• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

44 bin 4/C'li açlık sınırının altında

44 bin 4/C'li açlık sınırının altında
HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, dört kişilik bir ailenin,açlık sınırı olarak adlandırılan harcama tutarının yaklaşık 890 TL olarak hesaplandığını ve üniversite mezunu bir 4/C’linin eline aylık ortalama en fazla 916 TL ücret geçtiğini söyledi.

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, dört kişilik bir ailenin, sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken ve açlık sınırı olarak adlandırılan harcama tutarının yaklaşık 890 TL olarak hesaplandığını ve 2011 yılındaki tüm maaş artışları dahil üniversite mezunu bir 4/C’linin eline aylık ortalama en fazla 916 TL ücret geçtiğini söyleyerek, “Bu 4/C’li personelin geriye kalan 26 TL ile eğitim, sağlık, ulaşım, barınma, giyim, ısınma, ulaşım, haberleşme ve diğer insani ihtiyaçlarını karşılamasının mümkün olmadığı açıktır” dedi.

HAKSEN Genel Başkanı Çivi, Anayasa Mahkemesinde bekleyen “4/C iptal başvurusu” ve 4/C’li personelin sorunlarına ilişkin Anayasa Mahkemesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Çivi yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunda 19 yıl 4/C statüsünde anketör olarak çalıştıktan sonra isteği dışında kıdem tazminatı dahi ödenmeden emekliye sevk edilen HAKSEN üyesi Sabahattin Gürler adına sendikaları tarafından ilgili Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için 2009 yılı Mart ayında Danıştay 2. Dairesine dava açıldığını ve bu davaya ilişkin yürütülen mücadelede kendi Konfederasyonlarından başka kimsenin bir payının olmadığını savundu. Çivi, “Danıştay 2. Dairesince yürütmenin durdurulmasının reddi nedeniyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna yaptığımız itiraz sonucu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 24 Mart 2010 tarihinde aldığı kararla, 657 sayılı Yasanın 4/C maddesinin Anayasamızın 7 maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvuru yapmıştır” dedi. Çivi, Anayasa Mahkemesi’nin 20 Mayıs 2010 tarihindeki ilk incelemesinde 4/C iptal başvurusunu esastan inceleme kararı aldığını ve 10 aydan beri söz konusu incelemenin devam ettiğini vurguladı.

-44 BİN 4/C’LİNİN GÖZÜ KULAĞI YÜKSEK MAHKEMEDE-

44 bin civarındaki 4/C’li personelin beklentisine cevap verilmesi gerektiğini ifade eden Çivi, “Zira, herhangi bir yasal düzenleme olmadan sadece her yıl çıkarılan Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen koşullarla çalıştırılan binlerce 4/C personeline yapılan keyfi uygulamalar nedeniyle onlarca uyuşmazlık konuları her geçen gün artmaktadır” diye konuştu.

Sendikaları tarafından çeşitli hususlarda 4/C personeli adına İdari yargıya yaptıkları onlarca başvurunun sonuçlanması için Anayasa Mahkemesi’nin kararının beklendiğini savunan Çivi, “Bu başvurular her geçen gün de artarak devam etmektedir. Bir taraftan 4/C personelinin hak kaybı devam ederken diğer yandan idari yargıya meşgul etmektedir” şeklinde konuştu.

-“4/C'LİLERE MÜLTECİ MUAMELESİ YAPILIYOR”-

Kamu kurum ve kuruluşlarında sözde geçici ve mevsimlik işlerde çalıştırılmak amacıyla istihdam edilen binlerce 4/C personelinin kamudaki diğer memurlarla birlikte sürekli hizmetlerde çalıştırılmadığını, herhangi bir yasa olmaması nedeniyle 4/C’li personele “köle ve mülteci” muamelesi yapılmakta olunduğunu ifade eden Çivi, “4/C’liler aynı işi yaptıkları memurlara göre yarı ücretle ve hiçbir sosyal yardım ödenmeden çalıştırılmaktadır. Kamu yöneticileri kuralları ve çalışma şartlarını kendileri belirlemekte ve personeli buna uymaya zorlamaktadır. Böylesi bir çalışma düzeninin özel sektörde dahi sürdürülmesi mümkün değildir. 4/C personelinin her türlü ekonomik ve sosyal hakkı yargıya taşınmak zorunda bırakılmıştır. Böylesine ihtilaflı ve tartışmalı bir statü ile binlerce insanın geleceği tüketilmektedir” dedi.

-“4/C’LİLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ”

Türk-İş tarafından 29 Şubat 2011 tarihinde yapılan açıklamada, dört kişilik bir ailenin, sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken ve açlık sınırı olarak adlandırılan harcama tutarının yaklaşık 890 TL olarak hesaplandığını ve 2011 yılındaki tüm maaş artışları dahil üniversite mezunu bir 4/C’linin eline aylık ortalama en fazla 916 TL ücret ödendiğini söyleyen Çivi, “Bu 4/C’li personelin geriye kalan 26 TL ile eğitim, sağlık, ulaşım, barınma, giyim , ısınma , ulaşım , haberleşme diğer insani ihtiyaçlarını karşılamasının mümkün olmadığı açıktır. Bu nedenle, 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre görev yapan geçici personel arasındaki temel ücret farklılığının giderilerek, en düşük memur maaşı düzeyine çıkarılması gerekmektedir” diye konuştu.

-“ÜLKEMİZ BU AYIPTAN KURTARILMALI”-

Dünyada hiçbir örneği olmadığını söylediği 4/C ayıbından Türkiye’nin kurtarılmasını talep eden Çivi, “Ülkemizde 39 yıldan beri yürürlükte olan 657 sayılı Yasanın 4/C maddesini kaldırmak ve bu düzene son vermek hiçbir siyasal iktidar tarafından yapılmamıştır. Biz bu konudaki mağdurlar adına adalete sığınıyoruz. Yüksek Mahkemenin bir an evvel ve öncelikle 44 bin kişinin çektiği ızdıraba son verecek adil bir karar vereceğine inanıyoruz. Çünkü, gecikmiş adalet adalet değildir” dedi.

4/C personelinin, Anayasa Mahkemesinin yapısının değişmesi nedeniyle kararın geciktiği ve seçim sonrasına kalacağı şeklinde değerlendirmeler yaptığını belirten Çivi, kamu vicdanındaki tereddütlerin giderilmesi için Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın konuyu bir an önce gündeme almasını talep etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2089 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim