• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

2,5 milyon askere cinsel eğitim dersi

2,5 milyon askere cinsel eğitim dersi
BM Nüfus Fonu, kışlalarda 2.5 milyon gence toplumsal cinsiyet eşitliğini de içeren üreme sağlığını anlattı.

Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu, Sağlık Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri, kışlalarda 8 yılda askere alınan 2.5 milyon gence toplumsal cinsiyet eşitliğini de içeren üreme sağlığını anlattı. 3 bini aşkın eğitimciyle çapı ve kapsadığı kitle nedeniyle dünya üzerinde ilke imza atılırken, programın bu başarısı uluslararası bilimsel makalelere de konu oldu.

Sosyal cinayetlerin temelinin bir kısmını da bilgi eksikliğinin yaptığına tanık olunmasından da yola çıkılarak başlatılan Üreme Sağlığı Erkek Katılımı Programı'nda 8 yılda 2.5 milyon er ve erbaşa ulaşılarak kurs verildi. Türk Silahlı Kuvvetleri, Sağlık Bakanlığı ve BM Nüfus Fonunun birlikte yürüttüğü 'Üreme Sağlığı Projesi' ile asker gençlerin üreme sağlığı ve cinsel sağlık konularında bilgilendirilirken, aynı zamanda davranış değişikliği de gerçekleştirmeye başladığının kaydedildiği bildirildi. BM Nüfus Fonu Üreme Sağlığı Program Koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya, üreme sağlığına erkek katılımının güçlendirilmesini ana amaç olarak yürütülen ortak projeyi şöyle anlattı:

"Erkek nüfusunun üreme sağlığı konusunda bilgilendirilmesi için askerlik döneminin çok önemli fırsat olduğundan hareketle, BM Nüfus Fonu, 2002 yılında Sağlık Bakanlığı ve TSK ile ortaklaşa bir program başlattı. Üreme sağlığı hizmetlerinin hep kadın nüfusu hedef alınarak hazırlandığı Türkiye'de, daha önce erkek nüfusu kapsayan ulusal düzeyde bir program uygulamaya konulmamıştı. Türkiye'de her gün 1 anne ve 65 Bebek önlenebilir nedenlerden hayatını kaybetmektedir. Her 10 doğumdan birinin hiç bir sağlık bakım hizmeti almadan yapıldığı Türkiye'de evli çiftlerin, yüzde 54'ü modern etkili bir gebeliği önleyici yöntem kullanmamaktadır. HIV/AIDS hastalığının dünyada en hızlı yayıldığı bölgelerden birinde bulunan Türkiye'de yaşayan gençlerin büyük bir bölümü, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve korunma konularında yeterli bilgiye sahip değiller.Üreme Sağlığı eğitimini alan erlerin vatani görevlerini tamamladıktan sonra öğrendiklerini aileleri aracılığıyla tüm Türkiye'ye yaymaları planlandı. Tüm erbaş ve erlere 1 tam gün süreyle verilen kurslarda, aile planlamasının öneminden cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yollarına, gebeliği önleyici yöntemlerle ilgili yanlış inançlardan kadın ve erkek üreme sistemlerine kadar üreme sağlığı ile ilgili birçok konu işleniyor. Buralardan elde edilen bilgilerle, TSK'nın tüm birimlerindeki eğitim faaliyetleriyle ilgili bir veritabanı oluşturuldu."

"KONDOMU ÖĞRENDİLER"

Dr. Gökhan Yıldırımkaya, verilen eğitimlerden örnek verirken, "Hayatında ilk defa ne zaman kondomu gördün" sorusuna 10 veya 20 sınıfta 1 veya 2 parmak katlığını söyledi. Bu eğitimi anlattıktan sonra da, "bu eğitimi almak sizce yararlı mı?" sorusuna özellikle başta evli olanların, "Komutanım erkek olmak ne kadar zormuş, biliyor musunuz" diye yanıt verdiklerini belirten Yıldırımkaya eğitim alan er ve erbaşların sözlerini şöyle aktardı: "Ben bunları bilmeden evlenmenin bedelini ödedim ve şuandaki bekar arkadaşlarımı kıskanıyorum. Onlar bunları bilerek evlenecekler ve ben daha mutlu ve daha az stresli olacaklar ve erkek olmanın o kadarda korkulacak ağır bir şey olmadığını görecekler."

AİLE CİNAYETİNİ ÖNLEYEN, AĞLATAN MEKTUP

Aldıkları bir mektupla eğitimin bir aile cinayetinin önüne nasıl geçtiğini öğrendiklerini belirten Yıldırımkaya, şunları söyledi: "Doğu'daki bir ilimizden mektup aldık. Bu mektup bizi etkilemiş ve ağlatmıştı. Biz eğitimlerimizde, 'Her zaman ilk cinsel ilişkide kanama olmak zorunda değil. Bu daha önce yaşanmış bir ilişki olduğunu göstermez. Hatalı, farklı düşünmeyin' diye mesajlar veriyorduk. Görücü usulüyle evlenen genç bir çift, birtakım kaygı ve korkulardan dolayı böyle bir durumda karşılaşmış ve şunları yazmış, 'Komutanım eğer ben bunları bilmesem, ailemle eşimi öldürürdük. Anlattıklarınızı düşündüm ve eşime sahip çıktım, ona daha sıkı sıkıya sarıldım. Parmağımı kestim, çarşafı kan yaptık ve öylelikle bir canı ben değil, siz kurtardınız' diye yazmış. Bu da erkeğin eğitimiyle nelerin önlenebileceği konusunda bize çok temel bir örnek olmuştu. Sosyal cinayetlerin temelinin bir kısmını da bilgi eksikliğinin yaptığına tanık olmuştuk" diye konuştu.

"ŞAFAKTA GÜN YERİNE DERS NOTU SAYIYORLAR"

Dr. Gökhan Yıldırımkaya, er ve erbaşlara defterler dağıttıklarını 'şafak' olarak nitelendirilen tezkere tarihini sürekli o bilgilerle saydıklarını bildirirken "Askerleriniz, gün yerine, örneğin 'Ben bugün gebelikten nasıl korunulur, ben oraya geldim, sen hangi konudasın' diyorlar" diye tamamladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2439 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim