli personel var." Bu giden 10 kişi hiçbir işte çalıştırılmıyor, sadece koridorlarda geziyorlar. İhtiyaç fazlasına gerekçe gösterilen de şudur:

2002’DE ARDANUÇ BULANIK KÖYÜNDE 1 DOKTOR 10 HEMŞİRE VARDI

Bakın, 2002´de iktidar olduğunuz zaman Ardanuç´un Bulanık köyünde 1 doktor, 10 hemşire vardı; Ardanuç´un Torbalı köyünde doktor vardı, hemşireler vardı; Ardanuç´un yine Soğanlı köyünde sağlık ocağı vardı, doktor vardı, sağlık personeli vardı; yine Ardanuç´un Aşağıırmaklar köyünde bir sağlık ocağı vardı, hekim vardı ve sağlık personeli vardı. Şimdi, bunları kapatınca doğal olarak sağlık personeline de ihtiyaç kalmadı.

Böyle olunca da Artvin´e bu tayinler gönderildiği zaman denildi ki "Efendim, bunlara ihtiyaç yoktur." Niye ihtiyaç yoktur? Zaten sağlık ocaklarını kapattığınız için sağlık personeline ihtiyaç olmadığı da ortaya çıktı. Bunu şöyle bir gerçekle açıklamak istiyorum: Ardanuç´ta kaymakamlık binasını kapatırsanız ortada bir tane kaymakam bulursunuz, hiçbir iş yapmayan. Buna da ihtiyaç olmayabilir. O nedenle, buradaki bu yaraya mutlaka bir merhem olmanız gerektiğini düşünüyorum.

Yasaları değiştirmekle iş olmuyor Sayın Bakanım, kafaları da değiştirmek gerekiyor, o çok önemlidir diye düşünüyorum. Lütfen, bu yasama görüşmeleri bittikten sonra buradan çıktığınız zaman -Ankara çok soğuk, müthiş bir soğuk var- o aracınıza binmeden bir dakika şöyle kendinizi bir sorgulayın. O, 11 sağlık personelinin her gün Artvin´den Ardanuç´a, Ardanuç´tan Arhavi´ye nasıl gidip gelebileceğini, çocuklarının, ailelerinin nasıl mağdur olduğunu, hangi haklı gerekçenin bunların mağduriyetine neden olabileceğini kendi vicdanınızda sorgulayın diyorum. Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. “dedi

Bu haber toplam 3032 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim