• BIST 9094.06
  • Altın 2324.793
  • Dolar 32.3663
  • Euro 34.9559
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu Hakkında Genelge 2011-65

4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu Hakkında Genelge 2011-65
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu" Hakkında 2011-65 sayılı Genelge yayınlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu" Hakkında 2011-65 sayılı Genelge yayınlandı.

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

 

Sayı  : B.I3.1.SGK.0.63.00.00.760                                                                    28/10/2011

Konu : 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu

 

GENELGE

2011/65

 

5502 sayılı Kurumumuz Kanununun 22'nci maddesinin b’ bendinde Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine "4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre yapılacak başvuruların etkin, süratli ve doğru bir şekilde sonuçlandırmak üzere gerekli tedbirleri almak" görevi verilmiştir.

Bu görevi Kurumumuza bağlı tüm birimlerde takip edecek ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği ile koordinasyonu sağlayacak personelin belirlenmesi amacıyla daha önce 2007/39 sayılı genelge yayımlanmış, ancak zaman içinde bu genelgenin revize edilmesine ihtiyaç duyulmuştur. 

 01.10.2010 tarih, 27716 sayılı Taşra Teşkilatı Kuruluş ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliğin 19. maddesinde Halkla İlişkiler Servisinin görevleri arasında; 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun uygulanması, Başbakanlık İletişim Merkezi başvuruları (Bimer) ve Alo 170 iletişim merkezinden gelen bilgi talepleri ile ihbar başvurularının değerlendirilmesine ilişkin işlemlerin yürütüleceğine yer verilmiştir.

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Kurumumuza yapılacak başvurularla ilgili işlemler "4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu" ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde yerine getirilecek, gerçek ve tüzel kişilerce Kurumun web sayfasından elektronik ortamda yapılacak bilgi edinme başvurularının kayıtlarının yapılması, kabulü, kontrolü ve Kurumumuzun ilgili birimlerine gönderilmesi ile takip işlemleri Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği bünyesinde bulunan Bilgi Edinme Birimi tarafından yapılacaktır.

Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkındaki Yönetmeliğin 14’üncü maddesi gereğince Bilgi Edinme Birimi dışında Kurumumuzun herhangi bir birimine ulaşan başvuru dilekçeleri veya formlar (taşra birimlerine yapılan başvurular hariç) işleme konulmadan aynı gün içerisinde Bilgi Edinme Birimine iletilecektir. Başvurular Bilgi Edinme Birimi tarafından kaydedildikten sonra, iki iş günü içerisinde ilgili birime gönderilecektir. İlgili birime gönderilen başvuruda Yönetmeliğin 20'nci maddesi gereğince son cevap verme tarihi belirtilecektir. hükmü bulunmaktadır.

Kurumumuzun merkez ve taşra birimlerine gönderilen başvurulara süresi içinde cevap verilmesine özen gösterilecek, bilgi edinme biriminden yönlendirilen başvuru konusu itibariyle gönderilen birimin görev alanında olmadığının tespit edilmesi halinde başvurular vakit kaybetmeden Müşavirlik bünyesindeki Bilgi Edinme Birimine iade edilecektir.

 

Birimlerimize yönlendirilen müracaatlar ile ilgili başvuru sahibine gönderilen cevabi yazının içeriği, bilgi edinme programına açıklayıcı bir şekilde kayıt edilecek, posta kanalıyla ilgiliye gönderilen yazının süresinde ulaşmadığı durumlarda başvuru sahibinin Kurumla irtibat kurması halinde elektronik sistem üzerinden bakılarak bilgi verilebilecektir.

4982 sayılı Kanun kapsamında yayımlanan yönetmeliğin 22' nci maddesinde: "Kurumlar başvuru sahibinden, bilgi veya belgelere erişimin gerektirdiği inceleme, araştırma, kopyalama, postalama ve diğer maliyet unsurları ile orantılı ölçüde ücret tahsil edebilir." denmektedir. Ancak; “Bilgi ve Belgeye Erişim Ücreti Genel Tebliğin 1’nci maddesi ikinci paragrafı gereğince erişimine imkân sağlanan yazılı ve basılı bilgi veya belgelerin ilk on sayfası için, postalama maliyeti dâhil herhangi bir ücret alınmayacağı” belirtilmiştir.

Ücretlendirme ile ilgili konularda Maliye Bakanlığının 14.02.2006 tarihli ve 26080 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Bilgi ve Belgeye Erişim Ücret Genel Tebliği" esaslarına göre işlem yapılacaktır.

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun uygulanmasında ilgili birim yöneticisi bu genelge ve 27 Nisan 2004 tarihli ve 25445 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına ilişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik" hükümleri doğrultusunda işlemleri mevzuat çerçevesinde yürütecek, Kurumumuzun Başbakanlık bünyesinde oluşturulan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu tarafından uyarı veya tenkit işlemine maruz bırakılmaması için başvurulara süresi içinde cevap verilmesini sağlayacaktır.

Bu genelgenin yayımı ile 2007/39 sayılı genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.  

 

 

 

                                                                                                   Fatih ACAR                                                                                                               Kurum Başkanı

 

 

DAĞITIM;                                                           BİLGİ İÇİN;

Kurum Merkez ve Taşra teşkilatına                      Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına

 

Bu haber toplam 7290 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim