• BIST 9524.59
  • Altın 2488.238
  • Dolar 32.5414
  • Euro 34.7022
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

30 milyar dolarlık 'kolesterol' tartışması

30 milyar dolarlık 'kolesterol' tartışması
Tarihin en çok satan ilaçları arasında yer olan ‘kolesterol ilaçları’ ile ilgili tartışma dallanıp budaklandı.

‘KOLESTEROLÜN KÖTÜ OLDUĞUNA İNANDIRILDIK’
Dergiye konuşan Texas Üniversitesi’nden Howard Brody, statinlerin sadece kalp hastalığı geçmişi olan insanlarda işe yaradığını belirterek, “Ama bu hasta grubu ilaç üreticileri için hiç de geniş bir potansiyel değildi” derken San Diego Hasta Güvenliği Merkezi’nden Bryan Liang ise, “İlaç firmalarındaki kurnaz insanlar dünyayı kolesterolün kötü bir şey olduğuna ve düşürülmesi gerektiğine ikna ettiler. Bu marketing (pazarlama) stratejisi işe yaradı ve satışlar patladı. Ama aslında bunun bilimsel bir temeli yoktu” diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta Lipitor’un lisansının süresinin dolarak ilacın “jenerik” hale gelmesiyle ilaç sektörü tarihinin en çok satan ilacının tekel üretim hakkını kaybeden Pfizer ise, “İlaç piyasası çok yüksek oranda denetim altında. Lipitor ve diğer ilaçlarımızın tüm mesajları klinik deneylere dayanıyor ve doğrudur” savunmasını yaptı. Buna rağmen Michigan Medical School’dan Rodney Hayward, “Statinleri savunan insanlar içinde kolesterol hapı endüstrisinden büyük miktarda gelir elde etmeyen birini bulamazsınız” iddiasında bulunuyor.

YAN ETKİLERİNE DİKKAT
Kolesterol ilaçlarının hemen hemen hepsinde ortak görülen yan etkiler mide ağrısı, kusma, ishal, cinsel isteksizlik ve hafıza kaybı olarak biliniyor. Bu tür rahatsızlıkların hapı düzenli kullanan hastaların yüzde 10-15’ini etkilediği biliniyor. En çok yaygın görülen yan etkisel rahatsızlık ise kas ve eklem ağrıları.

Dünyanın en prestijli sağlık kurumlarından Mayo Clinic uzmanlarına göre sık ve uzun süreli kullanım sonucunda karaciğer hasarı, ciddi kas problemleri konusunda riskler de ortaya çıkabiliyor. Statin kullanımı karaciğer enzimlerinin artmasına sebep olduğu için karaciğer rahatsızlığı durumunda ilacın kullanımına son verilmesi gerekiyor.

İŞTE KOLESTEROLÜ İLAÇSIZ DÜŞÜREN GIDALAR
Amerikan Kalp Derneği tarafından yayınlanan kolesterol düşüren gıdalar listesinde statin kullanımından bağımsız olarak doğal yollardan LDL yani kötü kolesterol seviyesini düşürmek isteyenlerin düzenli tüketmesi gereken gıdalar sıralanıyor:

- Yulaf
- Ceviz
- Badem
- Omega 3 seviyesi yüksek balıklar
- Kanola yağı
- Soya yağı
- Soya
- Keten tohumu

TÜRKİYE PAZARI 394 MİLYON 500 BİN TL
Kolesterol ilaçlarının, sağlıklı insanlarda ölüme bile yol açabileceği gündeme oturdu. Bu ilaçların böbrek-karaciğer bozuklukları, katarakt gibi göz bozuklukları, kas , beyin ve ereksiyon bozukluklarına yol açabileceği söylendi. Hatta sağlıklı kişilerde koruyucu olarak statin kullandırmanın son derece sakıncalı olduğuna dikkat çekilerek, statinin ölüme dahi yol açabileceği belirtildi.

Sağlıklı insanlara verilen kolesterol ilaçlarının halkı sömüren bir ilaç oyunu olduğu iddiaları sıcaklığını korurken, bu kez de kolesterol ilaçlarının ekonomik boyutu şaşkınlık yarattı.

Vatan'ın edindiği bilgiye göre; ülkemizde 2010 yılında, tüm kalp damar hastalıkları ilaçlarına 1.8 milyar dolar harcanırken, bu miktarın 394 milyon 500 bin TL‘sini yani yüzde 4.5’ini kolestrol ilaçları oluşturdu. 394 milyon 500 bin TL’lik miktar , Türkiye’de 4 ayrı etken maddenin oluşturduğu 30 ayrı kolestrol ilacı için geçerli. Sadece 2010 yılında etken madde olarak simvastatin içeren ilaçlar için 3 milyon TL, pravastatin için 1.5 milyon TL, torvastatin için 290 milyon TL ve rosuvastatin için de 100 milyon TL harcandı.

MUHALİFLER BELGESEL HAZIRLIYOR
Kolesterol ilaçlarının tüm insanlar tarafından kullanılmasına karşı mücadele veren tıp uzmanlarının bir araya gelerek kurdukları bir de dernek var.

The International Network of Cholesterol Skeptics (Kolesterol Şüphecileri Uluslalararası Ağı) adlı bu derneğin çoğu tıp sektöründe çalışan uzmanları, kurdukları www.thincs.org internet sitesinde bilimsel makaleler yayımlayarak halkı bilgilendiriyor.

Bu gruba destek veren BBC’nin eski sağlık muhabirlerinden Justin Smith de 2009’da piyasaya çıkan, “Kolesterol yalanı için 29 milyar dolarlık nedenler” isimli kitabının belgeselini çekerek önümüzdeki yıl yayınlamayı planlıyor. Belgeselin tanıtım videosu da internette

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4908 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim