• BIST 9524.59
  • Altın 2511.012
  • Dolar 32.6136
  • Euro 34.4311
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

30 yıl sonra aynaya bakıp gülümsüyor

30 yıl sonra aynaya bakıp gülümsüyor
Yıllarca yemek yiyemedi. Hiçbir hekim dokunmak istemediği için dişlerini kendisi sökmek zorunda kaldı. 10 yıl sonra yapılan 5 saatlik ameliyatın ardından şimdi tek isteği; iş bulabilmek...

Didem Seymen

Gamze Erdoğan, yıllar sonra sağlıklı dişlere kavuşmanın, yemek yiyebilmenin ve konuşabilmenin tadını çıkarıyor... Amasya Merzifon'da yaşayan 34 yaşındaki Gamze'nin doğuştan talihsiz bir hastalığı var: Hemanjiom.

Doğduğunda dili dışarıda, dili ve yüzünün bir tarafı şiş ve mavi damarlarla kaplıydı. 5 yaşına kadar hiçbir doktor tedavisine yanaşmadı.

5 yaşında Ankara'da bir doktor, Gamze'nin tedavisini kabul etti.

Ve kendisi için son derece ağrılı ve zor bir süreç başladı. 8-9 kez ameliyat oldu, ameliyat aralarında tedavisi iğnelerle devam etti ve yüzü şişti.

İlkokula başladığında dış görüntüsü yüzünden alay konusu oldu, lisede kendi deyimiyle arkadaşları onu canavar gibi görüyordu.

Çocukluk fotoğraflarından kendisini hep kesip çıkardığını söyleyen Gamze, bir tek fotoğrafı bile olmadığını vurguladı.

Kardeşleri ve diğer insanlar normalken, o aynaya bile bakmak istemiyordu. Babası ölünce Gamze ve ailesi, hem maddi, hem de manevi olarak zor zamanlar geçirdi.

5-25 yaş arasında geçirdiği bu operasyonlardan dolayı alt çenede birçok dişini kaybetti. Üst çenedeki diş bütünlüğü de bozuldu. Gamze, sert gıdaları yiyemiyor, protein alamıyor ve beslenemiyor; sürekli zayıflıyordu. Hastalığı nedeniyle kanamasının durmama riski olan Gamze'yi ameliyat etmeye kimse yanaşmıyordu. Burnu ve yanağı tahriş olduğu ve dişleri çürüdüğü için bu ameliyatı olması kaçınılmaz bir ihtiyaç halini almıştı. Öyle ki yarısı dikili dudağından elini sokup çürüyen dişlerini ağzından sökmek zorunda kaldı.

İSTANBUL'DAN EKİP GİTTİ
En sonunda Samsun'da Doç. Dr. Hayati Akbaş, Gamze Erdoğan'ın tüm kanama risklerine rağmen ameliyatını kabul etti. Hatta Akbaş, İstanbul'dan Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer ile iletişime geçip, "Çok zor bir vaka için birlikte çalışabilir miyiz?" diyerek Samsun'a davet etti. Dr. Tanfer, tüm ameliyat masraflarını da kendisi üstlenerek, sosyal sorumluluk projesi kapsamında ameliyatı gerçekleştirmek üzere ekibini de alarak Samsun'a gitti.

Gamze'nin ameliyatı 5 saatten fazla sürdü. Önce Dr. Tanfer tarafından dudağı açılıp çürüyen dişleri söküldü. Sonrasında yapılabilecek tedaviler planlanarak kalıplar alındı. Daha sonra Gamze'nin karnından alınan yağlar yüzüne enjekte edilip burun ameliyatı, dolgu ve botoks tedavileri yapıldı.

'GURURLUYUZ VE ÇOK MUTLUYUZ'
Dr. Nihat Tafer, yaşanan süreci şu sözlerle anlattı: "Üst dişlerini porselenle kapladık. Alt çenesinde kemik müsaade etmediği için implant yapamadık, oraya da hareketli protez yaptık. Estetik hekimlerince karın bölgesinden yağ alınıp yüzüne enjekte edildi. Ayrıca burun estetiği de yapıldı. Sonuç olarak bu ameliyatların aynı anda birden fazla ekiple kombine olarak yapılması gerekiyordu, öyle de yaptık. Çok başarılı geçti. Hekimleri olarak bir genç kızı hayata, topluma kazandırabildiğimiz için çok gururlu ve mutluyuz."

HEMANJİOM (DAMAR BENİ) NEDİR?
ARAŞTIRMALAR sonucu nedeni henüz tespit edilemeyen hemanjiom, bebeklerde doğuştan olan bir tür damarsal hastalıktır.

Toplu iğne ucu kadar olabileceği gibi büyüme sürecine girerek portakal büyüklüğüne de ulaşabilen bu hastalık, içi kan dolu damarların yaygınlaşması ile oluşan bir sorundur.

Sadece büyümekle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda çap olarak yaygınlaşmaktadır. Örneğin yüz bölgesinde ortaya çıkan damar beni büyümesi halinde gözleri kaplayıp, körlük problemine neden olmaktadır. İlerleyen zamanlarda kanamaya neden olacağı için öldürücü olabilmektedir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2217 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim