• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

2 bin dolara eczacı diploması Azeri'den, denklik onayı YÖK'ten

2 bin dolara eczacı diploması Azeri'den, denklik onayı YÖK'ten
TEİS Başkanı Nurten Saydan ise kendilerine çoğunluğu Şanlıurfa'dan olmak üzere kaportacılık gibi mesleklerden de kişilerin bulunduğu 57 Türkiye Cumhuriyeti uyruklu kişinin Azerbaycan Üniversitesi eczacılık diploması ve denklik belgeleriyle eczacı odaların

TEİS Başkanı Nurten Saydan ise kendilerine çoğunluğu Şanlıurfa'dan olmak üzere kaportacılık gibi mesleklerden de kişilerin bulunduğu 57 Türkiye Cumhuriyeti uyruklu kişinin Azerbaycan Üniversitesi eczacılık diploması ve denklik belgeleriyle eczacı odalarına başvurduğu bilgisinin geldiğini bildirdi.

Eczacılar, ithal diplomalı meslektaşlarının peşine düştü. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, yurtdışındaki kimi üniversitelerden parayla alınan eczacılık diplomalarına YÖK tarafından Danıştay kararı yok sayılarak seviye tespit sınavı yapılmaksızın denklik verildiğini ileri sürdü. Saydan, "Bir an önce bu yanlışlıktan dönülüp, sehven verildiğini düşündüğümüz bu belgelerin iptalini bekliyoruz" dedi.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak da, "Böyle bir sorun var ama sorunun boyutunu anlamak, bu şekilde kaç kişi olduğunu ve bu kişilerin YÖK'ten ne zaman denklik aldıklarını saptamak için odalarımıza yazı gönderdik. Cevapları bekliyoruz" diye konuştu.
TEB tarafından odalara gönderilen yazıda kimi eczacılık programlarını bitiren kişilerin mevzuata uygun olmayan denklik belgeleri ile odalara başvurabileceği uyarısı yapılırken, denklik belgelerinin güvenilirliğinin denetlenmesi için odalardan TEB'e başvurması istendi. Yurtdışından alınan eczacılık diplomalarının denkliği için seviye tespit sınavının uygulandığına işaret edilen yazıda, birliğe odalardan gelen bildirimlerin ise bu karara aykırı bazı uygulamaları ortaya koyduğu belirtildi. Yazıda, odalara kayıt yaptırmak ve eczane açmak üzere gelen başvurular arasında diploma sahiplerinin eczacılık programının tamamlaması bir yana belgenin alındığı ülkeye dahi gitmediği şeklindeki bildirimlerin TEB'e ulaştığı ifade edildi. Bu nedenle benzer başvurular hakkında TEB'e bilgi verilmesi istendi.
TEİS Başkanı Saydan ise kendilerine çoğunluğu Şanlıurfa'dan olmak üzere kaportacılık gibi mesleklerden de kişilerin bulunduğu 57 Türkiye Cumhuriyeti uyruklu kişinin Azerbaycan Üniversitesi eczacılık diploması ve denklik belgeleriyle eczacı odalarına başvurduğu bilgisinin geldiğini bildirdi. Saydan, söz konusu kişiler arasında Türkiye sınırları dışına dahi çıkmadan 2 bin dolar karşılığında bu diplomaları alanların bulunduğunu duyduklarını söylerken, Danıştay kararını yok sayarak YÖK tarafından denklik belgesi ve Sağlık Bakanlığınca da bu belgeye uygun diploma tescil belgesi verilmesini hayret ve şaşkınla izlediklerini vurguladı.

Saydan, bu durumun sonuçları arasında eczacılık mesleğinin kalitesinin düşmesi ve muvazaaya zemin hazırlanması olacağını belirtirken, "Her isteyen, yurtdışından diploma alır gelir. Bunun sonucunda yine toplumun sağlığı zarar görür ve devletin sağlık giderleri artar" dedi.

Tutku Ayvaz

Referans

Bu haber toplam 6907 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim