• BIST 9462.92
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

180 milyon $'lık rant kapısı

180 milyon $'lık rant kapısı
CHP, Sağlık Bakanlığı’nın “yapkirala devret” sistemiyle devletin 180 milyar dolarlık zarara uğrayacağını ileri sürdü.

Sağlık Tesislerinin “yapkirala- devret” modeliyle özel sektöre yaptırılmasına olanak sağlayan sistemin devlete maliyetinin 180 milyar doları bulması bekleniyor.

Bütçesi olmadığı için hastanelere yatırım yapamayan Sağlık Bakanlığı’nın özel sektörü teşvik amacıyla Hazine’den arazi tahsisi ile devreye giren sistemde, hastane yapacak firmaya yıllık kira geliri verilecek. Belli bir süre sonra firmalar hastaneleri Bakanlığa devredecek.

Daha önce Türkiye’de denenmeyen bu sistemin devleti büyük zarara uğratacağını belirten CHP İstanbul Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Müslim Sarı, sıkıntıyı vatandaşın ve sağlık çalışanlarının çekeceğini söyledi. Müslim Sarı, “Devletin hastane yapması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı bunun 40 binini yenilediğini, 40 binini de bu yöntemle yenileyeceğini söyledi. Bütçesi olmadığı için de yap-kirala-devret modelini getirdi. Ancak sistem devlete büyük zarar verecek” dedi. CHP’li Müslim Sarı devlete maliyetinin 180 milyar doları bulmasının beklendiğini belirterek eleştirisini şöyle sürdürdü: “Devlet 30-40 yıl bu hastanelere kira ödeyecek sonunda hastaneler Bakanlığa devredilecek. Hastane için kredi alındığında Hazine garantör oluyor. Türkiye cumhuriyeti, tarihinde ilk defa türev ürünlerine garanti oluyor. Hazine borç al ben kefilim, üstelik kira da ödeyeceğim diyor. Şu anda projeler başladı, hastanelerin temelleri atılıyor. Peki, bu şekilde özel sektör ne kadar yatırım yapacak. Ne kadar yatırım yapılacak ve devlet ne kadar kira ödeyecek?

Miktarın 180 milyar dolar olduğunu söyleyen hesaplar var. Devlet 30 milyar dolar cebinden çıkarıp bunları yapsaydı mümkündü. 30 milyar dolar harcayacakken şimdi 180 milyar dolar harcayacak. Bu hastaneleri yapanlara rant aktarımıdır.

Bakan cevap vermiyor, açıklama yapmıyor, kaçınıyor. Rakam verdiği zaman (ki bu rakam 30 milyar doların üzerinde olacak) buradaki rant, vurgun da ortaya çıkacak. Cevap vermezse de zan altında kalacak.”

Geleceğin gelirleri özelleştiriliyor

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı kira bedellerinin bütçeye giderek büyük yük olacağı görüşünü savunarak şöyle dedi: “Bu hastaneler yürürlüğe girdiğinde kira gelirleri bütçeden ödenecek. 10 yıl sonrasının bütçelerine büyük yükler binecek. Geleceğin gelirleri özelleştirilmiş olacak. Yasaya göre kira gelirleri döner sermayeden ödenecek. Kira geliri büyüdüğünde döner sermayeden ödeme yapılamayacak, döner sermayeden pay alan sağlık çalışanlarının ücretleri düşecek. Döner sermaye yetmediği zaman genel bütçe içinden harcanacak. Bütçe yetmeyince sağlıkta katkı payları yükseltilecek. Bu iş vatandaşın ve çalışanların sırtına yüklenecek.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2626 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim