• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

20 maddelik düzenleme hazır! Yoksul emekli kalmayacak...

20 maddelik düzenleme hazır! Yoksul emekli kalmayacak...
1 Kasım seçimleri sonrası emeklilere yönelik yeni adımlar hazırlanıyor. İntibak, sosyal güvenlik, zam, kesinti, promosyonun da içinde olduğu 20 başlıkla 10 milyon emeklinin refah seviyesi yükselecek.

Hazal Ateş

Hükümet, emeklileri rahatlatmak için 1Kasım öncesinde yaşama geçirdiği düzenlemeleri seçimden sonra da sürdürecek. Emeklilere yönelik olarak erken emeklilik, intibak, sosyal güvenlik, zam, kesinti, promosyon, çifte emekliliğe destek, ileri yaşlara uygun istihdam başta olmak üzere yaklaşık 20 başlıkta çalışma yapılıyor. Hükümet, bugün sayısı 10 milyonu geçen emeklinin refah seviyesini yükseltmek için tüm olanakları seferber ederken, atılacak adımlar şöyle: 
► İSTİHDAM OLANAĞI: İleri yaşlarda uygun istihdam olanağı sağlanacak. Uzun çalışma yaşamını destek için alternatif modeller geliştirilecek. 

► PRİME TAKILANLAR: Yaşı doldurduğu halde geçim prim günü şartına takılanlara formül bulunacak. Prim günü eksiği nedeniyle emekli olamayan yaklaşık 100 bin kişi bulunuyor. Belli bir yaş sınırı getirilerek geçmişe dönük borçlanma talebi değerlendiriliyor. Örneğin, 60-65 yaş ve üstündekilere eksik primini borçlanma imkanı getirilmesi öngörülüyor. 
 ZAM ALMAYAN KALMAYACAK: 100 liralık zammı almayan emekli kalmayacak. Bağ-Kur ve işçi emeklilerine aylık 100 lira zam yapılarak yıllık bin 200 lira destek sağlanmış olacak. Emeklilere yapılacak zamlarla yaklaşık 5 milyarlık destek verilecek. 
 DESTEK PRİMİ SIFIRLANIYOR: Ticari faaliyette bulunan emeklilerden yapılan destek primi kesintisi sıfırlanacak. Bundan yaklaşım çalışan 550 bin emekli yararlanacak. Daha önce de yüzde 15'ten yüzde 10'a çekilmişti. 
 PROMOSYONA ÇÖZÜM: Emekliye promosyon görüşmeleri sürerken, kısa süre içinde bankalarla uzlaşma sağlanması hedefleniyor. Emekliler, böylece 13. maaşı da alabilecek. 
 BES'E DEVLET KATKISI ARTACAK: Bireysel Emeklilik Sistemi'ne devlet katkısı artırılacak. Sisteme otomatik katılım sistemi için çalışma genişletilecek. Hayat sigortalarının uzun süreli olması sağlanacak. 

AYLIĞINI BEĞENMEYENE ÇİFTE EMEKLİLİK DESTEĞİ GELECEK

 TASARRUF MODELLERİ: Tasarruf eğilimini de güçlendirecek olan tamamlayıcı emeklilik tasarrufları desteklenecek. Sosyal güvenlik ve prim ödeme bilinci artırılacak. 
► ÇİFTE EMEKLİLİĞE DESTEK: Emekli aylığından şikâyet edenlere çifte emeklilik için destek verilecek. 
 SAĞLIKLI YAŞLANMA: Aktif ve sağlıklı yaşlanma olanakları geliştirilecek. Emeklilik hizmetleri etkinleştirilecek, yaşam kaliteleri yükseltilecek. 
 GELİR YÜKSELECEK: Düşük düzeyde maaş alanların gelir seviyesinin yükselmesi için yeni tedbirler alınacak. 
 YENİ EMEKLİLİK MODELLERİ: Emeklilik modelleri ile ilgili talepler dikkate alınarak, yeni seçenekler sunulacak. 

MAAŞLAR % 317 ARTTI

En düşük SSK emekli aylığı yüzde 317 artarak, bin 72 liraya yükseldi. Emekli aylığı reel olarak, memurlarda yüzde 23, işçilerde yüzde 43, Bağ- Kur'lu esnafta yüzde 100, çiftçilerde yüzde 238 arttı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5556 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim