• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

112'lerde lisan bilen elemanlar çalışacak

112'lerde lisan bilen elemanlar çalışacak
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Acil ve Afetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Coşkun, 112 Acil Çağrı Merkezleri'nde lisanı iyi,...

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Acil ve Afetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Coşkun, 112 Acil Çağrı Merkezleri'nde lisanı iyi, birden fazla lisanı konuşabilen, nöbetleşe çalışılabilecek bir yapı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 112 çağrı karşılama merkezinde, karşıdaki acil durumu yaşayanları daha kolay anlayabilen, teskin edebilen bir ses tonu ve üzerlerinde bir hakimiyet kurarak heyecansız şekilde, kaybedilecek zamanı en asgariye indirmeleri gerektiği bilincinde olan binin üzerinde personel bulunduğunu belirtti.

Bu personelin, kendi alanında mesleki rol gelişimi adına temayül etmiş ve kariyer kazanmış deneyimli tiyatroculardan ders aldıklarını, bu derslerin tüm bölgelerde verildiğini anlatan Coşkun, çağrıyı alan kişinin aksaklık yaşamaması için sürekli çalışma yaptıklarını bildirdi.

Gelişmiş ülkelerde, özellikle ABD'de, 911'in uygulandığı yerlerde çok ulusların yaşadığı yerlerdeki acil çağrı durumlarında çok farklı lisanlardan çağrılar yapılabildiğini, bu çağrılara ilgili lisanı bilen kişilerin cevap verdiğini anımsatan Coşkun, şöyle konuştu:

''Bu durumda da tüm bu dillerde cevap verebilecek kişinin, karşıdaki kişinin başına ne geldiği, nasıl bir durumla karşılaştığına hakim olması sağlanmıştır. Amerika'da 100'ün üzerinde lisanla bu karşılama sağlanıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla ilgili arkadaşlarla çalışarak bizim komuta kontrol merkezlerimizi ilişkilendireceğimiz lisanı iyi, birden fazla lisanı konuşabilen veya o konularda iyi olan nöbetleşe çalışılabilecek bir yapı üzerinde çalışıyoruz.''

Coşkun, yapacakları bu çalışmayı bölgelerin ihtiyacına göre yapacaklarını belirterek, ''bir kişinin her dili bilmesi mümkün değil. Özellikle bölgelere göre ihtiyaçları belirleyeceğiz. Gaziantep'te sıklıkla ihtiyaç duyulan bir yabancı dil, başka ilde farklılık gösterebilir. Nevşehir'de Japonlarla karşılaşmak daha muhtemel olabilir, ya da Antalya'da Rusçayı bilmek önemli olabilir. İhtiyaçlar oldukça karşılama noktasında görev yapan bizlerin, konuyu çözme noktasında çalışması gerekiyor. Ülkelerin gelişmişliği, turizm kapasitesi arttıkça ülkeye gelen insan çeşitliliği arttıkça bu tip çözüm bekleyen konular da olacak'' diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3569 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim