• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

1,5 milyon işçi aranıyor

1,5 milyon işçi aranıyor
Aygün yaptığı yazılı açıklamada, inşaat, enerji ve otomotiv gibi lokomotif sektörler başta olmak üzere, turizm, sağlık, medikal, tekstil, mobilya, denizcilik gibi pek çok sektörde ara eleman sıkıntısının gittikçe ...

ATO Başkanı Sinan Aygün: "İşsiz sayısı 2 milyon 751 binken, sanayici 1 milyon 200 bin ila 1,5 milyon arasında kalifiye eleman arıyor."

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, TÜİK verilerine göre işsiz sayısının 2 milyon 751 bin olduğu Türkiye’de sanayicinin ara eleman bulamadığını, 350 bini acil olmak üzere 1 milyon 200 bin ila 1,5 milyon arasında kalifiye elemana ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.

Ara Eleman Sıkıntısı Had Safhada
Aygün yaptığı yazılı açıklamada, inşaat, enerji ve otomotiv gibi lokomotif sektörler başta olmak üzere, turizm, sağlık, medikal, tekstil, mobilya, denizcilik gibi pek çok sektörde ara eleman sıkıntısının gittikçe büyüdüğünü vurgulayarak, ’’Nitelikli ara eleman sıkıntısı memleket meselesi haline geldi’’ dedi.

Nitelikli ara eleman ihtiyacının tekstil sektöründe 10 bin, otomotiv sektöründe 60 bin, inşaat sektöründe 10 bin, sağlık sektöründe ise 50 bin rakamına ulaştığını bildiren Aygün, ’’Ara eleman sıkıntısı yüzünden bazı sektörlerde işler yürümüyor. Sanayimiz ağır darbe yiyor. Kalifiye eleman bulamadığı için pek çok sanayici işini büyütmekten korkuyor’’ dedi.

160 Meslek Dalında Nitelikli Ara Elemana İhtiyaç Var
Aygün, otel kat görevlisi, garson, tıbbi sekreter, dişçi asistanı, stilist, oto camcısı, tornacı, eczacı kalfası, kepçe operatörü, kalıpçı, sıvacı, büz ustası, fayansçı, parkeci, sistire ustası, çatı ustası, klimacı, döşemeci, ütücü, overlokçu, perdeci, frezeci, grafiker gibi 160 meslek dalında nitelikli ara elemana ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Türkiye’nin genç ve dinamik fakat vasıfsız insan gücü cenneti haline geldiğini belirten Aygün, iş başvurusunda bulunanların çoğunun ’’Ne iş olsa yaparım’’ dediğini ifade etti. Aygün, bu sözün hiçbir gerçekçiliği olmadığını, eğitimi olmayan birinin kepçe operatörü olarak çalışamayacağını belirtti.

Nitelikli Ara Eleman İhtiyacı Yurtdışından Karşılanıyor
Nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılayamayan sanayicinin Filipinler, Küba, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelere yöneldiğini kaydeden Aygün, ’’Çin’den ara eleman ithal edecek hale geldik diye uyarmıştık. Maalesef gerçek oldu. Türk firmalarının yurt dışı projelerinde Filipinli, Kübalı, Hintli, Endonezyalı ve Pakistanlı kaynakçılar ve teknisyenler istihdam ediliyor’’ dedi.

Aygün, Türkiye’deki ara elemanların Türk firmalarının yurt dışı projelerinde yer alamamalarının ’’uluslararası sertifikalarının bulunmaması’’ ve ’’yabancı dil bilmemeleri’’nden kaynaklandığını belirtti.

Meslek Liseleri Reel Sektörün İhtiyaçlarını Karşılamaktan Uzak
Önümüzdeki dönemde enerji yatırımlarının artmasıyla birlikte bu alanda çok sayıda ara elemana ihtiyaç olacağını ifade eden Aygün, meslek liselerinin gençleri, ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirmesi, meslek sahibi olmayanların da kendilerini yetiştirmesi gerektiğini ifade etti.

Aygün, bazı illerde İş-Kur’un İl Milli Eğitim müdürlükleri ya da meslek örgütlerinin işbirliği ile eğitim kursları düzenlediğini belirterek, gençlere bu kurslara katılmalarını tavsiye etti.

Aygün, Türkiye’de mesleki okullara önem verilmediğini, meslek liselerinin reel sektörün ihtiyacı olan ara elemanları yetiştiremediğini, eğitim politikaları oluşturulurken Türk sanayisinin ihtiyaçlarının da hesaba katılması gerektiğini bildirdi.

Aygün, ailelere de diplomalı işsiz olmamaları için çocuklarını mesleki eğitime yönlendirmeleri çağrısında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3189 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim