• BIST 8983.26
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

38 milyon kutu antidepresan yuttuk

38 milyon kutu antidepresan yuttuk
İlaç kullanımıyla ilgili istatistikler korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. Rakamlar, bu yıl kullanılan antidepresan ilaç sayısının 38 milyon kutuya ulaştığını gösteriyor. 380 milyon lira tutarındaki bu değerle bir üniversite yapmak mümkün.

Bu yıl kullanılan antidepresan ilaç kutu sayısı 38 milyona ulaştı, maddi değeri ise 380 milyon lira yapıyor. Bu da köklü, çok sayıda öğrencisi olan bir üniversitenin bir yıllık bütçesine eşdeğer durumda. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazan Aydın, yaptığı açıklamada son yıllarda antidepresan ilaç kullanımında ciddi oranda artış yaşandığına dikkat çekti. İnsanların günlük yaşadıkları ufak tefek sorunlara karşı bile antidepresan ilaçlara başvurduklarını ifade eden Aydın, yaptıkları araştırmanın korkutucu sonuçlarını da Sağlık Bakanlığı ile paylaştıklarını dile getirdi. Türkiye'de tüketilen antidepresan ilaç kutu sayısının 14 milyon olduğunu, 2007 yılında bu rakamın yüzde 100 artarak 28 milyona ulaştığını vurgulayan Aydın, bu yıl ise yüzde 32'lik bir artışla kullanım tespit edildiğini kaydetti.

Antidepresan ilaç kullanımında 2003 ile 2012 yılları arasında yüzde 100'ün üzerinde artış yaşandığına dikkat çeken Aydın "Bu yıl kullanılan antidepresan ilaç kutu sayısı 38 milyona ulaştı, maddi değeri ise 380 milyon lira yapıyor. Bu da köklü, çok sayıda öğrencisi olan bir üniversitenin bir yıllık bütçesine eşdeğer' dedi. İlaç kullanımına bağlı olarak Türkiye'deki hasta sayısının 1,5 katı artması gerektiğini işaret eden Aydın, bu verilere göre Türkiye'de her 100 kişiden 30'unun depresyon hastası olması gerektiğini anlattı. Bunun mümkün olamayacağını dile getiren Aydın, 'Reçetelerdeki artışı nüfusla değerlendirdiğimizde Türkiye nüfusunun üçte biri depresyondaymış gibi ilaç kullanılıyor. Ama bilim ışığında bu kadar insanın depresyonda olması mümkün değil, bu da gereğinden fazla antidepresan ilacının gereksiz yere kullanıldığını gösteriyor' diye konuştu.

Ulaşım sınırlandırılmalı

Prof. Dr. Nazan Aydın, antidepresan ilaçları psikiyatri uzmanlarının dışında tüm hekimlerin reçeteye yazmasından yakındı. Antidepresan ilaç kullanımının artması nedeniyle reçetelere hangi hekimlerin ilaç yazdığıyla ilgili araştırma yaptıklarını söyleyen Aydın, psikiyatri uzmanlarından daha fazla diğer hekimlerin ilaç yazdığını tespit ettiklerini kaydetti.

Aydın "Pratisyenlerin yazdığının yarısı kadar nörologlar yazıyor, onların yazdığının üçte biri kadar da diğer hekimler yazıyor. Yani psikiyatri uzmanı 4 psikiyatri hastasına bakıyorsa, aile hekimi 6, nöroloji uzmanı 2, diğer hekimler bir hastaya bakıyor. Bu durumda psikiyatri uzmanı kendi alanında 4 hastayı tedavi ederken, psikiyatri uzmanı olmayan diğer hekimler 9 psikiyatri hastasına müdahale ediyor" dedi. Prof. Dr. Aydın antidepresan ilaçlara ulaşımın sınırlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2212 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim