• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

3 milyon diyabet hastası var

3 milyon diyabet hastası var
Sağlık Bakanlığı, diyabete karşı savaş açtı.

Her diyabetliyi kayıt altına alacak olan Sağlık Bakanlığı ulusal diyabet veri tabanı oluşturacak. Türkiye'de 3 milyon diyabet hastası bulunduğunu söyleyen Ulusal Diyabet Koordinatörü Doç. Dr. Serdar Güler, "Fakat bu buzdağının görünen kısmı. Bir bu kadar hasta da şeker hastalığına aday. Türkiye'de sağlık bütçesinin yüzde 12'si diyabet için harcanıyor." dedi.

Güler, diyabet programının oluşturulması ile şeker hastalarının daha kaliteli hizmete, çok daha maliyetsiz olarak ulaşabileceğini aktardı. Ulusal Diyabet Koordinatörü ve Numune Hastanesi Endokrinoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Serdar Güler, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada 2009'da dünyada diyabetli nüfus sayısının 285 milyon olduğunu kaydetti. Bu sayının 2030'da tahminen 438 milyona ulaşacağını ifade eden Güler, bu artışta yanlış beslenme, hareketsiz yaşam gibi nedenlerin etkili olduğunu vurguladı.

Diyabetin vücuttaki tüm organları etkilediğine dikkat çeken Güler, "Şeker hastalığı kalp rahatsızlıkları ve inme riskini 2 ila 4 kat artırıyor. Bu hastalarında ayak problemleri sık görülebilir. Travma dışı sebepler dışında bir uzuv kesilmesine neden olan problemlerin yarısını şeker hastalığı teşkil ediyor. Yine körlüğe neden olan ilk üç hastalık içinde. Diyaliz ünitelerinde tedavi gören hastaların yaklaşık yarısı şeker hastaları." diye konuştu.


Şekere bağlı yan hastalıkların tedavi ile azaltılabilen problemler olduğuna kaydeden Güler, "Hastalığın tedavisi ise ömür boyu sürüyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'de yaklaşık 3 milyon diyabet hastası bulunduğunu kaydeden Güler, "Fakat bu buzdağının görünen kısmı. Bir bu kadar hasta da şeker hastalığına aday. Bunlar tam şeker hastası değil ama tam normal de değil. İkisi arasında bir grup. Açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri normal olmayan bu risk grubundaki kişilerde, hastalığa yakalanma riski yüzde 15 ila 50 arasında değişiyor." şeklinde konuştu. Güler, Türkiye'de sağlık bütçesinin yüzde 12'sinin diyabet için harcandığına dikkat çekti.

DİYABETLİLER MERCEK ALTINA ALINARAK, MEVCUT DURUM SAPTANACAK

Sağlık Bakanlığı'nın gelecek hafta düzenleyeceği 6 günlük çalıştay ile diyabete yönelik bilimsel verilerin toplanacağını aktaran Güler, şunları söyledi: "Türkiye'deki diyabetliler mercek altına alınarak mevcut durum saptanacak, öneriler getirilecek. Bakanlık bu öneriler doğrultusunda politika geliştirecek. Oluşturulacak yol haritasında diyabete yakalanma riski bulunan kişilerin hastalıktan korunmasına yönelik bilinçlendirme politikaları geliştirilecek. Diyabete yakalanma riski bulunan kişilerin azaltılması lazım. Bunun için de yaşam tarzı değişikliği (hareketli bir yaşam gibi) oluşturulmalı. Bu da ciddi bir eğitim ile sağlanabilir." Diyabet hastalarında beslenmenin de son derece önem taşıdığının altını çizen Güler, "Bu yüzden diyetisyenlerin ülke genelindeki dağılımının yerinde olması ve ulaşımın kolaylaşması lazım. Bu yönde politikalar geliştirilecek." açıklamasını yaptı.

ULUSAL DİYABET VERİ TABANI OLUŞTURULACAK

Diyabet tedavisinde birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları arasındaki koordinasyonun önemine dikkat çeken Güler, şöyle devam etti: "Hasta istediği yere rahatça gidebiliyor, bir başka yerden haberi olmayabiliyor. İşi rahatça birinci basamakta hallolabilecek bir hasta tutup üçüncü basamağa gidiyor. Çok ciddi sıkıntıları olan biri de birinci basamakta olabiliyor. Arkadaşlarımız, uygun yerlere tedavi etmek için uğraşıyorlar ama net çizgi çizilmiş değil. Birinci basamakta iken oradaki doktorun, hastanın nereye, ne zaman, hangi saat, hangi doktora gidileceğini belirtilmesi lazım. Biz buna ulaşmak istiyoruz. Bütün bunları yaparken bir veri akışına ihtiyacımız var. Her hasta kayıt altına alınacak. Bizim bugün şu kadar göz problemli şeker hastamız vardı. Bunları yaptık ama yarın bu sayı ne oldu? Tedavinin etkinliğini ve verimliğini gözetmek için bunları de hesap etmemiz lazım. Ulusal bir diyabet veri tabanı oluşturulmasını planlıyoruz. Her hastalığı kayıt altına alıp, tedavilerinin ve sağlık hizmetlerini ulaşımını rahatlatmak istiyoruz."
Güler, diyabet programının oluşturulması ile hastaların çok daha kaliteli hizmetlere çok daha maliyetsiz ve etkin olarak ulaşabileceğini söyledi.
Ulusal Diyabet Programı'nın 2010 yılı içinde tamamlanması öngörülüyor.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1643 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim