• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

12 haftada kürtaj İngiltere'yi karıştırdı

12 haftada kürtaj İngiltere'yi karıştırdı
İngiltere Sağlık Bakanı kürtaj için sınırın 12 haftaya düşürülmesini isteyince kadınlar ayağa kalktı. Uzmanlar “Karar vermek için 12 hafta çok kısa” diyerek itiraz etti. Başbakan Cameron da karşı çıktı.

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Partili bakanların son günlerde kürtaj için yasal sürenin daraltılmasını savunan açıklamalar yapması kadın hakları savunucuları ve sağlık uzmanlarını kızdırdı. Spor, Medya ve Kültür Bakanı Maria Miller’ın 24 hafta olan yasal sürenin 20 haftaya çekilmesini talep etmesinin ardından Sağlık Bakanı Jeremy Hunt’tan daha radikal bir öneri geldi. The Times gazetesine röportaj veren Hunt, kürtaj için sınırın 12 hafta olması gerektiğini söyledi.

MECLİSİN KARARI
Hunt, “Kürtajın yasadışı olması gerektiğini düşünen biri değilim. Herkes kanıtlara bakıyor ve bu sınırın ne zaman olması konusunda bir sonuca varıyor ve benim görüşüm de doğru noktanın 12 hafta olduğudur” dedi. Görüşünün dini nedenlerden kaynaklanmadığını belirten Hunt, kürtaj gibi ahlaki konularda karar verme yetkisinin mecliste olduğunu da ekledi.

İngiltere’de kürtaj operasyonlarının yüzde 91’inin 13 haftadan önce gerçekleşmesine rağmen kadın sağlığı uzmanları Hunt’ın ifadelerine sert tepki gösterdi. Kraliyet Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji sözcüsü Dr. Kate Guthrie, Hunt’ın önerisinin “kadınlara hakaret” olduğunu söyledi.

DOWN SENDROMU RİSKİ
Sınırın 12 haftaya düşürülmesi halinde Down sendromu gibi durumların test edilemeyeceğini belirten Guthrie, “Kadınların sağlığının politikaya alet edilmesi şoke edici. 12 hafta sınırı olursa kadınlar aceleyle karar vermek zorunda kalacak. Bu akıl sağlığı problemlerine neden olur” dedi. İngiltere Hamilelik Danışmanlık Hizmeti’nin kamu politikası bölümü başkanı Clare Murphy, “Jeremy Hunt gibi insanlar kadınların neden geç kürtaja ihtiyaç duyabileceğini anlamıyor, bilime bakış açıları yanlış” diye konuştu.

CAMERON KARŞI
Daily Mail gazetesi de Hunt’ın önerisini “provokatif ve aşırı” olarak niteledi. Tepkiler üzerine Başbakan David Cameron, hükümetin kürtaj konusunda değişiklik yapmak gibi bir planı olmadığını, açıklamanın Hunt’ın kişisel fikri olduğunu söyledi. Cameron “Ben kişisel olarak 24 haftadan küçük bir indirime gidilmesi için oy verirdim, çünkü bunu destekleyen tıbbi tartışmalar var. Ancak 12 hafta sınırına katılmıyorum. Bakanın açıklamaları bu hükümetin politikası olamaz” dedi.

İRLANDA DA TARTIŞIYOR
Avrupa’nın en Katolik ülkelerinin başında gelen İrlanda Cumhuriyeti’nde de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) uyarısı kürtaj tartışması başlattı. AİHM, 2010’da kemoterapi görmesi gereken kanser hastası bir kadının kürtaj olmasına izin verilmemesi üzerine İrlanda’yı suçlu bulmuştu. Mahkeme, hamilelik sırasında hayati tehlikesi bulunan kadınların kürtaj olmasına izin verilmemesinin insan haklarına aykırı olduğunu belirtti.

‘TÜRKİYE GİBİ OLURUZ’
AİHM’nin kararı ile nasıl uyum gösterileceğini kararlaştırmak üzere kurulan uzmanlardan oluşan bir heyetin gelecek hafta rapor yayımlaması beklenirken İrlanda hükümeti çelişki içine düştü. Merkez sağdaki Fine Gael partisi vekilleri, böyle bir yasanın kürtajın tamamen yasal hale gelmesinin önünü açacağından endişeleniyor. Yasa çıkarılmasını destekleyen koalisyon ortağı sosyal demokrat İşçi Partisi koalisyonu ise “İrlanda, Türkiye ve Rusya gibi AİHM kararlarına uymayan ülkeler arasında yer almamalı” diyor.

Dünyada sınır 12-26 hafta

- Türkiye: 10 hafta.
- Fransa: 12 hafta.
- Almanya: 12 hafta.
- İtalya: 12 hafta.
- Hollanda: 13 hafta.
- Portekiz: 16 hafta.
- İspanya: 22 hafta.
- Avusturya: 12 hafta.
- Yunanistan: 12 hafta. Tecavüz ya da ensest ilişkiler halinde 19 hafta, gebelik riskliyse 24 hafta.
- Danimarka: 12 haftaya kadar serbest ancak dört kişilik bir heyet raporu gerekiyor.
- Çek Cumhuriyeti: Hastane raporuyla 12 haftaya kadar uygulanabiliyor. Ölüm riski varsa 26 haftaya çıkıyor.
- Belçika: 12 hafta. İki hekimin onayı gerekiyor.
- Bulgaristan: 20 hafta. 20 hafta sonrasında ‘ölüm veya sakatlanma riski’ aranıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4387 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim