• BIST 9079.97
  • Altın 2321.837
  • Dolar 32.328
  • Euro 34.982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

300 eczane kapandı

300 eczane kapandı
Son ilaç fiyat kararnamesinin yürürlüğe girdiği 4 Aralıktan bugüne kadar Türkiye genelinde 300'den fazla eczanenin kapandığını öne sürdü.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, ilaç fiyatlarında düşüşe yol açan son ilaç fiyat kararnamesinin yürürlüğe girdiği 4 Aralıktan bugüne kadar Türkiye genelinde 300'den fazla eczanenin kapandığını öne sürdü.


Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Eczacıları Birli ği Merkez Heyeti'nin aldığı, geçen yılın Eylül ayında yayımlanan kararnameyle yür ürlüğe giren tasarruf tedbirlerinden sonra eczacıların sorunlarını yerinde görmek ve durum değerlendirmesi yapmak üzere ülke genelindeki eczacılarla yüz yüze görüşme kararının ardından, bugüne kadar 7 ilde bin 500'den fazla eczacıyla bir araya geldiklerini söyledi.
Eylül ayında yürürlüğe giren sağlık alanındaki tasarruf tedbirlerinin eczacılara ağır yükler getirdiğini, ancak sorunların çözümü noktası nda somut adımlar atılmadığını ileri süren Özel, "İlaç fiyatlarını n düşmesine asla karşı değiliz. Aksine hastalara hizmet verirken daima kamunun çıkarlarını gözetiriz" dedi.


4 Aralıktaki kepenk kapatma eyleminin, seslerini başka türlü duyuramadıkları için son çareleri olduğunu, bu eylem sonrasında sözleşmelerinin feshedilmesiyle "adeta cezalandırıldıklarını" ileri süren Özel, "SGK'nın, 'süreç içinde sadece 9 eczane kapanır' beyanının aksine, yapılan tüm istatistikler bugün eczanelerin üçte birinin gelirine göre giderlerini karşılayamayacak noktada bulunduğunu gösteriyor. Bu da kısa bir süre içinde 7 bine yakın meslektaşımızın eczanesini kapatmak zorunda kalacağı anlamına geliyor" ifadesini kullandı.


Son iki yıldır eczanelerin kayıplarının giderek arttığını belirten Özel, "İlaç fiyatlarında düşüşe yol açan kararnamenin yürürlüğe girdiği 4 Aralıktan bugüne kadar Türkiye genelinde 300'den fazla eczane kapandı" ifadesini kullandı.
Tasarruf tedbirlerinin yürürlüğe girmesinin ardından eczanelerin zorlu bir süreçten geçtiğini kaydeden Özel, şunları söyledi:


"TEB Merkez Heyeti olarak 81 ilde ve 52 bölgede hizmet veren eczacı odalarımızı ve eczacılarımızı ziyaret etme kararı aldık. 20 günde 7 il gezdik. Yaklaşık bin 500 meslektaşımızla yüz yüze görüştük. Her görüşmemizde, eczacılarımızın hala sürmekte olan sorunlarını dinledik, bulunduğumuz nokta ve önümüzdeki süreçte neler yapılacağı ile ilgili paylaşımlarda bulunduk. Bu görüşmelerimizi önümüzdeki süreçte en az 20 bin meslektaşımızla gerçekleştirmeyi planlıyoruz."
Ziyaret ettikleri illerden Karaman'daki eczacıların sorunları ile ilgili bilgi veren Özel, şöyle konuştu:


"Bu ilde son bir ayda 3 eczacının maddi olanaksızlıklardan dolayı eczanesini kapattığını öğrendik. Bu rakamın daha da artmasından endişeleniyoruz. Gezilerimiz sırasında eczacıların gerçekten var oluş mücadelesi verdiğini g ördük. Bu toplantılara her görüşten, her siyasi partiden meslektaşımız katıldı. Sorunlar ortak, sıkıntılar bir. Karaman, Sayın Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanım ızın doğum yeri. Tüm eczacılar, özellikle de Karamanlı eczacılar, sağlıkta tasarruf yapılırken kendileriyle ilgili ciddi tedbirler alınmasını, bu yok oluş sürecinin durdurulmasını talep ediyor. Sayın Bakanımızın, hemşehrilerinin sesini duyacağı na ve onların bu isteklerini geri çevirmeyeceğine eminiz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3146 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim