• BIST 9693.46
  • Altın 2509.343
  • Dolar 32.5709
  • Euro 34.7709
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

140 bin doktor tıbbi hatalar için sigortalandı tazminat talebi arttı

140 bin doktor tıbbi hatalar için sigortalandı tazminat talebi arttı
Hastalara verecekleri zararlara karşı geçen yıl başlatılan zorunlu sigorta kapsamında 140 bin doktor sigorta yaptırdı.

Sigorta şirketleri hekim hataları yüzünden 46 bin TL tazminat ödedi. 6 milyon TL’lik ödeme için de davaların sonuçlanması bekleniyor. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, tazminat taleplerinin artacağını söyledi.

Geçtiğimiz yıl uygulamaya giren hekim sorumluluk sigortası kapsamında 140 bin doktordan tamamına yakını sigortalanırken, uygulamanın üzerinden bir yıl bile geçmeden tazminat talebinde ciddi artış yaşanıyor. 2010 yılında ‘Tamgün Yasa Tasarısı’ ile birlikte uygulamaya giren zorunlu sigortaya doktorlar tepki göstermişti. Kimileri, sigorta sektörüne kaynak yaratılmaya çalışıldığını savunurken, kimileri ise uygulamanın sağlık hizmetlerini pahalılaştıracağını iddia etmişti. İtirazlara rağmen geçtiğimiz yılın Temmuz ayında hekim sorumluluk sigortasının uygulanmasına başlandı ve aradan geçen bir yıl içinde 140 bin doktor sigortalandı.

140 bin doktor sigorta yaptırdı

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nden (TSRŞB) yapılan açıklamaya göre, 140 bin doktor, tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorunlu sigorta yaptırdı. Aradan geçen bir yıl içinde ise sigorta şirketlerinin, doktorların neden olduğu tıbbi kötü uygulamalar nedeniyle toplam 46 bin TL hasar ödemesi yapıldığını açıklayan TSRŞB, 6 milyon TL’lik hasarın ise, kesinleştiğini ancak henüz ödenmediğini vurguladı.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, şirket olarak, 43 bin doktoru sigortaladıklarını söyledi. Mustafa Su, hekimlerin sigortaya yaklaşımına değinerek, geçmişe kıyaysa daha az tepkili olduklarını kaydetti. Mustafa Su, “Bunda, primlerin gelişmiş ülkelere kıyasla son derece düşük olması, bu yıl teminat limitinin 300 bin TL’den 400 bine yükseltilmesine karşın primlerin artırılmaması etken oldu” dedi. Mustafa Su, hekim sorumluluk sigortasına sigorta şirketlerinin itirazları olduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi:

“Uygulama ilk başladığında sigortacılar açısından; primlerin riske göre yetersiz olması, poliçe teminatının hem ileriye hem de geriye dönük işlemesi, hasar başına limitin yanında sigorta şirketinin ödeyeceği yıllık azami tutarı belirten toplam bir limitin bulunmaması gibi sorunlar vardı. Ayrıca dünya uygulamalarında AIDS, tüp bebek, plastik cerrahi, bilimsel deneyler gibi kapsam dışı bırakılan unsurların bizde teminat altına alınması gibi sakıncalar da şirketleri rahatsız ediyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde sigortanın içeriğinde bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre olay başı limit yükseltildi ama primler sabit kaldı. Yeni uygulamada 1 milyon 800 bin TL toplam limit konuldu. Bu limit bize göre çok yüksek. Yine, uygulamaya göre bilimsel deneyler sigortadan istisna tutulmasına rağmen diğer durumlar
kapsam içinde kaldı.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8600 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim