• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

3 boyutlu bebek dünyaya geldi

3 boyutlu bebek dünyaya geldi
Anne karnında iken görme engelli anne ve babası için maketi yapılan Ebrar Tuğba bebek dünyaya gözlerini açtı.

Halk arasında tavukkarası veya gece körlüğü, tıptaki adıyla da Retinitis Pigmentosa hastası 23 yaşındaki Yeliz Temiz, 2015 yılında hayatını birleştirdiği eşi Tekin Temiz ise yüzde 30 oranında görme yetisine sahip. Daha önce Türkiye'de ilk kez Türkiye Hastanesi'nde uygulanmaya başlanan yöntemle bebeğinin maket modeline dokunarak hissetmeleri sağlanan çiftin kız bebekleri dünyaya geldi.

Evlat sevgisinin bambaşka olduğunu söyleyen Yeliz Temiz, "Onun sesinin üzerine daha güzel bir ses duymadım. Benim için maket bambaşka bir şeydi. Bu konuda Türkiye Hastanesi'ne ve maketin oluşumu aşamasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çünkü normal bir ultrasonda bir fotoğraf olarak veriliyordu ve çocuğumun hangi aşamada olduğunu görmemenin üzüntüsünü yaşıyordum. Ama o maketi elime aldığım an bebeğim kucağımdaymış hissini yaşatıyordu. Maketin canlı haliyle tek farkı sesini duymak ve sıcaklığını hissetmek" dedi. 

"Bir çocuğun en iyi bakıcısı anne ve babasıdır"

Bebeğin bakımında tek yardımcısının eşi olduğunu vurgulayan Yeliz Temiz, "Bir çocuğun en iyi bakıcısı anne ve babasıdır. Ben bebeğimi en iyi şekilde yetiştireceğimi düşünüyorum. Bebeği banyo yaptırma konusunda korkuyordum ama onu da öğrendikten sonra en iyi şekilde yapabileceğimi düşünüyorum. Benimle aynı hastalığı taşıyan görme engelli bir abim ve kız kardeşim var. Abim ve bebeğinde görme problemi var ama ona en iyi şekilde bakıyorlar" ifadelerini kullandı.

İkinci bir bebeği şimdilik düşünmediğini belirten Temiz, "Bebeğimin iyi şartlar altında yetişmesini ve hiçbir şeyin eksikliğini yaşamamasını istiyorum. Ona en iyi hayatı sunmak için ikinci bebeği düşünmüyorum" diye konuştu.

"Eşime yardımcı olacağım"

Görme engellilerin hisleriyle mutlu olduğunu ve o hisleri kendi dünyalarında canlandırdıklarını dile getiren Tekin Temiz, "Bize bebeğin 3 boyutlu maketini oluşturarak Anneler Günü'nde bize bu mutluluğu yaşattılar. Babalar Günü haftasında ise bebeğimizi kucağımıza aldık. Bebeğimizin şu anki sağlık kontrollerinde hiçbir sıkıntı yok. İlerleyen zamanlarda gerekli kontrollerini bütün bebekler gibi sağlayacağız. İlk defa baba olmanın mutluluğu içerisindeyim. Eşime tabi ki yardımcı olacağım. Bebeğimizi beraber büyüteceğiz. Artık yolumuza 3 kişi olarak devam edeceğiz. Bu mutluluğu bize yaşatan Türkiye Hastanesi'ne ve bizim mutluluğumuzu tüm dünya ile paylaşmamıza vesile olan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Bebek maketine benziyor

Yazılımı gerçekleştiren Biyomedikal Uzmanı Halil İbrahim Karatürk, "4 boyutlu ultrasondan aldığımız datalarla 3d yazılım sistemiyle 2 ay önce annesine bebeğinin maketini verme fırsatımız oldu. Onlarla birlikte bu mutluluğu biz de tattık. Bebeğimiz maketine benzer bir şekilde dünyaya geldi. Bu sistemin hastaya herhangi bir zararı yok. Çünkü çekilen ultrason sonrası datalardan aldığımız verilerle maketi oluşturuyoruz" diye aktardı. 

"Doğumdan hemen sonra göz muayenesi yapıldı"

Doğumu gerçekleştiren Op.Dr. Özgür Çetiner, "Yeliz hanımı doğumunu sezeryanla gerçekleştirdik. Bebeğimiz 3 buçuk kilo, 51 santimetre boyutlarında dünyaya geldi. Yeliz hanım ve eşi görme engelli dolayısıyla çocuklarının dünyaya gelmesinde vesile olduğumuz için çok mutluyuz. Doğumdan hemen sonra göz muayenesi yapıldı ve bir sıkıntı olmadığı gözlendi. Fakat ilerleyen dönemlerde daha ayrıntılı kontrolleri olacak" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3470 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim