• BIST 9451.72
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

"30 bin hekime ihtiyacımız var"

"30 bin hekime ihtiyacımız var"
Bakan Müezzinoğlu, “30 bin hekim ihtiyacımız var. Yıllarca YÖK ve Tabipler Odası tıp fakültelerine yeterince öğrenci almadı” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinede yaptığı değişikliğin ardından Sağlık Bakanlığı’na atanan Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Edirne’de turnikelerde Kırkpınar davul zurna ekibiyle karşılandı. Bakan Müezzinoğlu, “30 bin hekim ihtiyacımız var. Yıllarca YÖK ve Tabipler Odası tıp fakültelerine yeterince öğrenci almadı” dedi.

Edirne’ye ziyarette bulunan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nu Kırkpınar davul zurna ekibiyle turnikelerde karşılayan Edirneliler, TEM otoyolunu trafiğe kapattı. Coşku ile karşılanan Bakan Müezzinoğlu, ilk olarak Edirne Valiliği’ni ziyaret ederek, Vali Hasan Duruer ile görüştü. Polis merasim mangası tarafından karşılanan Müezzinoğlu, burada yaptığı açıklamada, yıllarca YÖK ve Tabipler Odası’nın baskılarıyla tıp fakültelerine öğrenci alınmadığını ve bu nedenle 30 bin hekim açığı olduğunu söyledi. Bakan Müezzinoğlu, “İki hafta önce Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin Sağlık Bakanı olarak Başbakanımızın takdirleriyle bu görevi üstlendim. Öncelikle Rabbim duam hakkını ve hesabını da verebilmeyi nasip etsin. Çünkü sağlık önemli bir alan. Her gün dünya çapında gelişen tıbbi ve teknolojik gelişmeler, 75 milyon Türk milletinin bu hizmetlere çok hızlı ulaşabilmesi adına çok dinamik bir yapı gerektiriyor. Geçtiğimiz on yıllık süreçte bu anlamda dünya çapında örnek gösterilecek bir çalışmayı gösterdi. 75 milyon insanımızın sağlığa ulaşmada hakikaten zaman zaman sıkıntılar vardır, ama milletçe onur duyduğumuz bir süreci başarıyla geçtiğimiz dönemde de değerli Bakanımız Recep Akdağ bey başarıyla getirdi. Biz de bundan sonraki süreçte başarıyla götürür ve ona nasip olan devir teslim bizlere de teslim olur. Edirne milletvekili olarak Edirne adına mutluyum. Bu ülkede bu millet bana çok onurlu sıfatlar, onur duyduğum vasıflar nasip etti. Hekimlikte geldiğim nokta, siyasette milletvekilliği ve bakanlığa geliş yolculuğumda Edirne önemli bir kilometre taşı oldu. Hem doğduğum, büyüdüğüm topraklar ve bölge adına Edirne önemli oldu. Bundan sonra Edirne, Trakya, Balkanlar yalnızca bakanlık çerçevesinde değil, bunun dışındaki tüm konularda bölgenin ve Edirne'nin sorunlarına daha güçlü şekilde hizmet verme gayretinde olacağız" dedi.

"YÖK VE TABİPLER ODASI HEKİM FAZLASI VAR DİYE TIP FAKÜLTELERİNE YETERİNCE ÖĞRENCİ ALMADI"

Bir gazetecinin "Özellikle büyük şehirlerde hala hastanelerde kuyruklar oluşuyor. Bununla ilgili girişiminiz olacak mı? Sağlık Bakanı olarak neyi değiştirmek istiyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Müezzinoğlu, “2002 yılında Türkiye'de hekim sayısı 120 bindi, bugün 125 bin. Tıbbi işlem sayısı 96 milyon, bugün 300 milyon. Tıbbi anlamda hekimin vatandaşın hekimle muhataplığı dört misli artmış. Bu dört misli artan muhataplığın, hekim sayısının da yüzde 5 gibi arttığı bir oranla hiç kuyruksuz, sıkıntısız, beklemesiz çözebilmeyi çok arzu ederiz ama şu anda bize 30 bin adet hekim lazım. 10 bin adet pratisyen, 20 bin adet uzman hekim lazım. Yıllardır ne yazık ki bu ülkede gerek Tabip Odası, gerekse YÖK ülkede hekim fazlası var diye bir türlü tıp fakültelerine yeterince öğrenci alınmadı. Son 5 yılda almaya başladı ve şu anda ülke tıbbının hizmetine girmesi için önümüzde en az daha 7-8 yıl var. Dolayısıyla bir taraftan vatandaşımızın sağlığa ulaşımı çok kolaylaşırken, o hizmetleri verecek sayısal nitelikli insanımız ne yazık ki yok. Yabancı uyruklu hekim çalıştırmada kapıları açtık ama orada da yine arzu ettiğimiz, yaraya merhem olacak bir çözüm yok. Aynı hastalık için üç günde, dört tane hekim gezilirse neticede hekimin zamanını alıyorsunuz, bir başka hasta için ayrılacak zamanı almış oluyorsunuz. Bunlarda planlamalar yapılmalı. Zaman zaman salgınlar oluyor, o zamanlarda bir yığılmalar oluyor. Onlar için de tedbir alacağız ama biraz da vatandaşımız sabırlı olacak, iyi niyetli olacak. İnşallah süreci daha iyi götürürüz" diye konuştu. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4522 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim