• BIST 9109.99
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

112 Sistemimiz Çökecek

112 Sistemimiz Çökecek
Sofuğolu, acil yardım hizmetlerine tek numaradan erişimin sağlanmasında farklı bilgisayar pragramlarının kullanılması nedeniyle gecikmeler olduğunu söyledi.

ACİL Ambulans Hekimleri Derneği (AAHD) Başkanı Dr. Turhan Sofuğolu, acil yardım hizmetlerine tek numaradan erişimin sağlanmasında farklı bilgisayar pragramlarının kullanılması nedeniyle gecikmeler olduğunu söyledi. Bu konuda Antalya ve Isparta'da pilot uygulama yapıldığını belirten Dr. Sofuoğlu, "Pilot uygulama yapılan Antalya'da vahim şeyler oluyor. Ambulansların ilk 10 dakikada vakaya ulaşma süresi yüzde 95'lerden yüzde 70'lere inmiştir. Tek numaraya geçilmesi konusunda ortada bir kaos var. Başka ülkelere örnek gösterilen 112 acil yardım sistemimizi çökertecekler, geriye dönüşsüz yola gireceğiz" dedi.

Acil Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuğolu, 'Avrupa Tek Acil çağrı Numarası 112' uygulamasının, serbest dolaşım imkanının getirilmesi ile AB vatandaşlarının diğer üye ülkelerde seyahat ederken karşılaşacağı acil durumlarda zorluk çekmeden, bütün ülkelerde ortak olan bir numaradan yardım isteyebilmesini sağlamak amacıyla yapılan bir düzenleme olduğunu hatırlattı.

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖRNEK SİSTEM KURDU

Dr. Sofuoğlu, Avrupa ülkelerinin birçoğunda hala ulusal acil çağrı numaralarının (ambulans, itfaiye, polis) kullanılmaya devam edildiğini kaydetti. Sofuoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın her ilde aynı standartlarda komuta kontrol merkezleriyle nüfusa göre planlanmış istasyonlar ve acil yardım, kara, deniz, helikopter ambulansları ve eğitimli sağlık personeliyle ulusal model olmuş bir sistem kurduğunu kaydetti. Sofuoğlu, halen pilot uygulama yapılan Antalya ve Isparta dışındaki tüm illerde 112 numarasına gelen çağrılarla ambulans hizmetlerinin verildiğini belirtti. Ambulansların ilk 10dakikada vakaya ulaşma süresi ülke ortalamasının yüzde 93 olduğunu kaydeden Sofuoğlu, şöyle konuştu:

FARKLI BİLGİSAYAR PROGRAMI SORUN YARATTI

"Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen ve tüm ülkede kullanılan yazılım programı ile dünyada ilk kez bu büyüklükte bir ülkede tek bir merkezden ülkedeki tüm ambulanslar takip edilebiliyor. Aynı zamanda resmi ve özel tüm hastanelerin başta yoğun bakım olmak üzere yatakları izleniyor. Her türlü kara, hava ve deniz aracı merkezden yönetilip izlenebiliyor. Türkiye'de acil sağlık hizmetlerinde olumlu gelişmeler yaşanırken, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün Hollanda Matra Projesi kapsamında Antalya ve Isparta'yı pilot iller olarak seçti. Tek Hollanda örneği incelenip sanki tüm Avrupa ülkelerinde 'tek merkez tek numara' uygulaması varmış gibi değerlendirme yapıldı. ŞimdiSağlık Bakanlığı'nın bu iki il ile yazılım üzerinden koordinasyon ve iletişimi tamamen ortadan kalktı."

ANTALYA'DA YAŞANAN SORUNLAR

Antalya ve Isparta'da kullanılan acil çağrı karşılama yazılım programının Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen yazılımın çok çok gerisinde olduğu için ihtiyacı karşılayamadığını belirten Dr. Sofuoğlu şunları söyledi:

"Halen Antalya'da 112 Acil çağrı Merkezi içerisinde sağlık ve itfaiye birimleri görev yapıyor. 110'dan gelen ihbarlar 112 numaralı telefona yönlendiriliyor. 155 ve 156 merkezleri kendi binalarında görev yapıyor ve bu numaralara gelen çağrılar kendi merkezlerinde karşılanıyor. Antalya'da oluşturulan uygulama sonucunda çağrı geldikten sonra ilk 10 dakikada ambulansların vakaya ulaşma süresi yüzde 95'lerden yüzde 70'lere inmiştir.MD+BO MD-BOBunun nedeni gelen çağrıların üç aşamalı bir karşılama sistemi ile değerlendirilmesi, yani Avrupa'daki ülkelerin ortak sorunu olan ambulans, itfaiye ve emniyeti ilgilendiren çağrıların bir ön karşılayıcı tarafından ayıklanmaya çalışılması sonucu oluşan vakit kaybıdır."

Sofuoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın ülke düzeyinde geliştirdiği ve Avrupa ülkelerine bile örnek olan hastane öncesi acil sağlık hizmetleri yapılanmasının, AB direktiflerinin yanlış yorumlanması ve uygulanması ile iş görmez hale getirileceğini öne sürdü. Antalya ve Isparta için tek numaradan erişimin sadece yazılım ve donanım bedelinin 8 milyon lira olduğuna, Ulaştırma Bakanlığı'nın aynı amaçla çalışma başlattığına dikkat çeken Sofuoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın bu pilot uygulamaya müdahale etmesini istedi.

112 SİSTEMİMİZ ÇÖKECEK

Sofuoğlu, "Bu amaçla halen kullanımda olmayan ve sağlık hizmetleri için tahsis edilmiş ayrı bir üç rakamlı numara acil sağlık hizmetleri için tahsis edilmeli, acil sağlık komuta kontrol merkezlerinin hizmetlerini mevcut yazılım, donanım ve personel yapısı ile sürdürmesi sağlanmalıdır. 112 numarası da AB ülkelerinde olduğu gibi acil numaraları bilmeyen yabancı ülke vatandaşları veya olayın hangi birimle ilgili olduğunun bilinmediği durumlar için Valilikler bünyesinde Kriz Merkezleri ile birlikte kullanılmalıdır. Aksi halde 112 acil yardım sistemimizi çökertecek, dönüşü olmayan yola gireceğiz. Dernek olarak Bakanlığa da bu görüşlerimizi bildirdik" diye konuştu.

Avrupa'da acil çağrı nasıl yapılıyor

Sadece az sayıda küçük yüzölçüm ve nüfuslu ülkelerde (Hollanda, Finlandiya, Estonya, Lüksemburg, Slovenya vb.) çağrı sayısının azlığı, bir merkezden tüm ihtiyacın karşılanabilmesi nedeni ile tek merkez ve tek numara uygulamasına geçilmiş. Türkiye gibi büyük nüfuslu ve vaka sayısının yoğun olduğu 18 AB ülkesinde ise (Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Polonya gibi) ayrı merkezler ve ayrı ulusal numaraların kullanımına devam ediliyor. Örnek; Fransa'da 15 ambulans numarası iken 18 itfaiye, 17 Polis için kullanılmaktadır. Avrupa Birliği'nin merkezinin bulunduğu Belçika'da ambulans ve itfaiye için 100, polis için 101 numarası halen kullanımdadır. Yunanistan, çek Cumhuriyeti, Slovakya gibi birçok ülkede ayrı numara ve merkezler faaliyetlerini sürdürmektedir. Ancak bu ülkelerin tamamı üyesi oldukları AB'nin direktifleri gereği olarak mevcut bu merkezlere gelen çağrıları yönlendirmek üzere 112 Acil çağrı Merkezlerini kurmuşlardır.

ABD'de 911 kullanılıyor

Tek numara ve tek merkez uygulamasının televizyon dizilerinin de etkisi ile ülkemizde de bilinen en iyi örneği olan ABD'deki 911'de ise ülkemizdekinden farklı olarak gelen tüm çağrılar bir kişi tarafından sonlandırılmakta ve zaman kaybı yaşanmamaktadır. Bunun başarılabilmesi için bu kişinin iyi bir polis olduğu kadar, deneyimli bir itfaiyeci ve en az bir paramedik kadar sağlık bilgisine sahip olması gerekmektedir. ABD'de bu konuda en iyi olanlar bu telefonun başına oturtulmakta ve bunun yanında iletişim, stresle başa çıkma ve afet yönetimi gibi birçok konuda özel eğitimlere tabi tutulmaktadırlar. Avrupa ülkelerinde bile bu nitelikte elemanlar bulunamadığından ve yönetim sistemlerinin farklı olması nedeni ile bu uygulamaya geçilememiştir.

 

haberler.com

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2972 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim