• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

2013-2014'te 117 bin yabancı çalışma izni istedi

2013-2014'te 117 bin yabancı çalışma izni istedi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: "Yabancı yatırımların artırılmasına ve nitelikli yabancı istihdamına imkan sağlayacak tasarı, ülke ekonomisi ve istihdam imkanlarının gelişimine katkıda bulunulacak"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Yabancı İstihdamı Kanunu Tasarısı'nın yabancı yatırımların artmasına ve nitelikli yabancı istihdamına imkan sağlayacağını, böylece Türkiye ekonomisi ve istihdam imkanlarının gelişimine katkıda bulunacağını belirtti.

Yabancı İstihdamı Kanunu Tasarısı'nın TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülmesine başlandı.

Komisyona tasarı hakkında bilgi veren Çelik, Türkiye'nin 1960'lı yıllarda göç veren ülke durumundayken 1980'lerden sonra transit ülke olduğunu, son yıllarda da hedef ülke haline geldiğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na 2009'da 10 bin civarında, 2013'te 55 bin, 2014 sonu itibarıyla 62 bin yabancının Türkiye'de çalışmak için başvuru yaptığını anlatan Çelik, yabancıların istihdamına ilişkin kuralların gözden geçirilmesi ve yeni politikalar belirlenmesinin zorunlu hale geldiğini ifade etti.

Çelik, yabancı istihdamının tebliğ ve yönetmelik gibi ikincil düzenlemelerde belirlendiğine dikkati çekerek, yabancı istihdamı politikalarının oluşturulması ve uygulanmasını, uygulama sonuçlarının değerlendirilmesini, ilgili kurumlarla ortak çalışmalar yapılmasını, yabancı işgücüne ilişkin verilerin toplanması ve analiz edilmesini içeren düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yürürlükteki 64 kanun ve 12 kanun hükmünde kararnamede yabancı istihdamına ilişkin düzenlemeler yer aldığını kaydeden Çelik, Yabancı istihdamında kural ve politika birliğinin gerekli olduğunu söyledi. Çelik, yabancı istihdamının ulusal mevzuatın yanı sıra AB müktesebatı ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uyumlu hale getirilmesinin şart olduğunu ifade etti.

Tasarının getirdiği yenilikler hakkında bilgi veren Çelik, "Yabancı yatırımların artırılmasına ve nitelikli yabancı istihdamına imkan sağlayacak tasarı, ülke ekonomisi ve istihdam imkanlarının gelişimine katkıda bulunulacak" diye konuştu.

Çelik, tasarıyla yabancı sağlık personeli ve kamu yararına çalışacak yabancılara muafiyet belgesiyle çalışma imkanı getirileceğini, yabancı öğrencilerin çalışmasının önünün açılacağını, çalışma izinlerinin tek elden verilmesiyle uygulama birliği sağlanacağını, yabancı istihdamı başvuru değerlendirme ve izleme sistemi kurulacağını kaydetti. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3720 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim