• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

5 Altın Kuralla Işıl Işıl Bir Cilt

5 Altın Kuralla Işıl Işıl Bir Cilt
Cildinize yeterince vakit ayıramadığınızı mı düşünüyorsunuz? Üzülmeyin...

Bilinçli bir cilt bakımı ve sağlıklı yaşam tarzı ile cildinizin yaşlanma sürecini geciktirebilir ve birçok problemi engelleyebilirsiniz.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Can Cengiz, Habertürk’e baharla birlikte cilt bakımında yapmanız gerekenleri ve doğru bildiğiniz yanlışları anlattı...

1-Güneşten Korunun
Cilt sağlığınız için en önemli madde güneşten korunmaktır. Çocukluktan beri bilinçsiz şekilde güneş ışığına maruz kalan kişilerde çillerde artış, güneş lekeleri, düzensiz bir cilt rengi (hem koyu hem açık lekelenmeler) ciltte kuruluk, ince kırışıklarda artış, ciltte kabalaşma ve en ciddi cilt hastalılarından birisi deri kanserleridir.

Yaz aylarında tatil bölgesinde olmasanız bile evden çıkmadan hem yüzünüze ve gövdenize güneşten koruyucu uygulayın.

Kıyafetlerinizin kumaş ve dokumasına bağlı olarak güneş (UV) ışınlarını geçirir. Bu sebeple özellikle küçük çocuklar için özel dokumaya sahip kumaşlardan kıyafetler satılır (UV blocking kıyafetleri).

Özellikle hassas ciltliler, kışın da mutlaka güneş koruyucusu sürmeden dışarı çıkmamalıdırlar.

Çıkmadan 30 Dakika Önce, 2 Saatte Bir Uygulayın
Güneşten koruyucu, dışarıya çıkmadan 30 dakika evvel ve her 2 saatte bir, özellikle terlediğiniz veya suya girdiğiniz zaman tekrarlanması gerekir.

Yeterli miktarda güneşten koruyucu sürmediğiniz zaman SPF 50 bile olsa sizi sadece SPF 10 gibi korur.

Bir erişkinin ortalama tüm vücuduna 25 ml güneşten koruyucu kullanması gereklidir veya daha basit bir şekilde anlatılırsa vücudumuzu 11 eşdeğer bölüme böldüğümüzde her bölüme bir sıkımda orta parmağımızın 2 katı uzunluğunda güneşten koruyucu uygulamamız gerekmektedir.

Eski Kremlerinizi Kullanmayın
"Geçen seneden güneş koruyucu kalmış bu sene de kullanabilirim" dediğinizde bundan, az miktarda güneş koruyucu kullandığınız anlaşılır.

Bir erişkin yeterli miktarda güneşten koruyucu sürerse 1 tüp güneşten koruyucu 5-7 günde tüketilir.

"Ama güneş vitamin D sentezi için gereklidir" diyenlere de şu söylenebilir: Ortalama 15 dakika haftada 3 kez vitamin D sentezi için yeterlidir. Yüzümüzden ve ellerimizden aldığımız güneş miktarı buna yeter. Yeterli miktarda güneş koruyucu kullanmadığınızda şişenin üstünde yazan koruyucu özelliğini sağlayamazsınız. SPF 20’yi yetersiz miktarda sürerseniz hiç sürmemiş gibi yanarsınız.

2-Sigaradan Uzak Durun
Sigara cildinizin en üst bölümünde bulunan kılcal damarlarınızın daralmasına neden olarak cildinizdeki dolaşımı ve buna bağlı olarak cildinizin oksijenasyonunu ve beslenmesini azaltır.

Nikotin kolejen ve elastin sentezini ve yapısını etkilediği için cildimizde esneklik ve gerginlik kaybı oluşur.

Sigara içenlerde tekrarlayan yüz mimiklerine bağlı olarak özellikle ağız çevresinde sigara çizgileri dediğimiz göz çevresinde gözlerimizi dumandan korumak için kısmaya bağlı olarak çizgiler gelişmektedir.

3-Sağlıklı Bir Cilt İçin Sağlıklı Beslenin
Düzenli ve sağlıklı beslenme hem kendinizin daha iyi hisettmenizi hem de cildinizin daha iyi görünmesini sağlar.

4-Stresden Uzak Durun
Stres ve uykusuzluk cildinizi hassaslaştırır ve alerji, ürtiker ve sivilce artışına sebep olur. Stres tüm vücudunuzu etkiler ve cildinizde bunun ilk belirtileri görülebilir.

5-Derinize Nazik Davranın
- Duş ve yıkanma sürenizi azaltınız.

- Sıcak su ve uzun yıkanma süreleri cildinizin yağ tabakasını azaltır ve cilt kuruluğu ve kaşıntıya sebep olur (Özellikle daha yaşlı insanlarda -zaten cildin su tutma kapasitesi azaldığı zaman- sıcak ve uzun banyolar cildi çok daha kurutur ve bu kaşıntıya sebep olur. ). - Serin su ile ve daha kısa sürede 7-10 dakika duş alın.

- Güçlü sabunlar kullanmayın. Bunlar gene cildin yağ tabakısını azalttığı için kaşıntıya sebep olurlar ve buna bağlı olarak alerji görebilirsiniz. Nemlendirici özelliği olan sabunlar kullanın.

- Cildinizi nazikçe durulayın. Duş banyo sonrası cildinizi nazikçe durulayın ve cildiniz hala hafif nemliyken cildinize nemlendirici krem sürün.

Yanlış Bilinen Doğrular...
Kuru bir cilde uygulanan çeşitli yağlar ( bağdem yağı vb gibi) hiç bir şekilde cildin nemlendirilmesini sağlayamaz.

Kuru ciltte su kaybı olduğu için losyon veya kremler uygulanması daha uygun olur çünkü bunlar su içerir ve cilt tarafından kolaylıkla emilebilir.

Nemli cilde yağ ürünleri uygulayabilirsiniz. Bunun sebebi de yağın nemi hapsettiğidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3879 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim