• BIST 9530.47
  • Altın 2477.439
  • Dolar 32.4179
  • Euro 34.6806
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

12 yaşındaki Hatice Telefon aracılığı ile annesine doğum yaptırdı!

12 yaşındaki Hatice Telefon aracılığı ile annesine doğum yaptırdı!
Ayaz, doktor ve acil tıp teknisyenin yönlendirmesiyle annesine doğum yaptırdı. Sağlıklı bir erkek çocuğu dünyaya getiren anne Ayaz'ın doğum sonrası kanamasının durmaması üzerine, Hatice bu kez ekiplerin yönlendirmesiyle annesinin kanamasını da durdurdu.

Van'ın Çaldıran ilçesine bağlı Sarıharman köyünde yaşayan ve altıncı çocuğuna hamile olan Saliha Ayaz (35), gece saatlerinde aniden rahatsızlandı. Doğum sancısı başlayan Ayaz'ın yakınları sağlık ekiplerinden yardım istedi. 112 Acil Sağlık ekipleri ihbar üzerine yolu kar nedeniyle ulaşıma kapalı olan köye gitmek üzere yola çıktı. Bu sırada kadının doğumunun başladığı bilgisini alan nöbetçi doktor İbrahim Hakkı Sağol, evde bulunan 12 yaşındaki Hatice Ayaz'ı annesine yardımcı olması için telefonla yönlendirdi.

5 SAAT SONRA ULAŞILDI

Ayaz, doktor ve acil tıp teknisyenin yönlendirmesiyle annesine doğum yaptırdı. Sağlıklı bir erkek çocuğu dünyaya getiren anne Ayaz'ın doğum sonrası kanamasının durmaması üzerine, Hatice bu kez ekiplerin yönlendirmesiyle annesinin kanamasını da durdurdu. İhbardan 5 saat sonra köye ulaşan 112 ekibi anne ve bebeği ambulansla Çaldıran Devlet Hastanesi'ne ulaştırdı. 'Murat' adı verilen bebek ve anne Ayaz, hastanedeki tedavilerinin ardından taburcu edildi.

HAYALİ DOKTOR OLMAK

Anne ve bebeği ziyaret için köye giden Dr. Sağol, aileyi ziyaret ederek, doğumu gerçekleştiren Hatice'yi tebrik etti. Hatice Ayaz, yaptığı açıklamada, gece geç saatte annesinin doğum sancısının başladığını ve bunun üzerine 112'yi arayıp yardım istediğini söyledi. İlkokul birinci sınıftan beri doktor olmak istediğini belirten Ayaz, şöyle konuştu:

'KARDEŞİM AĞLAMIYORDU'

'Gece annem rahatsızlandı. Aradık ambulans gelemedi çünkü kar yağışından dolayı yollar kapalıydı. Daha sonra 'helikopter gelecek' dendi ama hava şartları kötüydü ve o da gelemedi. Telefonla doktora annemin ağrılarının arttığını ve doğumun yaklaştığını söyledik. Bir hemşire abla ve doktor, bana yapmam gerekeni anlattı. Ben de onların söylediğini uyguladım. Kardeşimi dünyaya sağlıklı bir şekilde getirdik. Ancak bu kez bebek ağlamıyordu ve yine bana ne yapmam gerektiğini anlatılar. Kardeşim ağladı. İyi olduğunu söylediler ama annemin kanaması vardı ve durmuyordu. Yine onların anlattığı şekilde anneme yardımcı olarak kanamayı durdurduk.'

Söylediğimiz her şeyi uyguladı

Dr. İbrahim Hakkı Sağol da ihbarı aldıkları gün kentte yoğun kar yağışı olduğunu ifade etti. Sağol, çağrıyı aldıktan sonra vakayı değerlendirdiklerini ve yolların kapalı olması nedeniyle çaresiz kaldıklarını bildirerek, şunları kaydetti: 'Evde 12 ve 15 yaşlarında iki kız çocuğu vardı. Telefona geçen Hatice'ye, adeta bir ebe gibi ne yapması gerektiğini anlattık. Kızlar doğumu gerçekleştirdi. Söylediğimiz her şeyi uygulayarak, bebeği ve annelerini kurtardılar. Bebeğin sağlıklı şekilde dünyaya gelmesi bizim için en güzel hediyeydi. Kurduğumuz iletişimle anneyi ve bebeği kurtardık.'

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5033 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim