• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

2015 yılının korkutan hastalığı!

2015 yılının korkutan hastalığı!
2015 yılından itibaren koah 3. ölüm nedeni olacağı öngörülüyor.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Akciğer ve Plevra Kanserleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, başlıca nedeni sigara olan Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) 2015-2020 yıllarından itibaren dünyada en sık görülen üçüncü ölüm nedeni olacağını söyledi.

Sigara, mesleksel faktörler ve hava kirliliği ile oluşan, önlem alınmadığı sürece ilerleyen ve akciğer kanserine dönüşebilen KOAH'ın Türkiye'de görülme oranının yüzde 8 olduğunu ifade eden Metintaş, KOAH'ın kompleks bir hastalık olduğunu belirtti. Metintaş, ''KOAH sadece dış hastalıklarla olmuyor. Kişisel yatkınlıkta gerekiyor. Genetik olarak KOAH olmaya yatkınsanız, sigara içimi ve mesleksel faktörlerle karşı karşıyaysanız KOAH olma ihtimaliniz çok yüksek. Sigara içenlerin yaklaşık yüzde 30'unda KOAH gelişiyor. Türkiye'de yaklaşık 6-7 milyon KOAH'lı kişi aramızda yaşıyor'' dedi.

KOAH'ın akciğer kanseri riskini artırdığından da söz eden Metintaş, ''KOAH, çalışma gücünü azaltarak iş kaybına neden oluyor. Ayrıca kronik süren bir hastalık olduğu için, zaman zaman ataklarla ortaya çıktığı için sürekli ilaç kullanımı ve hastane tedavisi gerektiriyor. KOAH olan hastaların önemli bir kısmında neden tütün ve mesleksel faktörler olduğu için akciğer kanseri gelişiyor. KOAH'lıların yaklaşık yüzde 40'ında akciğer kanseri görülüyor. Böylece iki hastalık olguların yaklaşık yüzde 40'ında bir arada oluyor'' diye konuştu.

KOAH NASIL ORTAYA ÇIKAR?

KOAH'ın kronik öksürük ile ortaya çıktığına değinen Metintaş, sözlerine şöyle devam etti:

''İki yıl üst üste yılda 3 aydan fazla öksürük yakınması olan bir kişide kronik bronşit var demektir. Tütün içimi devam ederse, hava yollarında daralma ve havanın giriş çıkışında direnç gelişir. Böylelikle KOAH ortaya çıkar. İlk işaret öksürüktür ancak KOAH'a doğru gidişte nefes darlığı da oluşur. Nefes darlığı dramatik bir yakınmadır. Şöyle bir söz vardır, 'Nefes alıp veriyorsanız, diğerleri önemli değil' diye. Ancak nefes alıp verirken zorluk çekiyorsanız diğerlerini hiç aklınıza getiremeyebilirsiniz. Çünkü hayatınızın konforu bozulur.''

ATAKLAR AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİSİ OLABİLİR

KOAH'ın zaman zaman yüksek ateş, aşırı nefes darlığı ve iltihaplı balgam ile ataklar yaptığını, bu atakların devam etmesi ile akciğer kanserinden şüphelenmek gerektiğinden bahseden Metintaş, ''KOAH'lı hasta atak geçirdiğinde genel durumu bozulur. Hasta yılda 5-6 defa atak geçirir. Bu durumda ev ya da hastanede ciddi tedavi uygulanması gerekir. KOAH'lı bir hasta atağa girdiği zaman uygun tedaviye rağmen çıkmıyorsa o zaman akciğer kanserinden kaygı duymak lazım ve o hastayı KOAH'lı hasta gibi algılamamak ve kansere karşı ileri tedbir almak zorundayız'' şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Muzaffer Metintaş ayrıca, Eskişehir, Kütahya ve Bozüyük'ün seramik sanayisinde güçlü olduğunu, ilgili hekimlerin bu işletmelerde yeterli önlemlerin alınıp alınmadığının incelenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2277 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim