• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

15 YTL maaşa bile Doğu'ya giden doktor yok

15 YTL maaşa bile Doğu'ya giden doktor yok
Güvenlik ve kurumsallaşamama gibi nedenlerle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki hastaneler doktor bulmakta zorlanıyor. 15 bin YTL'lik maaşlarla bile doktorların yolu doğudan geçmiyor.

Güvenlik ve kurumsallaşamama gibi nedenlerle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki hastaneler doktor bulmakta zorlanıyor. 15 bin YTL'lik maaşlarla bile doktorların yolu doğudan geçmiyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki özel hastaneler doktor bulabilmek için maaş yarışına girdi. Kimi batı bölgesine göre üç kat fazla maaş teklif ediyor, kimi ise "Gel ortak ol" diyor. Buna rağmen kadrolarını dolduramayan özel hastaneler "O kadar yüksek maaşlar veriyoruz ki doktorlara çalışır hale geldik. Ama yine de eksik kadro ile çalışıyoruz" diyerek isyan ediyor. Doktorlar ise 15 bin YTL'yi aşan maaş tekliflerini güvenlik, sosyal hayatın yokluğu, yatırımların henüz kurumsallaşmaması nedeniyle geri çeviriyor.
3 milyon dolarlık yatırımla Iğdır'da Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi kuran Nejat Yılmaz, "Hastaneyi büyütmek için arsa satın aldık ama çalıştıracak doktor bulamayız diye yatırıma başlayamıyoruz" derken, Erzurum Buhara Tıp Merkezi sahiplerinden Serdar Kömeç de 3.5 yıl önce satın aldığı tıp merkezine toplam 1 milyon dolar yatırım yaptığını ancak hâlâ kâr etmeden çalıştıklarını söylüyor. Kömeç, "Doğudaki hastaneler doktorlara çalışıyor" açıklamasını yapıyor.
 
15 bin YTL'lik teklif
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son dönemde özel hastane yatırımları artmaya başladı. Özellikle Erzurum, Van, Adana, Şanlıurfa ve Gaziantep'te talebe bağlı olarak özel hastanelerin sayısı artıyor. Ancak yatırımların önünde eleman eksikliği büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Hastanelerde çalıştıracak doktor bulamayan yatırımcılar bir taraftan batıdaki doktorları bölgeye çekebilmek diğer taraftan mecburi hizmet için bölgede olan doktorları kaçırmamak için kesenin ağzını açtı. Büyükşehirlerde özel sektörde ek gelirler hariç yaklaşık 3 bin ila 5 bin, devlette 1500 YTL civarında maaş alan doktorların kapısı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki hastaneler tarafından 15 bin YTL'ye varan tekliflerle çalınıyor. 15 bin YTL, güvenlik ve bölgedeki yatırımların henüz kurumsallaşamaması nedeniyle reddediliyor. Erzurum Buhara Tıp Merkezi 15 doktorla hizmet vermesi gerekirken 5 doktorla çalışıyor. 20 yataklı hastanenin başhekimi ve sahiplerinden Dr. Serdar Kömeç, 3.5 yıl önce satın aldığı tıp merkezine toplam 1 milyon dolar yatırım yaptı. Bugün gelinen nokta da ise 2 yıldır kâr etmeden var olmaya çalıştıklarını söyleyen Kömeç, "Sistemin düzelmesini bekliyoruz. Kazandığımızı da buraya bağlıyoruz. Doğudaki hastaneler doktorlara çalışıyor" diyor.
 
Özele de mecburi hizmet
"Özel sektör batıyla mukayese edildiğinde ciddi bir rekabet problemi yaşıyor. İstanbul'da her adım başı hastane varken doğuda çok az. Bunun sebebi de batıda 3000-5000 YTL'ye doktor bulunabilirken burada 15 bine bile razı olmuyorlar" diyen Kömeç, yüksek maaşlara bağlı olarak personel giderlerinin de 3 katına çıktığını söylüyor. Kömeç, bölgeye sadece mecburi hizmet için doktor akışı olduğunu, onların da süreleri dolar dolmaz geri döndüğünü aktarıyor. Kömeç'e göre sorunun çözümü mecburi hizmetlerin özel sektörü de kapsamasından geçiyor. Iğdır'daki sayılı özel sağlık kuruluşundan Özel Iğdır Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi sahibi Nejat Yılmaz da 3 milyon dolarlık yatırımının karşılığını alamamaktan şikâyetçi. Yılmaz, hastanesini büyütmek için yeni bir arsa almasına rağmen doktor sıkıntısı yüzünden yatırım planını askıya aldığını açıklıyor. Doktorları çekebilmek için çalışma standartlarını yükselttiklerini belirten Yılmaz, "Şartları doktorlar belirliyor. Neredeyse ortağız" diyor. Batman Şifa Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Beken'e göre ise doktorların gelmemesindeki birinci sebep sosyal yaşamın yokluğu ve terör korkusu. Aynı zamanda Doğu ve Güney Doğu Anadolu Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı olan Beken hastanelerin götürdüğü uçuk tekliflerin de çoğu zaman gerçekleşmediğini vurguluyor. Beken, bölgedeki maaş ortalamasının 10 bin YTL civarında olduğunu belirtiyor.
 
Personel Türkiye geneline yayılmıyor
Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan pratisyen hekimlerin maaşı 1050 YTL ila 1500 YTL arasında değişiyor. 1500 YTL'nin üzerinde maaş alan uzman hekimlerin gelirleri ise performans uygulamasıyla beraber ortalama 4500-5000 YTL'ye çıkıyor. Ancak Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Köksal Aydın bu artışın istikrarsız olduğunu vurguluyor. Performans değerlendirmesinde öngörülebilir bir cetvel olmadığını söyleyen Aydın, "Özellikle cerrahi branşlardaki hekimlerin maaşları yükseliyor. Ama diğer branşlarda çalışanlar için bu geçerli değil. Hatta sağlık ocaklarında çalışan pratisyenlerin çoğu 300-500 YTL arasında maaş alıyor" diyor. Aydın'a göre tüm hastanelerde yaşanan doktor sıkıntısının kaynağında da personelin bölgelere eşit dağılmaması yatıyor.
 
Doğu ve Güneydoğu'ya yeni yatırımlar yolda

Universal Hospitals Group, 2 yıl içerisinde 6 tanesi Adana'da olmak üzere Diyarbakır, Van, Elazığ, Malatya, Hakkâri, Adıyaman, Batman, Mardin, Şanlıurfa, Ağrı, Hatay, Sivas, Yozgat gibi illerde yeni hastaneler açmayı hedefliyor. Acıbadem, 2007'de açılan Acıbadem Labmed Adana'dan sonra şehre bir de 170 yataklı hastane kazandıracak.

Bu haber toplam 1669 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim