• BIST 9454.03
  • Altın 2503.803
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.823
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

180 fon, Türkiye’yi yatırım için yakın izlemeye aldı

180 fon, Türkiye’yi yatırım için yakın izlemeye aldı
Aktif olarak Türkiye ile ilgilenen 30 fon bulunduğuna dikkat çeken Daruma’nın Kurumsal Finansman Genel Müdürü Okan Altuğ, bunların dışında 150’ye yakın fonun da takipte olduğunu belirtti.

Altuğ, özellikle private equity (özel sermaye) fonlarının büyük ilgisi olduğunu kaydederken, 2010’da artan yatımların bu yıl hız kesmediğine dikkat çekti.

TÜRKİYE’de sağlık sektörü başta olmak üzere pek çok şirkete yabancı kaynak bulan bağımsız kurumsal finansman şirketi Daruma’nın Kurumsal Finansman Genel Müdürü Okan Altuğ, dünyada aktif olarak Türkiye’ye bakan 30 yatırım fonu olduğunu belirterek, “Daha az aktif olarak bakan toplamda 150’ye yakın fon var. Bu fonlar içinde maksimum yatırımı 25 milyon dolar olan da, minimum yatırımı 100 milyon dolar olan da var” dedi. Kurulduğu 1998 yılından bu yana Türkiye’deki şirketlere milyarlarca dolar finansman yapan ve yurtdışından kaynak sağlayan Daruma’nın, enerji, gıda, lojistik, perakende ve sağlık gibi pek çok sektöre hizmet verdiğini belirten Okan Altuğ, 2010’da yatırımların çok hız kazandığını, bu yıl da hız kesmediğini belirtti.
 
50 milyon dolar

Türkiye’ye sermaye girişinin ve yatırımcı ilgisinin her yıl artarak devam edeceğini dile getiren Altuğ, Türkiye’yle ilgilenen fonların büyüklüğüne ilişkin yu bilgileri verdi;

“En düşüğü 50 milyon dolardır. Bu bir fonun yaşayabilmesi için minimum ölçektir. Ancak 500 milyonluğu da, 1 milyarlığı da, 10 milyar dolarlık olanı da var. Bunların hepsi az çok Türkiye’de mevcut. Ancak toplam yatırımı 25 milyon dolarla 200 milyon dolar arasında olan bölgedeki fonlarla daha çok işlem yapılıyor” yanıtını verdi. Türkiye’de 1 milyar dolarlık sermaye girişlerinden bir anda 20 milyar dolarlara çıkılan bir dönem olduğunu hatırlatan Altuğ, “O dönemden sonra Türkiye’ye istikrarlı bir şekilde sermaye akışı var. Finansal yatırım yapanlarda da, stratejik yatırım yapanlarda da ciddi eğilim var. Özellikle private equity (özel sermaye) fonlarının çok ilgisi var” dedi.

70 milyonu aşkın nüfusla Türkiye’de çok ciddi bir potansiyel olduğuna işaret eden Altuğ, yatırımı tercihlerine ilişkin şunları söyledi: “Stratejik olarak bazı yatırımcıların tecrübelerine istinaden yaptıkları yatırım vardır ama genelde yatırım hızlı büyüyecek sektörleri seçer. Bunlar da en çok son tüketiciye dokunan sektörlerdir. Türkiye’de enerjide, sağlıkta çok önemli kanunlar geçti. Kanunla düzenlenen bu sektörlerde, bazı zayıflıklarına rağmen, yatırımcı çok hızlı girmeye başladı. Son tüketiciye dokunan perakende, enerji, sağlık, hızlı tüketim maddeleri üretimi veya satışı, ticari gayrimenkulller gibi alanlara yatırım hızlı şekilde arttı.”
 
Çoğu private equity

Yaptıkları işlerin yüzde 75’inin private equity kanalından geldiğini belirten, bunun içinde hedge fonları ve mezzanine fonlarının da yer aldığını vurgulayan Altuğ, “Fonların hepsi bir şekilde Türkiye’yi takip ediyorlar. Bizim işimizi yapmak için önemli olan doğru yapı, doğru yatırımcı, doğru müşteriyi bir araya getirebilmek” diye konuştu.

Medicana’nın azınlık hissesi satılacak

OKAN Altuğ, sağlık sektöründe aracılık ettikleri işlemleri sıralarken, sırada Medicana’nın olduğunu söyledi. Piyasada görüşmelerine başladıkları satış işlemini Pragma Danışmanlık ile ortak yapacaklarını anlatan Altuğ, “Muhtemelen azınlık hisse satılacak ve büyüme üzerine bir sermaye artışı finansmanı olacak” dedi. Daruma’nın aracılık ettiği bazı işlemler şöyle: “Memorial ile Qatar First Investment Bank-Argus Capital ortaklığı, Medical Park ile ve   ABD  ’li private equity Carlyle ortaklığı, ADM Capital, PGGM ve IFC’e Universal’in yüzde 26’sının satışı.”

Ekonomi ve istikrar iyi gittikçe yansıması oluyor

OKAN Altuğ, Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin fonların Türkiye’ye bakışını nasıl etkilediğine ilişkin sorumuza şu yanıtı verdi: “Ekonomi ve siyasi istikrar iyi gittiğimiz için bize olumlu yansıması oluyor. Bir fon, ‘Bölgede bir şey yapamıyoruz. Buraya daha fazla kaynak aktarmaya karar verdik’ dedi.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2962 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim