• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

3G ile sağlık hizmetleri cebe gelecek

3G ile sağlık hizmetleri cebe gelecek
İhalesi yapılan cep telefonunda 3. Nesil Teknoloji hayatımızda büyük değişiklikler getirecek. Bu yenilik, cep telefonundan televizyon izleme, görüntülü konuşmanın yanı sıra sağlık hizmetlerinde de devrim gibi yenilikler getirecek.

İhalesi yapılan cep telefonunda 3. Nesil Teknoloji hayatımızda büyük değişiklikler getirecek. Bu yenilik, cep telefonundan televizyon izleme, görüntülü konuşmanın yanı sıra sağlık hizmetlerinde de devrim gibi yenilikler getirecek.

Sağlık hizmetleri Türkiye'nin en ücra köşesine kadar gidebilecek. 3 N teknolojisiyle birlikte doktor hastanın cebine gelecek. Doktor hastasının röntgen, MR görüntüleri yanı sıra tahlil sonuçlarını anında izleyerek hastasına bilgi verecek.

3 N ihalesinin sonuçlanması sektörde büyük bir sevinçle karşılandı. İhaleyi yerinde izleyen Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun, CİHAN'a yeni dönemle ilgili bilgiler verdi. İhale sürecinin Telekomünikasyon Kurumu (TK) kararının ardından 2-3 ay içinde sonuçlanacağını dile getiren Dursun, "Danıştay'ın kararının ardından 2009 Haziran ayında 3 N kullanılmaya başlayacak." diye konuştu.

İhalenin iptalini gerektirecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığını aktaran Dursun, kriz ortamında devletin kasasına 970 milyon Avro kaynak girdiğini dile getirdi. 3 N ile hızın 60 kat arttığını dile getiren Dursun, bununla her türlü görüntü, verinin 6,5 saat yerine 13 dakikada gönderilebileceğini söyledi. Yeni teknolojiyle cep telefonu üzerinden görüntülü görüşme yapılabileceği bilgisini veren Dursun, cep telefonundan canlı yayın seyredilebileceğini dile getirdi. Mobil hizmetlerin çığır açacağı noktalardan birinin sağlık hizmetlerinde olacağına işaret eden Dursun, "Hastalıklar uzaktan teşhis edilecek. Hasta uzaktan izlenerek erken müdahale yapılabilecek. Ağır hastaların sağlık değerlerindeki oynamalar an be an gözlemlenecek." diye konuştu.

SINIRSIZ GÜVENLİK

3 N ile ev, iş yeri, okul ve büroların her yerden izlenebileceğini dile getiren Dursun, "ABD'de olsanız bile evinizi, odanızı izleyebileceksiniz." dedi. Cep telefonu dünyasındaki bu değişimin Türk ekonomisine önemli fayda sağlayacağını ifade eden Dursun, cep ticaret döneminin başlayacağı bilgisini verdi. Firmaların ve iş adamlarının toplantı yapabilmesi için aynı ortamda olmalarına gerek kalmayacağını vurgulayan Dursun, tele konferansların yerini cep konferansların alacağını söyledi.

CEP HİZMETLERİ BAŞTAN SONA DEĞİŞECEK

-İnternet servislerinin mobil internete yönelmesiyle birlikte, reklam temelli servisler gibi yeni iş modelleri gündeme gelecek. Mobil ortam giderek daha cazip bir pazarlama mecrası olacak.

-Sağlık hizmetleri ücra alanlara kadar yayılabilecek.

-Mobil doktor sistemiyle her cepte bir doktor olacak.

-Hastalara uzaktan teşhis ve takip imkanı sağlanacak. (Afrika, Güney Amerika ve Güneydoğu Asya'da örnekleri var)

-Erken müdahale ile hayat kurtarılabilecek

-Hastaneye gitmeden röntgeninizi, tahlilinizi doktora göstereceksiniz.

-Mobil eğitim olanakları yaygınlaşacak. Uzaktan eğitim uygulamalarıyla eğitimde fırsat eşitliği sağlanacak.

-Afet durumlarında acil müdahale ve kontrol sağlanabilecek.

-Cep telefonuyla televizyon izlenebilecek.

-Devlet ve özel sektör arasında yeni iş modelleri gelişebilecek.

-Kamu hizmetleri cep telefonundan yapılabilecek (m-sağlık, m-eğitim, m-devlet)

-Mobil ticaret kolaylaşacak.

-Cüzdan taşımaya gerek kalmadan her türlü alışveriş yapma imkanı yaygınlaşacak.

-Görüntülü görüşme yapılabilecek.

-Mobil ofis kavramı yaygınlaşacak. Ofisteki tüm dosyalara yüksek hızlarla cep telefonundan ulaşılabilecek. İnsan kaynakları uygulamaları cep telefonundan da yapılabilecek.

-Uzun vadede şehir merkezlerinde oturma zorunluluğu kalmayacak.

-Cep telefonundan istenilen yere yerleştirilen bir kameradaki görüntü anında izlenebilecek.

-Akıllı ev uygulamaları yaygınlaşacak. (Cep telefonundan eve gelmeden önce fırın ve benzeri aletlerin çalıştırılabilmesi)

-İşteyken ya da yoldayken anaokulunda oynayan çocuklar, cep telefonu aracılığıyla izlenebilecek.

-Kurduğumuz altyapı sayesinde Fatih Belediyesi vatandaşlarına işlemleri belediyeye uğramadan yapma imkânı sağladı, bu 3G ile daha da yaygınlaşacak.

-Trafik, güvenlik gibi konularda veriler, her yerden mobil olarak merkezlere iletilecek.

EN GENİŞ BANTI KAZANAN TURKCELL YİNE AVANTAJLI

Dursun, Turkcell, Vodafone ve Avea'nın ayrı ayrı kazandığı lisans tipleri hakkında da bilgi verdi. Turkcell'in aldığı A tipinin 40 Mhz olduğunu dile getiren Dursun, bu lisans üzerinden verilecek hizmetlerin daha hızlı olacağını söyledi.

MOBİSAD Başkanı'nın verdiği bilgiye göre, B ve C tipi lisansların genişliği ise 30 Mhz. Bu genişliklerin 3 N'nin kullanıldığı ülkelerde dahi doldurulamadığını söyleyen Dursun, "İlerleyen yıllarda abone artışı ve cepten hizmetlerin gelişmesiyle ancak doldurulabilecek kapasiteler." diye konuştu.

Dursun, lisansların operatörler arasında dağılımının ilginç bir tablo ortaya çıkardığını anlatırken şu örneği verdi: "En çok abonesi olan Turkcell en geniş bantı kazandı. Ardından Vodafone ve Avea sıralandı." Dursun, A tipi lisansın Turkcell'e avantaj sağlayacağını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1704 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim