• BIST 8718.11
  • Altın 2248.012
  • Dolar 32.3309
  • Euro 35.1876
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

5 adımda oruç rehberi

5 adımda oruç rehberi
Eğer sahurda tok tutan ve acıktırmayan besinleri tercih ederseniz; uzun saatler sürecek açlık duygusuyla başa çıkabilir, Ramazan'ı sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.

Ramazan süresince oruç tutmak hem dini görevi yerine getirmenin iç disiplini, hem de öğün sayısındaki azalmayla bedenin de arınmasını sağlaması açısından faydalı bir yaşam periyodudur. Bilimsel veriler doğrultusunda size vereceğim beş adım ile oruç dönemini yağ depolarınızı azaltarak geçirebilirsiniz. 

Adım 1: Yapılan araştırmalar, oruç süresince en uzun süre tok tutabilen yiyeceklerin; kırmızı veya beyaz et çeşitleri, yoğurt, ayran, ev yapımı veya paket çorbalar, kepekli pirinç, bulgur, makarna, kepekli pide, kurubaklagil yemekleri, yumurta, kavrulmamış badem, fındık, fıstık, ceviz, beyaz leblebi ve süt olduğunu bildirmektedir. Yemeklerinizin yanında az zeytinyağı eklenmiş salata tüketmek de tok kalmanızı sağlayacak pratik bir destek olacaktır. 

Adım 2: Susuzluğu artıran yiyecekler; tüm kızartmalar, füme ve tuzlu peynirler, şarküteri ürünleri dediğimiz salam, sucuk, sosis, kavurma, jambon çeşitleri, salamura sebzeler, özellikle asma yaprağı ve konserve bamya, turşu çeşitleri, tuz ve tuz eklenmiş tüm yiyecekler, asitli gazlı tüm içecekler ile tatlılardır. Susuzluğu gideren, günlük sıvı ihtiyacına destek olan yiyecekler ise; taze meyveler, ev yapımı veya paket çorbalar, ayran, süt, taze sıkılmış meyve suları, sodyumu düşük doğal maden suları, siyah, yeşil veya bitkisel çaylardır. 

Adım 3: Sahurda karbonhidrat kaynağınızı ev yapımı veya paket çorba, yumurta, peynir ve süt gibi yüksek proteinlerle sağlamalısınız. Sahurda su ve açık çay; susuzluğu engelleyecek en doğru sıvı kaynakları olacaktır. Sahura da su ve çorba ile başlayıp ardından peynirli omlet ve süt tüketmek uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Sahuru iftardaki yemekler gibi değil daha hafif alternatiflerle geçirmek, gün içinde hazımsızlığın önlenmesini sağlayacaktır. 

Adım 4: Oruca başladığınız ilk günden itibaren iftarınıza 2 su bardağı su ve ardından ev yapımı ya da paket çorbalardan büyük bir kase içerek başladığınızda; midede asit artışı, yemek sonrasında uykuya meyil, yemek boyunca mide kazıntısı azalacak ve aşırı yeme isteğini kontrol edebilme yeteneğiniz kolayca gelişebilecektir. 

Adım 5: İftar sonrası ve gece yatmadan önce hafif egzersizler yapın. Bu yapacağınız hafif aktivite; iftardan ortalama 45 dakika sonrasında orta tempolu yürüyüş, mekik, ip atlama gibi hareketler olmalıdır. İftar ile sahur arasında yapacağınız yürüyüş sırasında en az 1 litre su içmenizi de özellikle tavsiye ederim. 

GÜNÜN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ
Ramazan döneminde oruç tutan hastalarımda kullandığım ve sahurdan iftara kadar içilince su isteğini tamamen ortadan kaldıran açık siyah çaylı limonata tarifimi sizlerle paylaşacağım. İftardan sahura kadar bu ev yapımı sağlıklı içecekten istediğiniz kadar içebilirsiniz. 

MALZEMELER
1 su bardağı açık demlenmiş siyah çay 
1 adet taze limon 
1 çay kaşığı kuru karanfil 
1 yemek kaşığı bal 
1 litre soğuk su 

YAPILIŞI
Sürahiye açık demli siyah çayı dökün. Bal ve karanfil ile iyice karıştırın. Bir limonun suyunu sıkıp karışıma 1 litre soğuk suyla ekleyin. İsterseniz buz parçacıkları da koyun. 

GÜNÜN BİLİMSEL NOTU
Türk sofra kültürümüzde çorbaların her zaman önemli bir yeri vardır. İftara çorbasız başlamak; mide kramplarına, mide yanmalarına ve ekşimelerine neden olabilir. Gün boyu süren açlıktan sonra çorba içmek, mideyi rahatlatacağı gibi gereksiz kalori alımını da engelleyecektir. Çorba ile ilgili Pensilvanya Üniversitesi'nde 60 kişi üzerinde yapılan bir araştırmada; başlangıç olarak çorba içip yemeğe başlayanlar ile çorba içmeden direkt yemeğe geçenlerin bir öğünde aldıkları kalori miktarı araştırılmıştır. Katımcıların yemek boyunca besinlerden aldıkları kaloriler karşılaştırıldığında, yemeğe çorba ile başlayanların yemek bitiminde yüzde 20 oranında daha az kalori aldıkları görülmüştür. 

ÇEŞİT ÇOK ZENGİN 
Türk mutfağı zengin çorba çeşitleri barındırır. Yöresel çorbaları zahmetsizce hazırlamak isteyenler, paket çorbaları da tercih edebilirler. Sıcak çorbalar kadar yaygın olmasa da soğuk ayran çorbasının da ayrı bir yeri vardır. Eğer sıcak çorba hazırladıysanız, biraz soğumasına olanak sağlayıp içmelisiniz. Soğuk çorbaların da mideyi rahatsız etmeyecek ılıklıkta tüketilmesi gerekmektedir. Ramazan döneminde; kurubaklagil, tahıllar, sebze veya yoğurt bazlı çorbaları tüketmenizi öneririm. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6365 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim