• BIST 9113.57
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

4 yıl sonrasının mesleğini doğru seçin

4 yıl sonrasının mesleğini doğru seçin
FEM Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, uçak-uzay mühendisliği, pilotluk, diyetisyenlik gibi şu anda revaçta olan mesleklerin yanı sıra, ilk kez kontenjan ayrılan tıp mühendisliğinin de gelecekte popüler olacağı inancında.

Günümüzden 10 yıl önce adı sanı bilinmeyen meslekler, bugünün ve önümüzdeki 10 yılın en gözde meslekleri olarak dikkat çekiyor. Doğru tercihte en önemli konulardan biri bugünü değil, 4 yıl sonrasını düşünerek hareket etmek. Nitekim bugün istihdam açığı olan meslekler için aynı durum üniversiteden mezun olduğunuz tarihte söz konusu olmayabilir.

Bu yüzden gelecekte rağbet olacak meslekleri göz önünde bulundurarak tercihte bulunmak son derece önemli. Öte yandan gelişen teknolojiyle birlikte meslekler de değişiyor. Peki nedir bu gözde meslekler ve ne kadar kazandırıyor?

FEM Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç'ın katkısıyla hazırladığımız yazı dizimizin 3. gününde geleceğin mesleklerine ağırlık verdik. Ayrıca "Okul birincilerine sunulan avantajlar neler?", "2013 ek yerleştirme işlemi nasıl yapılacak?", "Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri hangi önceliklere göre yapılmaktadır?" sorularına da yanıt aradık. İşte o yanıtlar:

OKUL BİRİNCİSİ BU YIL AVANTAJLI

ÖSYM, yerleştirme işlemini yaparken okul birincisi öğrencilere farklı bir işlem uygulayarak iki kez değerlendirmeye alıyor. Bu işlemin birinci aşamasında, tercihlerinde ilgili bölümü yazan öğrenci "okul birincileri kontenjanına" yerleştiriliyor.

Eğer okul birincisi öğrenci kendisi için ayrılan kontenjan sayısı içinde istediği programa yerleşemezse, bu kez de normal bir öğrenci gibi tercih listesine tekrar bakılarak normal yerleştirme işlemi yapılıyor. Okul birincisi olarak tercih yapacak öğrencilerin bu avantajı kullanmaları gerekiyor.

Okul birincilerinin kendi okullarında en yüksek ağırlıklı ortaöğretim başarı puanına sahip olabilmeleri için okullarındaki en yüksek mezuniyet puanına sahip olmaları gerekiyor. Okul birincilerine ayrılan kontenjan ayrıcalığı, yalnızca bu yıl için geçerli olacak.

Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar da sınırlı. Bu yüzden tercihlerin tümünü çok talep olan programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleştirilmeyebilir. Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar okul birincileri için de geçerli.

Düşük puanlılar açıkta kalabilir

Okul birincilerine tanınan kontenjan ayrıcalığı yalnızca bu yıl için geçerli olacak. Yine de eğer puanları çok yüksek değilse, revaçtaki bölümlerde açıkta kalma ihtimalleri mevcut.

Geleceğin meslekleri ve çok kazandıranlar

Uçak-Uzay Mühendisi: Sektörde eleman ihtiyacı fazla olduğu için iş bulma sürecinde zorluk yaşanmıyor. Başlangıçta ortalama 3 bin lira olan maaşlar, yükseldikçe 20-25 bin seviyelerine kadar çıkıyor. Ayrıca mesleğin popülaritesinin de gitgide arttığı vurgulanıyor.

Tıp Mühendisliği- Tarımsal Genetik Mühendisliği- Ulaştırma Mühendisliği: Türkiye'de ilk kez kontenjan ayrılan bu bölümlerden mezun olacak öğrenciler, yine bu alanda ilk meslek sahibi kişiler olacak. Henüz ne kadar kazanç elde edeceklerini bilmek mümkün olmasa da, ilk olmaları maaşlarının yüksek olacağı beklentisini artırıyor.

Sosyal Medya Yöneticiliği: Son günlerde oldukça revaçta olan bir meslek. Reklam ajanslarından birçok çeşitli alanda faaliyet gösteren markaya kadar pozisyon sıkıntısı çekilmeyen; ancak nitelikli eleman sıkıntısı çekilen iş gücü. Bu nedenle mesleği icra edenler, kıdem ve tecrübesine göre aylık 2 bin ile 15 bin TL arasında değişen ücretler alıyor.

Medya İlişkileri Danışmanı: Tanıtım ajanslarında ortalama aylık maaşlar 2-5 bin TL arasında olduğu belirtiliyor.

Diyetisyenlik: Her geçen gün obez bir toplum haline gelen Türkiye'de diyetisyenlik en çok aranan mesleklerden biri haline getirdi. Bugün sayıları oldukça az olan diyetisyenler Türkiye'de ayda ortalama 10 bin lira kazanıyor.

Fizyoterapistlik: Tıp mesleklerinin bir diğer parlayan yıldızı fizyoterapistlikte uzmanlar yıl itibariyle istihdam sıkıntısı çekmiyor. Özellikle koruyucu sağlıkla birlikte birçok yerde çalışma imkanı bulabilen fizyoterapistler, aylık 3 bin ile 10 bin TL arasında gelir elde edebiliyor.

Aşçıbaşı: Meslek seçiminde pek önemsenmeyen mesleklerin arasında yer alan aşçıların kazancı hiç de küçümsenmeyecek seviyelerde. Öyle ki iyi bir aşçı iyi bir restoranda 4-7 bin TL maaşla çalışırken çok lüks restoranlarda bu ücret 15 bin TL'ye kadar çıkıyor. 5 yıldızlı otellerde ise 7-15 bin TL'yi buluyor.

Pilotluk: Havacılık sektörünün gelişmesiyle pilot ihtiyacı da arttı. Yeni başlayan bir pilot için maaşlar 4 bin liradan başlıyor. Kaptan pilotlar ortalama 10-15 bin lira civarında maaş alıyor. Host-hosteslerde de maaş ortalaması 3 bin TL.

Ek yerleştirme işlemi kriterleri

*Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra yeni üniversiteliler 2-6 Eylül tarihleri arasında kazandıkları üniversite ve bölüme kayıt yaptırabilecek.

*Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek.

*Yükseköğretim programlarının 2013-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dahil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına (varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına) ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.

Sınavsız yerleştirme nasıl olur?

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre yapılıyor:

*Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik veriliyor.

*Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre; Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi
(çok eski yıllarda enstitü adı altında meslek lisesi) sırasında verilir.

*Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

*Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi-METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) yüksek olan adaylara öncelik verilir.

*Yerleşme işleminin yapılabilmesi için tercihte bulunması gereklidir, puanı yetse de tercih yapmazsa aday yerleşemez.

NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3412 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim