• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

110 santimlik kapı şartı 8 bin muayenehaneyi kapattırır

110 santimlik kapı şartı 8 bin muayenehaneyi kapattırır
Sağlık Bakanlığı’nın kadın doğum muayenehaneleri içinde tuvalet, kapılarda 110 cm genişlik ve depreme dayanıklılık raporu şartı getiren yönetmeliği büyük tepkiye neden oldu.

Sağlık Bakanlığı’nın kadın doğum muayenehaneleri içinde tuvalet, kapılarda 110 cm genişlik ve depreme dayanıklılık raporu şartı getiren yönetmeliği büyük tepkiye neden oldu.

Tam Gün Yasası’nda yaşanan hukuki sınırlamalar nedeniyle, 3 Ağustos 2010’da yayınladığı yönetmelik ile özel muayenehanelere çeşitli düzenlemeler getiren Sağlık Bakanlığı’nın bu düzenlemesi de yargıya taşındı. Yönetmeliğin bazı maddeleri iptal edildi. Bakanlık, yönetmelikte yaptığı son düzenlemelerden sonra 7 Nisan’da yayınladığı, “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile bir kez daha büyük tepkilere neden oldu. 3 Ağustos’ta yürürlüğe girecek yönetmelik, kadın doğum doktorlarının muayene odalarının içerisine tuvalet zorunlulugu getiriyor. Odaların hemen yanında veya karşısında tuvalet olursa, bunu kapatma gerekçesi sayıyor. Muayenehane kapıları ile tuvalet kapılarının 110 cm ve asansör kapılarının 80 cm olması zorunluluğunu getiriyor. Ayrıca, muayenehanelerde 8, hekim çalışma alanı ve 8 metrekare de hasta muayene alanı olmak üzere 16 metrekare kullanım alanı zorunluluğu yer alıyor. Bunların yanında en çok tartışılan ise depreme dayanıklılık raporu şartı.

10 bin doktoru ilgilendiriyor

Yönetmeliği 3 Ağustos’ta uygulamayan özel muayeneler, 4 Ağustos’ta kapanmayla karşı karşıya kalacak. 110 bin doktorun görev yaptığı ülkemizde, yaklaşık 8 bin özel muayene bulunuyor. Hem kamu hastanelerinde çalışıp hem de özel muayenehanesi olan doktor sayısı 4 bin 500 iken, yaklaşık 3 bin 500 de kamuya bağlı olmayan doktorlara ait özel muayene var. Özel muayenelerine tuvalet getirme şartı konan kadın doğum doktorlarının muayenelerinin sayısı ise 2 bin 500.

‘Kamu hastanelerini özelleştirecekler’

Prof. Dr. Selçuk Erez /Kadın Doğum Uzmanı

“Yönetmelik, kadın doğum hekimlerinin muayene odalarının içine tuvalet zorunluluğu getiriyor. Odanın hemen yanında veya karşısında tuvalet olursa, bunu kapatma gerekçesi sayıyor. Tuvalet gibi en hijyenik olmayan birimi, muayene odası gibi en hijyenik olması gereken ortamın içine şart koşmanın ne mantıkla ne bilimle ne de akılla izah edilebilir bir yanı var. Doktorları, tekelleşen özel hastane zincirlerinin patronlarına ucuz işgücü olarak sunmak istiyorlar.Yakın zamanda tüm kamu hastanelerini özelleştirmek amacındalar. ”

‘Yönetmeliğe karşı dava açacağız’

Prof. Dr. Özdemir Aktan/ Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı


“Yeni yönetmelikte özel muayenelere 110 cm genişliğinde kapı isteniyor. Bu hastane odalarının kapı ölçüsüdür. Bu da hastaların radyoloji gibi bölümlere giderken yatağıyla götürülmesi içindir. Zaten o da yeni yapılan binalarda var. Çapa Tıp, Cerrahpaşa Tıp, Şişli Etfal, Taksim İlk Yardım ve Haydarpaşa Numune Hastanelerinin bile depreme dayanıklılık belgeleri yok. Yönetmeliğe karşı Danıştay’a tekrar dava açacağız. Ne yazık ki dava sonuçlanıncaya kadar Bakanlık isteklerine ulaşacak.”

‘Koşulları sağlayana ruhsat vermiyorlar’

Prof. Dr. İsmail Mete İtil / Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Başkanı


“Hiçbir meslek grubuna yapılmayan şey hekimlere yapılıyor. Serbest çalışmamızı istemiyorlar. Yönetmelikle getirilen hükümlerin uygulanması mümkün değil. İstedikleri şartları içeren öyle binalar yok zaten. Yönetmelikte bahsedilen koşulları bile sağlayanlara bakanlık ruhsat vermiyor. Cadı avına çıkmışlar gibi tek tek peşimizdeler. Muayenehaneleri kapatmak için kılıf arıyorlar. İlla bir hastanenin emrine girmemiz isteniyor.”

Kenan BUTAKIN

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3443 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim