• BIST 8990.53
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

1,5 milyon kişi diyabet hastası olduğunu bilmiyor

1,5 milyon kişi diyabet hastası olduğunu bilmiyor
Türkiye’de yaklaşık 5 milyon diyabet hastasının bulunduğu ve bu kişilerin 1,5 milyonunun diyabet hastası olduklarının farkında olmadığı belirtildi.

Diyabet hastalığının iki tipi mevcut olduğuna işaret eden uzmanlar, “Tip 1 Diyabet hastası olan kişiler genellikle insülin üretmemektedirler. Dışarıdan insülin kullanmak zorundadırlar. Tip 1 Diyabet için uyarı işaretleri; anormal susama ve ağız kuruması, sık sık idrara çıkma, kol ve bacaklarda yorgunluk, enerji kaybı, sürekli açlık hissi, ani kilo kaybı, yavaş iyileşen yaralar, tekrarlayan enfeksiyonlar, bulanık görmedir. Tip 2 Diyabet hastası olan kişiler genellikle insülin enjeksiyonu gereksinimleri yoktur. Yalnızca diyet veya oral tabletler ile tedavi edilirler. 45 yaşından büyük, şişman kişilerde yaygın görülür. Artan obezitenin bir sonucu olarak, çocuklarda ve genç erişkinlerde de yaygın hale gelmektedir. Tip 2 diyabet en yaygın görülen tipidir. Tip 2 Diyabet için uyarı işaretleri; Bu tip diyabetin başlangıcı yavaştır ve sonuçta tespit etmek zor olabilir. Bu nedenle kişilerde diyabetin komplikasyonları gelişmiş olabilir ve neticesinde diyabetin vücuda verdiği zarar da artmaktadır” diyor.

Yaşam boyu süren ciddi bir metabolizma bozukluğu olan diyabetin müdahale edilmediği takdirde vücudun hemen hemen bütün organlarını etkileyebilmekte olduğunun altını çizen uzmanlar, “Kontrol altında tutulamayan diyabet; körlüğe, kalp ve damar hastalıklarına, felç, böbrek yetmezliğine ve sinir sisteminde tahribata yol açmaktadır. İyi bir diyabet kontrolü, mümkün olduğunca normale yakın kan şekeri seviyelerini muhafaza etmek demektir. Bu da kontrollü diyet, fiziksel aktivite, düzenli ilaç kullanımı, sağlıklı yaşam tarzı, dengeli bir diyet kombinasyonu ile mümkündür” diye konuşuyor.

ÇOK KİŞİ HASTA OLDUĞUNUN FARKINDA DEĞİL

Çok sayıda kişinin diyabet olduğunun farkında bile olmadığının altını çizen uzmanla, şu uyarılarda bulunuyor: "Türkiye’de yaklaşık 5 milyon diyabet hastası olup; bu kişilerin 1,5 milyonu, diyabet hastası olduklarının farkında değildir. Diyabet tanısını erken koymak ve tedavisine erken başlamak, daha sonra gelişecek sağlık problemlerini önleyebilir. Diyabet olabileceğini düşünen kişiler ve ailesinde diyabet hikayesi olanlar mutlaka bu konuda sağlık kurumlarımıza başvurarak muayene olmalıdırlar."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3060 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim