• BIST 9642.25
  • Altın 2495.209
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.8178
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

2011, Petkim'de Sigarasız Yılı Olacak

2011, Petkim'de Sigarasız Yılı Olacak
Çalışanlarının sağlığına büyük önem veren Petkim, Türkiye'de bir ilke imza atarak, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sigarayı bırakma projesini başlattı...

Çalışanlarının sağlığına büyük önem veren Petkim, Türkiye'de bir ilke imza atarak, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sigarayı bırakma projesini başlattı. Şirket bünyesinde 24 saat görev yapan Sağlık Birimi'nde faaliyetlerine başlayan \"Sigara Bırakma Poli
Çalışanlarının sağlığına büyük önem veren Petkim, Türkiye'de bir ilke imza atarak, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sigarayı bırakma projesini başlattı. Şirket bünyesinde 24 saat görev yapan Sağlık Birimi'nde faaliyetlerine başlayan "Sigara Bırakma Polikliniği"nin açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Açılış öncesinde şirket çalışanlarına sigaranın zararları konusunda brifing veren Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Gögüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve İzmir İl Tütün Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Türkiye'de bu kadar kapsamlı bir projenin ilk kez uygulandığına dikkat çekerek, "Bu projenin başarıya ulaşması, Türkiye'nin yıldızı olması anlamına gelecek. Petkim ölçeğindeki şirketlerin benzer çalışmalarına örnek teşkil edecek. Petkim yönetimini ve hekim arkadaşlarımı kutluyorum" dedi.

Türkiye'de sigaraya başlama yaşının 12'ye kadar indiğini, 13-15 yaş arasındaki çocukların yüzde 30'unun sigara kullandığını vurgulayan Prof. Dr. Kılınç, her yıl 100 bin insanın sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiği, önlem alınmazsa bu sayının 20 yıl içinde 250 bine çıkacağı bilgisini verdi. Dünyada 1.3 milyar insanın sigara kullandığını, sigara tüketiminin yüzde 75'inin geri kalmış ülkelerde görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Oğuz Kılınç, "Ülkemizde 17 milyon insan sigara kullanıyor. Erkeklerin yüzde 50'si, kadınların yüzde 15.2'si her gün ya da ara sıra sigara içiyor. Resmi rakamlar Türkiye'de son 20 yılda sigara tüketiminin yüzde 80 arttığını gösteriyor.

Dünyada en çok sigara içilen 10. ülkeyiz. Bunlar övünülecek rakamlar değil. 19 mayıs 2008'da başlayan 'Dumansız Hava Sahası' uygulamasının olumlu sonuçlarını iki yıl içinde görmeye başladık. Şirketlerin ve kamu kurumlarının bu yöndeki çalışmaları ile sigara tüketiminin ciddi oranda düşeceğini öngörüyoruz. Halkımızın arasında çok yaygın olan 'İçen ölüyor da içmeyen ölmüyor mu' ezberini bozarsak bu önemli sorunumuzu çözmemiz işten bile değil\" dedi.

Prof. Dr. Oğuz Kılınç'a, polikliniğin faaliyete geçmesi için yaptığı katkılar nedeniyle bir teşekkür plaketi veren Genel Müdür Yardımcısı Hatice Kaygın ise, şirkette 2011 yılını "Sigarasız Yılı" ilan ettiklerini, çalışanların sağlığı için hiçbir fedakârlıktan kaçınmadıklarını söyledi. Açılan poliklinikle çalışanların istedikleri her zaman görevli hekimlerle buluşabileceklerini sözlerine ekleyen Kaygın, şöyle devam etti:

"Sigarayı bırakmaya ve tedavi sürecine girmeye karar veren arkadaşlarımızın, hastanelerde bulunan polikliniklere gitmesi her zaman mümkün olmuyor. Biz bu hizmeti onların ayağına getirmekle, çok daha rahat tedavi görmelerini sağlayacağız. Personelimizin ve ailelerinin sağlıklı bir yaşam sürmeleri için Petkim'de sigara içimini sıfır noktasına indirmeyi amaçlıyoruz. Sigara kullanımının tedavisi olan bir hastalık olduğunu biliyoruz. Polikliniğin açıldığı dakikalarda üç personelimizin bu tedaviye başlaması, geleceğe yönelik umutlarımızı artırıyor. Tedavi olan arkadaşlarımız başarıya ulaştıkça, diğer çalışanlarımıza da örnek olacak"

AÇILAN POLİKLİNİĞİN İLK ÜÇ HASTASI TEDAVİYE BAŞLADI
Sigara Bırakma Polikliniği'nin açılışını takiben üç Petkim personeli tedavi olmak için başvurdu. Aromatikler Fabrikası Formen Yardımcısı Mehmet Durak, Yatırım Uygulama Müdürlüğü Teknisyeni Yakup Doğan ve Su Arıtım-Transfer Müdürlüğü Formeni İsmail Belçik tedavi için ön kayıt işlemlerini tamamladı. Petkim Sağlık Servisi Başhekimi Dr. Çağrı Ekmekçi, Entegre Yönetim Sistemi kapsamında bu yıl TS (OHSAS) 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi'ni almaya hak kazandıklarını anımsattı. İş sağlığı ve güvenliğinde sağladıkları başarıyı, sigarayı bırakmada da tekrarlamak istediklerini kaydeden Dr. Ekmekçi, "Türkiye'de her yıl 40 bin insanda akciğer kanseri saptanıyor. Bunun yüzde 95'i sigara kullanımından kaynaklanıyor. Ülke olarak hem sigara şirketlerinin kasalarına yılda 20 milyar dolar para aktarıyoruz hem de sağlığımızı kaybediyoruz. Bizim başarımız, bu alanda yapılacak çalışmalara de ivme kazandıracak. Sorumluluğumuz çok büyük" diye konuştu.

medya73

Bu haber toplam 2425 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim