• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

2 milyon Bağ-Kur’lu sağlık hizmetinden yararlanamıyor

2 milyon Bağ-Kur’lu sağlık hizmetinden yararlanamıyor
Bağ-Kur’a, Haziran 2010 itibariyle 2 milyon 134 bin 43 esnaf, sanatkâr, serbest meslek erbabı, tüccar ve diğer kişilerin prim ve gecikme zammı borcu var.İşte bu borç nedeniyle, sağlık hizmetlerinden ...

Bağ-Kur’a, Haziran 2010 itibariyle 2 milyon 134 bin 43 esnaf, sanatkâr, serbest meslek erbabı, tüccar ve diğer kişilerin prim ve gecikme zammı borcu var.
İşte bu borç nedeniyle, sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar.

BORÇ-SAĞLIK HİZMETİ İLİŞKİSİ
Bağ-Kur’lu (4/b’li) olan esnaf, sanatkâr, serbest meslek erbabı, tüccar ve diğer kişiler, iki aydan fazla prim borçları varsa, sağlık yardımı alamıyorlar. Başka bir anlatımla, Bağ-Kur sigortalısı olarak ilaç ve tedavi olanaklarından yararlanamıyorlar.
Borcunu taksite bağlatıp, düzenli olarak ödeyenler ise yararlanabiliyorlar.
Tablo-I ve II’nin incelenmesinden de fark edileceği gibi;
- 100 esnaf, sanatkâr, serbest meslek erbabı ve diğerlerinden 65’inin Bağ-Kur’a prim ve gecikme zammı borcu var./_np/8490/11438490.jpg
- Bunların, 47’si kısmen, 18’i ise Bağ-Kur’a kayıt olduklarından bu yana hiç prim ödememiş.
Böyle olunca 100 Bağ-Kur’ludan 65’i, sağlık yardımlarından yararlanamıyor. Ancak almadığı hizmetin bedelini de ödemekle karşı karşıya?
BORCU SİLİNENLER
Geçtiğimiz yıl yüzbinlerce Bağ-Kur’lunun borcu silinmeseydi, bu oran daha da artacaktı. Bilindiği gibi, 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle Bağ-Kur’a, 5 yıldan fazla süre ile prim borcunu ödemeyenlerin, sigortalılıkları donduruldu ve bu tarihe kadar olan prim borçları ve gecikme zamları silindi.
Böyle olunca, Bağ-Kur’un alacağı ciddi tutarda azaldı. İlginçtir, her ikisi de Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan SSK (4/a)’da, prim alacakları gecikme cezası ve zammı ile birlikte açıklanırken, Bağ-Kur’da sadece alacak tutarı (Haziran 2010 itibariyle 19.4 milyar TL) belirtiliyor. Gecikme cezası ayrıca belirtilmiyor.
YENİDEN YAPILANDIRMA
İlgili Bakan, aylardır “SSK ve Bağ-Kur prim borçlarında yeni bir yapılandırma olmayacağını” açıklıyor. Ancak daha çok Anadolu’da kullanılan “Emir demiri keser” deyiminde olduğu gibi, Başbakan geçtiğimiz hafta Bendevi Palandöken’in olayın vehametini ortaya koyduğu TESK’in iftar yemeğinde, “Borçları yapılandırın” diye talimat verince, olayın rengi değişti.
Şimdi SGK’da birikmiş SSK ve Bağ-Kur prim alacakları ile faizlerinin, yeniden yapılandırılması ile ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor.
YÜZDE 5 SSK PRİMİ AVANTAJI
Esnaf, sanatkâr ve tüccarların, işyerinde çalışanlardan dolayı yararlandıkları 5 puanlık SSK primi indirimden yararlanabilmeleri için sigorta primi borçlarının olmaması gerekiyor.
Yeni yapılandırmada bu durumun da göz önüne alınması, işverene ayrı bir avantaj sağlayabilecek.
Meclis açılınca yürürlüğe girecek ödeme kolaylığı ve faizlerin bir kısmının silinmesi, mükelleflere rahat bir nefes aldırabilecek...

Şükrü KIZILOT
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3485 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim