• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

2016 yılında hangi personele ne kadar tayın bedeli ödenecek?

2016 yılında hangi personele ne kadar tayın bedeli ödenecek?
Ahmet Ünlü'nün yazısı...

Bugünkü yazımızda tayın bedelinin ne olduğunu, hangi personellere hangi tutarda ödeneceğini ve bu ödemeden yapılan kesintileri izah ederek, 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmesi'ne göre, tayın bedelinin hangi personellere verileceğini de açıklamaya çalışacağız.

Tayın bedeli kimlere ödenir?

Tayın bedeli, 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanun'da ve bu kanuna göre çıkarılan Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesine Ait Yönetmelik'te düzenlenmiştir.

Buna göre; barışta ve savaşta Milli Savunma Bakanlığı bütçesine bağlı fiili kadrolarda bulunan subay, askeri memur, astsubay, uzman çavuş, sivil memur ve yardımcı hizmetler personeline, Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kıt'a ve kurumlarında görevli Maliye Bakanlığı'na bağlı muhasebeler teşkilatındaki memur ve yardımcı hizmetler personeline; Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kıt'a ve kurumlarında görevli Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü kadrolarındaki memur ve yardımcı hizmetler personeline; Jandarma Genel Komutanlığı fiili kadrolarında görevli subay, askeri memur, astsubay, uzman jandarma çavuş, sivil memur ve yardımcı hizmetler personeli ile Jandarma Genel Komutanlığı kuruluşlarında görevli Maliye Bakanlığı'na bağlı muhasebeler teşkilatındaki memur ve yardımcı hizmetler personeline; Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarında görevli her sınıf personele; Milli İstihbarat Teşkilatı'nda görevli sivil memurlara; Gümrük Muhafaza merkez ve iller kuruluşundaki muhafaza ve muamele sınıfı kadrolarına dahil memurlara ve muhafaza teşkilatında görevli gemi adamlarına, Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü hizmetlerinde çalışan orman muhafaza memurlarıyla bunlara refakat eden şoförlerine ayda günlük er tayın istihkakının bir aylık tutarı tayın bedeli olarak verilir.

Tayın bedelinin tutarı nasıl belirlenir?

Tayın bedelinin aylık tutarı o yılın Bütçe Kanunu'nda gösterilen miktarı aşmamak üzere, Ankara mahalli rayici üzerinden Milli Savunma, İçişleri ve Maliye ve Orman Bakanlıklarınca müştereken saptanmaktadır. Buna göre tayın bedelinin tavanı 2100* 0,088069 = 184,94'dir. Genel olarak bu tavan rakam üzerinden ödeme yapılmaktadır.

Ayrıca, 2155 sayılı Kanun'a göre çıkarılan Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesine Ait Yönetmelik'te konu bütün detaylarıyla izah edilmiştir. Tayın bedelinin ödeneceği maksimum tutar ise her yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanunlarında belirlenmektedir. Bu çerçevede, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın ek ders, konferans ve fazla çalışma ücretleri ile diğer ücret ödemelerinin tutarlarını gösteren K - Cetveli'nde; "2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanun'un 1'inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca ödenecek tayın bedelinin aylık tutarı, (2.100) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpılması sonucu bulunacak tutarı geçemez'' ifadesine yer verilmiştir.

2155 sayılı Kanun kapsamında olmamakla birlikte 23 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme'de bazı personele tayın bedeli ödeneceği belirlenmiştir.

Buna göre toplu sözleşmenin; ''PTT'de Mobil Çalışan Personele Yemek Yardımı Verilmesi'' başlıklı 8'inci maddesinde, ''T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi pozisyonlarında bulunan posta başdağıtıcı ve dağıtıcılarından merkez nüfusu 50.000'i aşan yerleşim yerlerinde mobil hizmet verenlere 2155 sayılı Kanuna göre tayın bedeli verilir'' ifadesine yer verilmiştir.

Sözleşmede yer verilen hüküm çerçevesinde; Merkez nüfusu 50.000'i aşan yerleşim yerlerinde çalışan posta başdağıtıcı ve dağıtıcılarına izinli veya raporlu olduğu günler dışında fiilen çalıştığı gün sayısı dikkate alınarak 2155 sayılı Kanun'a göre ilgili kurumlarca belirlenen (2100) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak brüt rakam üzerinden 01.01.2016 tarihinden itibaren takip eden ayda maaş ile birlikte tayın bedeli ödenecektir. Daha önceki toplu sözleşme metinde; Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü posta dağıtıcıları ifadesi olduğu için bu ödemenin 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi çalışan personele ilişkin olduğu ve idari hizmet sözleşmeli olarak çalışan personel hakkında uygulanmayacağı ifade edilmişti. Ancak, son düzenleme ile bu sorun aşılmıştır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3572 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim