• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

20 dakikadan uzun süren ağrıyı önemseyin

20 dakikadan uzun süren ağrıyı önemseyin
Göğüs ağrınız 20 dakikadan uzun sürdüyse, sol kola doğru yayılan bir ağrı tarif ediyorsanız, terleme, bulantı, kusma şikâyetleriniz de varsa kalp krizinden şüphelenip,..

Göğüs ağrınız 20 dakikadan uzun sürdüyse, sol kola doğru yayılan bir ağrı tarif ediyorsanız, terleme, bulantı, kusma şikâyetleriniz de varsa kalp krizinden şüphelenip, vakit kaybetmeden tam donanımlı bir merkeze gitmenizde fayda var.

Kalp hastalıkları tüm dünyada en yaygın hastalık ve ölüm nedenleri arasında yer alıyor ve kalp krizi geçiren hastalardaki her 1 saatlik gecikmede, 100 kişiden biri tedavi edilmediği için hayatını kaybediyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tevfik Gürmen, kalp damarlarının daralması ya da tamamen tıkanmasının çoğunlukla kalp krizine sebep olacağını söyledi. "Kalp kasının oksijensiz kalması sonucunda biriken kimyasal maddeler ağrıya sebep olmaktadır. Bu durum 15-20 dakikadan uzun sürdüğünde kalp kasında geri dönüşümsüz hasar oluşmaya başlar." diyen Gürmen, en büyük hasarın ilk saatlerde olduğuna dikkat çekti.

Kalp krizi geçiren kişinin bir an önce yoğun bakım ünitesi olan, tercihen acil anjiyografi ve anjiyoplasti (balon)/stent uygulamaları yapılabilen donanımlı bir sağlık kuruluşuna ulaştırılması gerektiğini söyleyen Tevfik Gürmen, kalp krizinden kuşkulanılan hastanın rahat bir pozisyonda efor sarf etmeden dinlenmesi gerektiğini ve evde yapılabilecek en yararlı tedavinin bir tablet aspirin çiğnetmek veya suda eritip içirmek olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Tevfik Gürmen, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmaların balon/stent uygulamasının pıhtı eritici ilaç tedavisinden daha etkili olduğunu gösterdiğini, pıhtı eritici ilaçların en korkulan komplikasyonu olan beyin kanaması riskinin balon/stent uygulaması ile ortadan kalktığını ifade etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2855 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim