• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

112 acil de özelleşti, pilot bölge Bursa oldu

112 acil de özelleşti, pilot bölge Bursa oldu
Ambulans hizmeti veren 112 acil servislerinin özelleştirilmesinde ilk adım Bursa'da atıldı. Bursa Sağlık İl Müdürlüğü, 22 Nisan'da yaptığı ve altı şirketin başvuruda bulunduğu ihaleyle, kentteki üç noktada ambulans hizmetini özel şirketten alacak.

Ambulans hizmeti veren 112 acil servislerinin özelleştirilmesinde ilk adım Bursa'da atıldı. Bursa Sağlık İl Müdürlüğü, 22 Nisan'da yaptığı ve altı şirketin başvuruda bulunduğu ihaleyle, kentteki üç noktada ambulans hizmetini özel şirketten alacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2006 yılında yayımlanan Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği'nde yer alan "Ambulans servisleri, özel sağlık kuruluşları ile ambulans hizmet alımı için sözleşme yapabilir" maddesi gereği Bursa'daki üç istasyonu ihaleye çıkarıldı. Pilot bölge olarak seçilen Bursa'nın ardından uygulamanın Türkiye'de yaygınlaşacağı ifade ediliyor.

EN DÜŞÜK TEKLİF 27 BİN LİRA

Bursa'daki 112 Acil Servis'in üç istasyonu için 22 Nisan'da yapılan ve altı şirketin katıldığı ihalede en düşük fiyatı, 27 bin liralık teklifle çöp poşeti üretimi yaptığı belirtilen Eset Turizm Poşet Ambalaj verdi. Dosyanın Kamu ihale Kurumu'nda (KİK) olması nedeniyle uygulama başlamazken Bursa Tabip Odası Başkanı Bülent Aslanhan, hizmet süresi iki yıl olarak belirlenen ihalenin sağlık hizmeti satın alım açısından yasaya aykırı olduğunu söyledi.
ihaleye göre hastalar, hizmetin özel şirketten alınması nedeniyle ek bir ücret ödemeyecek. Hizmetin, pilot bölge olarak seçilen Bursa'nın ardından Türkiye'nin farklı bölgelerinde de açılacak ihalelerle özelleştirileceği belirtiliyor.
özellikle 99 ambulans bulunan istanbul, 88 ambulans bulunan Ankara ve 59 ambulans bulunan izmir'de elde kalması muhtemel ambulansların da satışının gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

TÜM DÜNYADA AYNI

Ambulans sağlık hizmeti veren Medline'ın Murahhas Azası Çağatay özdoğru. tüm dünyada devletin ambulans hizmetlerinden çıktığını belirterek, uygulamanın doğru olduğunu ifade etti.
Helikopter ambulansları konusunda benzer ihalenin yapıldığını ve şu anda bu hizmetin özel sektör tarafından verildiğini anımsatan özdoğru, "Devletin bu işi taşerona vermesi yurt dışında da karşılaşılan bir durum.
Uygulamayla ambulans hizmeti veren şirketlerin sayısının ve kalitesinin artacağını düşünüyorum" dedi.


'27 BİN LİRAYA BU HİZMET VERİLEMEZ'
İhalenin iptali için dava açtıklarını dile getiren Bursa Tabip Odası Eaşkanı Bülent Aslanhan, yaptıkları araştırmaya göre, ambulans satın alımının ve donanımının, en düşük ihale bedeli olan 27 bin liraya yapılamayacağını söyledi. Bu fiyatın en az 35 bin lira civarında olması gerektiğini dile getiren aslanhan, şöyle konuştu: "idöri şartnamede her ambulansta en az 5 doktor, 5 yardımcı sağlık personeli ve 5 ambulans şoförünün çalıştırılacağı ifade ediliyor. Görev alacak kişilere yapılacak ödemelere ilişkin ifadeler ise yoruma açık ve Özlük hakları açısından oldukça sıkıntılı. Üzülerek görüyoruz ki ihale yalnızca ambulans kiralanmasıyla sınırlı değil. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hekim ve diğer personel tarafından verilen sağlık hizmetlerinin de satın alınması söz konusu.
112 acil hizmetlerinde yapılan bu ihalenin 'Sağlıkta Dönüşüm'le başlayan sağlığın piyasaya açılması sürecinin hizmetler ayağında piyasacı yaklaşımların nerelere kadar uzanabileceğinin bir göstergesi. İhalenin iptali için elimizden geleni yapacağız.

 'İSTANBUL, İHALEDE BÖLGELERE AYRILIR
Boyner'in sağlık hizmetleri veren şirketi Dr. Back-Up'tan Sorumlu Grup Müdürü Yusuf Gökmen de uygulamanın yaygınlaşacağına ilişkin bazı duyumları olduğunu belirterek, özellikle büyük şehirlerde önemli noktaları alacak şirketlerin doktor bulmakta zo-luk çekebileceklerini söyledi. İstanbul'da tüm istasyonları alabilecek büyüklükte bir firmanın olmadığını tahmin ettiğini dile getiren Gökmen, şöyle konuştu: "istanbul'daki 112 Acil Servis'in araç filosu oldukça büyük. Bunun bir nedeni de şehrin büyük olması. İstanbul'da özel ambulans şirketlerinin toplam ambulans sayısı, sanıyorum 112'ninki kadar ancak vardır. Yani burada olası bir satışın büyük ilçeler bazında lokal yapılabileceğini düşünüyorum. Çünkü, İstanbul'un tamamını koordine edebilecek bir sistem özel sektörde bulunmuyor.

Habertürk Ekonomi

Bu haber toplam 3479 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim