• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

2 Bin civarındaki spa ve masaj merkezi yenilenmezse kapanacak

2 Bin civarındaki spa ve masaj merkezi yenilenmezse kapanacak
Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak, 7 ay içinde, 2 bin civarındaki SPA ve masaj merkezinin yeniden dizayn edilmesi gerektiğini, sektördeki yatırımların ...

Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak, 7 ay içinde, 2 bin civarındaki SPA ve masaj merkezinin yeniden dizayn edilmesi gerektiğini, sektördeki yatırımların ''İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'' nedeniyle durduğunu, sorunlu maddelerin düzeltilmemesi halinde işletmelerin kapanacağını bildirdi.

Ak, yaptığı yazılı açıklamada, masaj, güzellik salonu ve SPA işletmelerine köklü değişiklik getiren yönetmelik için geri sayımın başladığını, personel eğitiminden, masaj uygulama odalarına kadar çok sayıda değişiklik getiren yönetmeliğin işletmeleri zora soktuğunu, şu anda yönetmeliğin istediği şartları yerine getirebilecek işletme sayısının yüzde 5 bile olmadığını ifade etti.

SPA işletmelerindeki her masaj odası için ayrı tuvalet ve banyo zorunluluğu getirildiğine işaret eden Ak, odaların her birine tuvalet getirilmesi zorunluluğunun, hem hijyen hem de altyapı anlamında neredeyse gerçekleşmesi imkansız bir talep olduğunu söyledi. Bu durumda, tedavi amaçlı masaj tekniklerinin uygulanamayacağını savunan Ak, şunları kaydetti:

''Masaj tekniklerini uygulayan personel ustalık belgesi veya MEB onaylı genel masaj eğitimi almış olacak. Kanıtlanmış etkileri dışında, etki vaat eden uygulamalar ve reklam yapılamayacak. Sadece üretim izini verilen ürünler kullanılabilecek. Çikolata masajı, şampanya bakımı gibi uygulamalar tarihe karışacak. Salonlarda, tıp fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler yapılamayacak. Salonlarda deriye veya deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunmak yasaklandı. Solaryum biriminde, bronzlaştırıcı solaryum uygulamaları dışındaki işlemler uygulanamayacak. Güzellik salonlarında, masaj uygulamaları yapılamayacak. Masaj salonlarında, 18 yaşının altındakiler çalıştırılamayacak ve bu yaşın altında bulunan kişilere hizmet verilemeyecek. Girişte, sekretaryada en az 15 metre karelik bir bekleme salonu ve ayrı personel odası bulunacak. Uygulama odaları asgari 6 metre kare olacak ve içerisinde devamlı akar sıcak su, duş kabini, tuvalet, saç kurutma makinesi olacak.
İstenen şartlar, otel mimarisini baştan dizayn etmek anlamına gelir. İstenen şartlar hem otel yönetimi hem de SPA işletmeleri bakımından yerine getirilmesi imkansız. Yönetmelikteki bu açık, sektörü kalitesizleştirir, hijyen bakımdan ise aksine kötü bir uygulama olur. Her odada tuvalet sağlıksız bir uygulama olur.''

-''DEVRİM GİBİ STANDARTLAR GETİRİLDİ''-

Sertaç Ak, yönetmeliğin, denetimsizlik ve yasal boşluklar nedeniyle olumsuz örneklere sahne olan SPA, masaj salonu ve güzellik merkezi gibi işletmeleri her yönüyle değiştirdiğini belirtti. Sektör temsilcilerinin, 25 Temmuz 2011'de uygulanmaya başlanacak yönetmeliğin, işletmeler için çok sayıda olumlu değişikliği getirdiğini, buna karşılık bazı maddelerde yer alan hükümlerin uygulanmasını imkansız olarak gördüğünü belirten Ak, bu yönetmelikle masajın ilk kez resmi olarak tanındığını ve SPA sektörünün öneminin farkına varıldığını vurguladı.

Yönetmelik ile sektördeki iyi ve kötü işletmeleri ayırma noktasında ''devrim gibi standartlar'' getirildiğini ifade eden Ak, ''Fakat öyle maddeler var ki, düzeltilmezse sektörü kökten baltalar. 7 ay gibi kısa bir sürede 2 bin civarındaki SPA ve masaj merkezinin yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Sektördeki yatırımlar, bu yönetmelik nedeniyle durmuş vaziyette. Sorunlu maddeler düzeltilmezse işletmeler tek tek kapanacak'' dedi.

Sadece Akdeniz sahilinde 500'den fazla otelin SPA tesisi bulunduğunun altını çizen Ak, sektördeki işletmelerin taleplerini ilgili bakanlığa sunduklarını, buna göre değişikliklerin hemen yapılması durumunda, tüm işletmelerin söz konusu tarihe kadar hızlı bir şekilde uyum sağlayabileceğini belirtti.

Masajın destekleyici sağlık unsuru olarak kabul edilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarının altını çizen Ak, ''Wellness, SPA, kaplıca, thalasso, hidroterapi, balneoloji gibi konular sağlık turizmi açısından çok önemli. Avrupa'da masaj bir sağlık konusu olarak görüyor. Örneğin, Almanya'da ağustos ayında alınan bir kararla, artık yurt dışında alınan masaj seansları kısmen de olsa ülkenin sağlık sigortaları tarafından karşılanacak. Bu, Türkiye için büyük bir fırsat. Ülkemizde de bu konuyla ilgili mevzuatların geliştirilmesi sayesinde dünya SPA sektöründe çok önemli bir yere sahip olabiliriz'' değerlendirmesi yaptı.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3143 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim