• BIST 9524.59
  • Altın 2489.016
  • Dolar 32.4901
  • Euro 34.759
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

19 Mayıs Dünya Hepatit Günü

19 Mayıs Dünya Hepatit Günü
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji ...

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Kliniği öğretim üyesi ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Aydın Bölge Temsilcisi Prof. Dr. M. Hadi Yaşa, 19 Mayıs Dünya Hepatit Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Kliniği öğretim üyesi ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Aydın Bölge Temsilcisi Prof. Dr. M. Hadi Yaşa, 19 Mayıs Dünya Hepatit Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Açıklamasında özellikle vatandaşlarımızın bulaşıcı sarılıktan korunması için test yaptırmalarını ve uygunsa aşı olmalarını öneren Prof. Dr. M.Hadi Yaşa, şu bilgileri verdi: “Bulaşıcı sarılıklar günümüzde halen önemlerini koruyan hastalıklardır. B ve C tipi sarılık mikrobuyla karşılaşan kişilerin bazıları kendiliğinden iyileşip bağışıklık kazanırken, bir kısmında hastalık mikrobu vücuttan atılamaz ve taşıyıcılık denen durum oluşur. Taşıyıcı olan kişilerin de bir kısmında zaman içinde kronik (müzmin) karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski vardır. Kronik hepatit B ve C tedavisinde önemli gelişmeler sağlanmasına rağmen, tedavide kullanılan ilaçlar maalesef hastaların sadece bir kısmında iyileşme sağlayabilmektedir. Bu nedenle bu hastalıklarda bulaşma yollarını bilmek ve hepatit B için aşılanmak çok önemlidir” dedi.

Sadece kanla bulaşabilen B ve C tipi sarılıkta başlıca 4 bulaşma yolu olduğuna dikkat çeken Yaşa, “Kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşma. Açık yaralardan mikrobun bulaşması. Cinsel ilişki ile bulaşma. Hepatit taşıyıcısı olan gebeden bebeğine bulaşma. B ve C tipi sarılıktan korunmak için dikkat edilmesi gereken hususlar var. Traş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınılmalıdır. Dövme veya piercing yaptırırken bulaşıcı sarılık mikrobunu alma riski yüksektir. Bu nedenle mutlaka temiz iğneler kullanıldığından emin olunmalıdır. Berbere gittiğinizde temiz traş bıçağı ve ustura kullanıldığından emin olunmalı, her kişi için ayrı jilet kullanılmalıdır. Cinsel ilişki sırasında, özellikle çok eşli durumlarda, mutlaka prezervatif kullanınız. Yasadışı ilaç ve uyuşturucu kullanılmamalı, iğne ve şırınga kullanımında dikkatli olunuz. Eğer sağlık görevlisiyseniz, iğne kullanımını güvenli yöntemlerle gerçekleştiriniz. Gebe iseniz mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırınız. Ailenizde (özellikle anne baba kardeş eş gibi yakın akrabalarınızda) sarılık hastası, siroz veya kanser hastası varsa mutlaka test yaptırınız” diye konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2171 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim